Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Lassan főtt balzsamos marhasült, szaftban

2017. október 14. - Heni süt neked

Szerencsére az utóbbi évtizedben egyre nagyobb teret hódít a slow food a fast food-dal szemben.Vagyis egyre több időt szánunk arra, hogy az ételeink otthon készüljenek el, mintsem, hogy gyors éttermekben étkezzünk. De a slow food azt is jelenti, hogy hagyunk időt egy étel elkészítésére, a húsok megsütésére. A változás még nem az igazi, van még bőven hova fejlődnie ennek a "mozgalomnak", de tény, hogy a helyzet sokkal jobb, mint korábban volt. 

Ráadásul a slow food, mint elkészítési mód praktikus is, hiszen milyen egyszerű az, amikor csak bepakoljuk a hozzávalókat egy sütésálló edénybe, tepsibe, vagy jénaiba (legjobb, ha van teteje, ha nincs, tökéletes a régóta jól bevált alufólia is). Ez az étel is pont ilyen. Szépen, lassan hagyjuk kifőni a csodás ízeket a húsból, hagyjuk órákon át, hogy az aromák összeérjenek, az alapanyagok alaposan összebarátkozzanak.

balzsamos_marhasult_szaftban.jpg

Hozzávalók:
  • 1 ek olaj
  • 1-1,5 kg marhanyak (tarja)
  • 2 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg apróbb burgonya
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db szárzeller
  • 3 dl víz
  • 1 dl balzsamecet
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 ek cukor vagy méz
  • 2 tk kakukkfű
  • só, bors, babérlevél
  • 2-4 ek keményítő - esetleges sűrítéshez
  • 1 cs petrezselyem
balzsamos_marhasult_szaftban1.jpg
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb öntöttvas vagy egyéb tűzálló tálban. Sózzuk, borsozzuk be alaposan a hús mindkét oldalát és pirítsuk körbe a forró zsiradékban kb. 5 percig oldalanként. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott hagymát, az egész fokhagymákat, a felszeletelt zellerszálakat, kicsit pirítsuk össze őket. Majd öntsük hozzá a vizet, a balzsamecetet, a mustárt, cukrot, kakukkfüvet, sót, borsot. Alaposan keverjük össze. Fedjük le az edényt és tegyük be az előmelegített sütőbe. Fél óra után vegyük vissza 160 fokra a sütő hőmérsékletét. Süssük 5- 6 órán át. Az utolsó 2 órában adjuk hozzá  a megpucolt, egészben hagyott, vagy felezett krumplikat és a nagyobb darabokra vágott sárgarépákat. 
Ha elkészült, vegyük ki a húst és hagyjuk kicsit pihenni. A zöldségeket is vegyük ki a szószból. Ha sűrűbbnek szeretjük a szaftot, akkor keményítővel sűrítsük be, így nyerünk egy ízekben, aromákban gazdag mártást. 
Tálaláskor a húst vágjuk szeletekre, köretként a zamatos szaftban főtt zöldségeket kínáljuk a csodás, gazdag ízvilágú, lével/mártással. Befejezésként szórjuk meg a frissen vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
balzsamos_marhasult_szaftban2.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6512940965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.10.15. 12:03:06

"Süssük 2-3 órát át. Az utolsó 1 órában adjuk hozzá a megpucolt, egészben hagyott, vagy felezett krumplikat és a nagyobb darabokra vágott sárgarépákat."

Ez mitől slow-food? Ha "fastfood" módon készítünk egy rostélyost, az is sül 3-4 órán át.

A marhahúsnak kell ennyi idő...

Krutzifix 2017.10.15. 12:03:49

Előrebocsájtom, biztos isteni kaja! De mitől lassan főtt? A marhahús egyébként sem amolyan tízperces kaja, mint egy csirkemáj. 180 fokon azonban nem annyira nevezném slow foodnak. 110-130 fokon, 6-8 óra, az már döfi! Vagy pl. lassú főzőben 8 órácska... Ki is próbálom! Kösz!

Attilajukkaja 2017.10.15. 12:04:01

Kedves Heni!
Erről a receptről valamiért a Boeuf Bourguignon jutott az eszembe, .... pedig az teljesen más. De valahol nem is annyira. :o)
Én is ki fogom próbálni, mert nagyon jó ízekre asszociált az agyam, amikor elolvastam a receptedet.

degeco 2017.10.15. 18:13:50

@Krutzifix: igen, pontosan, az ilyen kaját a slow cookerben kell csinálni.
Amúgy meg egy igazi steaknek nem kell több mint 10 perc

élhetetlen 2017.10.15. 18:14:44

Bevallom, nem a recept érdekelt (bár elolvasva tényleg jó), a „főtt sült”-re voltam kíváncsi. Nem lettem okosabb, ez úgy tűnik, párolt marha, akkor is, ha a sütőben párolod folyadékkal, akkor is, ha a tűzhelyen. Bocs, csak szoktam kukorica kását főzni nem csak az előkészített bolti granulátumból, mert az tíz perc, hanem „igazi” őrölt kukoricából is, ami viszont egy óra. Addig kéne kevergetni. Sütőben főzöm, kerámia tepsiben, mert ott nem ég le. De attól az még főtt kása. Nem? Főzés a bő vízben, sütés a szárazon, vagy zsiradékban, párolás a kevés folyadékkal, és esetleg zsiradékkal történő készítés. De a párolt hús nem sült!

Frank99 2017.10.18. 20:16:48

@élhetetlen:

Valóban, "Lassan főtt, balzsamos marharagu" lenne a legjobb név erre.

ETTŐL függetlenül igen jó a formája, sok marharagut készítettem már, de ezt is meg fogom csinálni!

ENNYI! Köszönöm a receptet!

Andaxin 2022.05.15. 18:01:22

Nagyjából az összes kritikát elmondták előttem a recepttel kapcsolatban. Attól még ez a ragu lehet jó ízű meg finom is ahogy készült, de körbe pirítani meg 160 fok sütőben. Áhh... Berakom az összes cuccot Este a Crockpotba, beállítom, hogy 90° meg 10 óra és annyi megyek lefeküdni.
süti beállítások módosítása