Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Rakott sült zöld paradicsom

2017. október 26. - Heni süt neked

A sült zöld paradicsom ismerős lehet azoknak, akik már jártak az Egyesült Államok déli részeiben, ugyanis ott nagy múltra tekint vissza. Irodalmi kalandozásaink alatt is találkozhattunk vele, hiszen Fannie Flagg ezzel a címmel írta meg egyik, ma már klasszikusnak számító regényét. A műből Oscar-díjra jelölt film is készült 1991-ben. 

De térjünk vissza a zöld paradicsomra. Ilyenkor a szezon végeztével lehet a piacokon kapni be nem ért, zöld paradicsomokat. Itthon elsősorban savanyításra használják, pedig ennél sokkal többre érdemes. Lehet rántani, sütni, sőt még vega raguként vagy pörköltként is csodás. 

Én ma mégis egy teljesen más, egy rakott verziót hoztam. Igazán pompás, ízekben gazdag és változatos, a sült paradicsom mennyei ízével felturbózott rakott cucc ez. Ami most kivételesen nem egy pikk-pakk elkészülő étel, azonban higgyétek el, érdemes kicsivel több időt szánni az elkészítésére.

Hát lássuk, hogyan!

rakott_sult_zold_paradicsom2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom
  • 0,5 kg krumpli
  • só, chilipehely
  • 15 dkg főtt tarja (vagy maradék bármilyen sült hús) - akár el is hagyható
  • 15 dkg füstölt sajt - lm diétában növényi sajt

Bechamel mártáshoz

  • 3 dkg vaj - lm diétában margarin
  • 1 ek. liszt - gm diétában keményítő
  • só, bors, szerecsendió
  • 3-4 dl tej

Paradicsommártáshoz

  • 1 sárgarépa
  • 2 szál zellerszár
  • kevés olaj
  • fél fej hagyma
  • só,bors, oreganó, bazsalikom
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 dl paradicsom ital 
  • 2 dl alaplé vagy víz

rakott_sult_zold_paradicsom_mix.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra!

Tegyük fel a krumplit héjában főni, sós vízben. Közben vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre a paradicsomokat, tegyük egy lapos, sütőpapírral kibélelt tepsire, sózzuk és szórjuk meg chilipehellyel. Tegyük a sütőbe, légkeverésre, kb. 15-20 percre. Ez idő alatt a krumpli is megpuhul, és még a bechamelt is el tudjuk készíteni. A vajon futtassuk meg a lisztet, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet, amit habverővel keverünk, hogy csomómentes legyen. Ki kell forralni, hogy 1. ne legyen liszt íze, 2. hogy be tudjon sűrűsödni. A paradicsommártást is hamar elkészíthetjük. Olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, az apró kockára vágott sárgarépát és szárzellert. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paradicsompürét, a levet és a vizet. Fűszerezzük és forraljuk össze, amíg kissé besűrűsödik. 

És most jöhet a rétegezés. Egy tűzálló tálat kenjünk ki oldalt és az alján vékonyan olajjal. Tegyünk egy sor meghámozott, felszeletelt főtt krumplit a tál aljára, majd jön a bechamel fele. Erre jön a sült zöld paradicsom fele. Majd újra egy sor burgonya, bechamel, most jöhet a tarja, rá a maradék paradicsom. A tetejére öntsük a paradicsomszószt, kicsit ütögessük az asztalhoz a tálat, hogy a mártás mindenhova bejusson. Szórjuk meg a tetejét a sajttal. Tegyük a sütőbe 200 fokra 10-15 percre, amíg a sajt ráolvad és megpirul. 

Higgyétek el, több idő volt leírni, mint elkészíteni. Az végeredmény  különleges, csodálatos, amit mindenképp ki kell próbálnod! 

Jó étvágyat hozzá!

rakott_sult_zold_paradicsom_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5213061208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.