Esős, borongós az idő? Végre hétvége? Jólesne egy kis kényeztetés? Hát akkor nosza! Készítsük el a világ legegyszerűbb és legfinomabb palacsintáját!
Mézes, fahéjas, brandys, almás öntet, valamint puha, vajas palacsintatészta, ami csak úgy olvad a szájban. Néha-néha a mézes szaft lecsurog a szánk szélén, de sebaj, nyalogatjuk úgyis kezünkről szánkról az édes nedűt.
Hozzávalók:
Az almás öntethez
- 2 db alma
- 2 ek vaj - lm diétában margarin
- 1 ek barna cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 1 tk fahéj
- 3 ek méz
- 0.5 dl brandy
A palacsintához
- 20 dkg liszt - gm diétában Schar Mix
- 3 tk (csapott) sütőpor
- 1 tk fahéj
- csipet só
- 1 ek cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 3 dl tej - lm diétában magtej vagy lm tej
- 1 db tojás
- 3 ek vaj - lm diétában margarin
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítése
az alma önteté:
Hámozzuk meg az almákat és kockázzuk fel dobókocka nagyságúra. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, a barna cukrot, adjuk hozzá a fahéjat, a mézet és végül a felvágott almákat. Legvégén a brandyt. Pároljuk össze őket kb. 5-6 percig, amíg az alma megpuhul. Ezzel kész is az öntet.
a palacsintáé:
egy közepes keverőtálba öntsük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és fahéjat. Keverjük jól össze. Ezek a száraz alapanyagok.
Most jönnek a nedvesek: egy másik tálban keverjük össze a tejet, tojást és a vanília kivonatot. Lassan öntsük hozzá a megolvasztott, de már nem meleg, viszont még folyékony vajat, közben kevergessük össze a többivel. Azért fontos, hogy ne legyen meleg a vaj, mert ha így öntenénk a tojásos cucchoz, akkor rántottát kapnánk...
Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat. Egy levegős, sűrű, de selymes állagú tésztát kell kapjunk.
Egy serpenyőt enyhén vajazzunk ki, forrósítsuk fel és kisebb tenyérnyi korongokat formázva öntsük a serpenyőbe a tésztát. Amikor elkezdenek buborékok előjönni a tésztában (kb. 2-3 perc után), akkor már meg is fordíthatjuk egy spatula segítségével a másik oldalára, hogy mindkét oldal aranybarnára süljön. A másik oldalhoz már csak 1-2 perc sütési idő kell.
Ha elkészült tegyük egymásra pár palacsintát, öntözzük meg az isteni almás öntettel, és fogyasszuk jóízűen! :)
Lehetőleg melegen tálaljuk! Jó étvágyat!