Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

A mennyei krumplipüré, kicsit másképp

2017. november 06. - Heni süt neked

Tudom, túlzónak tűnhet egy önálló poszt és a mennyei jelző, de higgyétek el, hogy ez tényleg az! Ízében, állagában csodás, puha, selymes, krémes, különleges, egyedi. Mégis azt kell mondjam, hogy semmi különleges. Hiszen elkészítése ugyanaz, mint mikor az egyszerűbb, ismert verzióját készítjük el. Itt igazából az ízvilága más kissé. Minden egyes összetevője plusz aromát ad, amitől igazán különleges lesz. Emiatt nem csak köretnek, de akár önálló ételként is fogyasztható egy hétköznapi ebédként, vacsoraként.

a_mennyei_krumplipure.jpg

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg burgonya
  • 1 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj -lm diétában margarin
  • nagy csipet só, bors
  • 1-2 ek tejföl (ízlés szerint) - lm diétában lm tejföl
  • 1 dl tej - lm diétában natúr magtej vagy lm tej
  • 5 dkg parmezán sajt - lm diétában sörélesztő pehely
  • kevés friss petrezselyem

Elkészítése:

Ahogy már írtam, az elkészítése ugyanaz szinte, mint az alap pürénél. Vagyis:

a felkockázott krumplit tegyük fel főni sós vízben. Főzzük kb. 20 percig, amíg megpuhul.  

Ezek után jön az ízesítés, ami kicsit eltér a szokásostól:

az összetört burgonyát ízesítsük a vaj felével, alaplével, meleg tejjel, szétnyomott fokhagymával, nagy csipet sóval, borssal. Keverjük össze alaposan, majd a végén adjuk hozzá a tejfölt és a parmezánt is. Laktózmentes vagy vegán étrendben  a sörélesztő pehely használata tökéletes alternatívát jelent a parmezán kiváltására! Újabb keverés és kész is.

Tálaláskor a forró pürére tegyünk pár vajkockát, majd a tetejét kevés apróra vágott petrezselyemmel szórhatjuk meg díszítésként és ízesítésként egyaránt.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2812800674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.