Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Emlékszel még a hentes tokányra?

2017. november 29. - Heni süt neked

Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjetek. Hidd el, jó cimbik lesztek. Olyan ízek vannak benne, olyan harmonikus aromák, amik mind elkötelezett hívekké tesznek majd. Csak készítsd el egyszer, rákattansz.  A tokány  egy pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával,…

Tovább

Vajas-fokhagymás garnéla házi pappardellével

A világ legegyszerűbb tésztáját ajánlom most. Még akkor is egyszerű, ha mi magunk készítjük el a csodás házi metéltünket. A pappardelle a szélesmetélt (tagliatelle) még szélesebb verziója. Tökéletes alapja egy egyszerű garnélás tésztaételnek. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Az egész étel max. 30…

Tovább

Sütőtökös puding

Ebben az évszakban a sütőtök egy olyan alapanyag, ami gyakran visszaköszön ételeinkben. Hála sokféle elkészítési módjainak. Hiszen nem csak krémlevesként, vagy sült sütőtökként lehet elkészíteni, de kitűnő zöldségköret, avagy édesség is készíthető belőle. Kellemes, krémes, édes íze az egész család…

Tovább

Cukkini, sült paradicsom szószban

Szerencsére még mindig elég elérhető áron lehet hozzájutni cukkinihez. Épp ebből kiindulva gondoltam, hogy a hétindító étel egy finom, könnyed zöldséges egytálétel legyen, ami visszacsempészi a nyarat ebben a borongós, hűvös télközeledte időben. Semmi másra nincs szükségünk, mint 1-2 darab cukkinira…

Tovább

Fokhagymás-vajas, sajttal, gombával töltött csirkemell

A csirkemell egy nagyon finom, kellemes húsféle. Sajnálatos módon viszont meglehetősen száraz. Tudom, tudom, van pár trükk, amivel ezt megakadályozhatjuk. Ez a mostani recept azonban nem csak erről szól. Ennek az ízkavalkádnak minden falatja mámoros élvezetet nyújt. Konkrétan ujjongnak az…

Tovább

Szárzeller krémleves

Bevallom: levesfüggő vagyok. Lelkesedem, rajongok érte. Minden fajtájáért (kivétel az édes levesek). Szeretem a krémes csodákat, a raguleveseket, az egyszerű zöldségleveseket, és természetesen a mennyei húsleveseket is. Sőt a csurgatott tojást levest és még a köménymag levest is!  Szeretem a…

Tovább

Hát akkor legyen törökméz!

Törökméz. Karinthy Frigyes Új görbe tükre szerint: Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Lapáttal darabolja le a cukrosbódés. Az utalás valószínűleg arra vonatkozik, hogy olykor diót, mandulát is tettek bele, valamint a buborékos, szivacsos kinézete és szerkezete miatt…

Tovább

Túrós tészta húsos-paradicsomos raguval (egytálétel)

Kinézetre kicsit össze-visszának tűnik, mert az is. Hiszen egy csodás túrós csuszára halmozzuk a paradicsomos, fűszeres ragut, kissé összesütjük és ebből kapjuk ezt az isteni izét. Mert hogy minek nevezzelek alapon, csak így hosszan lehet leírni a nevét, illetve körülírni, becézgetni pedig nem…

Tovább

Halpogácsa kukoricadarával és kaporral

Megint csak úgy jártam, hogy a fagyasztóban pakolászva észrevettem, hogy mik meg nem bújnak a sarokban. Most például egy jobb sorsra érdemes fagyasztott tonhalra leltem. Azonnal beugrott, hogy milyen isteni halpogácsa lehetne az a bizonyos jobb sorsa ennek a halnak. Így elővettem, kiolvasztottam,…

Tovább

A mennyei krumplipüré, kicsit másképp

Tudom, túlzónak tűnhet egy önálló poszt és a mennyei jelző, de higgyétek el, hogy ez tényleg az! Ízében, állagában csodás, puha, selymes, krémes, különleges, egyedi. Mégis azt kell mondjam, hogy semmi különleges. Hiszen elkészítése ugyanaz, mint mikor az egyszerűbb, ismert verzióját készítjük el.…

Tovább

Melengető, téli leves

Nem, a képen nem egy sütőtök krémleves látható. Annál sokkal izgalmasabb. Ezzel persze egy cseppet sem akarom a sütőtök elvitathatatlan érdemeit megkérdőjelezni, egyszerűen csak felhívnám a figyelmet egy másik, nagyon krémes, nagyon finom, fűszeres krémlevesre. Ez pedig nem más, mint a sült…

Tovább

A kenyér, ha házi...

A kenyér, ha házi, akkor olyan íze van, mint amit az ember elképzel, hogy anno ilyet sütöttek dédanyáink hétről-hétre. A kenyér, ha házi, akkor napokig friss marad, nem morzsálódik, héja ropogós, bele pedig lágy. A kenyér, ha házi, teljesen más, mert mi készítettük két kicsi kacsónkkal. A kenyér, ha…

Tovább