Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A világ legegyszerűbb finomsága: habcsók

2017. december 06. - Heni süt neked

Ennél egyszerűbb és tulajdonképpen ünnepibb édességet nem nagyon tudok elképzelni. Kevés hozzávaló, minimális sütési tudomány, mennyei ízek, mint végeredmény. Hát kell ennél jobb? Nemigen. 

Habcsók. Régen a karácsonyi fa díszítésnek nélkülözhetetlen kelléke volt. És persze az ünnepi asztalról sem hiányozhatott. Az igazi habcsók arról ismerszik meg, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes. 

A mai világban sajnos már nem annyira népszerű és ismert, pedig akik nem ismerik, nem tudják mit veszítenek. 

Egy finom, illatos kávé mellé, vagy csak úgy beleharapni ebbe az isteni csodába, ebbe a habfelhőbe, kihagyhatatlan. És nem csak az ünnepekkor. Készítsük el bátran az év többi napján is, megéri. Hihetetlen élvezetet és gyermeki örömöt nyújt, ahogy a cukros-krémes habba beleharapunk. 

habcsok2.jpg

Hozzávalók 6 nagyobb vagy 12 kisebb habcsókhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 1 vanília rúd
  • 3 db tojásfehérje (fontos, hogy szoba hőmérsékletű legyen)
  • csipet só
  • 1,5 tk keményítő
  • fél tk ecet (ettől lesz fényes)
  • csipet őrölt kávé

 habcsok.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra!

Tegyük a cukrot és a kikapart vanília magokat a keverőgépbe. Kevergessük alacsony fordulatszámon, hogy a cukorban teljesen elvegyüljön a vanília. Amúgy így készíthetünk vaníliás cukrot, amit bármikor elővehetünk. 

Vegyük ki az edényből, és tegyük bele a tojásfehérjéket és a sót. Kezdjük el felverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a keményítőt és az ecetet. Keverjük alaposan ki, amíg egy gyönyörű, fényes, már-már nyúlósan krémes habot nem kapunk. 

Egy tepsire fektessünk sütőpapírt. Ezután erre akár kanállal, akár egy nejlonzacskóba téve, a sarkát levágva és abból spirál alakban kinyomott habcsókokat formázzunk. A tetejüket nagyon lazán, nagyon levegősen szórjuk meg az őrölt kávészemekkel.

Toljuk be a sütőbe és süssük kb. 1 órán át. Akkor lesz az igazi az állaga, ha egy éjjen át hagyjuk a sütőben száradni.

Légmentes dobozban, üvegben akár egy hétig is frissen marad. Feltéve, ha nem fogyasztjuk el inkább a reggeli kávénkhoz :)

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

habcsok1.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr213449765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása