Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Szilveszteri vendégváró tippek

2017. december 29. - Heni süt neked

Az új évet minden évben virslivel, lencsével, korhely levessel szokás várni. Ha már unjuk ezt a triumvirátust, akkor újítsunk! Újítsunk úgy, hogy megtartjuk az alapanyagokat, viszont az elkészítésében kissé másképp állunk a dolgokhoz. 

Ha ráadásul vendégeket is várunk, akkor méginkább szívből ajánlom ezeket a finomságokat, amik egy kis plusz színt visznek a szilveszteri ízekbe. Megéri kipróbálni, higgyétek el! 

Áfonyás-sajtos kolbász golyócskákLencse saláta másképp, Baconnel - sajttal töltött koktélparadicsomok, Lencsés-batátás fűszeres ragu,  Baconös ananász falatkák, Chilis, bundás virsli

pjimage_3.jpg

Hát akkor nézzük egyenként:

Áfonyás-sajtos kolbász golyócskák

afonyas-sajtos_kolbasz_falatkak.jpg

  • 50 dkg bajor sütnivaló kolbász (kevésbé fűszeres, mint a magyar)
  • 2 ek liszt - gm diétában kukorica liszt
  • 1 tk sütőpor
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 cs. újhagyma (zöldjével együtt)
  • 2 ek friss vagy aszalt áfonya
  • 1 ek dijoni mustár

Az egészet keverjük össze, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegyük a golyócskákat. 180 fokon süssük 25 percig. Áfonya lekvárral/dzsemmel kínáljuk.

Lencse saláta másképp

lencse_salata_maskepp.jpg

  • 1-2 db batáta (édesburgonya)
  • 2 ek provance-i fűszerkeverék
  • 2 ek méz
  • 4-5 ek olívaolaj
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 1 maroknyi kelbimbó
  • 25 dkg lencse
  • 7 dl víz
  • 3-4 ek balzsamecet
  • só, bors

A 200 fokos sütőben süssük meg a mézzel, olajjal és a fűszerekkel összekevert, felkockázott batátát kb. 25 percig, vagy amíg szépen megpirul és megpuhul. A lencsét és a kelbimbót főzzük meg (külön-külön). Ne főzzük szét!! Majd a kelbimbót szeleteljük fel, keverjük össze a batátával, a lencsével, az apróra vágott lilahagymával. Végül öntsük rá a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és a maradék olívaolajat is adjuk hozzá.

Baconnel, sajttal töltött koktélparadicsomok 

sajttal-baconnel_toltott_koktel_pari.jpg

  • 50 dkg koktélparadicsom
  • 15 dkg reszelt sajt (parmezán)
  • 1 ek zsemlemorzsa - gm diétában maradék gm kenyér ledarálva
  • 5-6 szelet bacon

Pirítsuk meg a felkockázott bacont, majd keverjük össze a  reszelt sajttal és zsemlemorzsával,valamint a paradicsomok kikapart belsejével. Töltsük vissza az összekevert alapanyagokat, majd 200 fokon süssük 10 percig, amíg a sajt megolvad és megpirul.

Lencsés-batátás fűszeres ragu

lencse_es_batata_ragu.jpg

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg lencse
  • 1 batáta (édesburgonya)
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 2 db babérlevél és kurkuma, fahéj, só, bors - mindenből nagy csipetnyi
  • petrezselyem

Az olajon pirítsuk meg az aprított hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott batátát, a lencsét, a fűszereket és az alaplevet. Forraljuk fel, majd fedő nélkül főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, de nem esik szét és a lé is sűrű szafttá redukálódik. Tálaláskor szórjuk meg a friss petrezselyemmel.

Baconös ananász falatkák

baconos_ananasz_falatkak.jpg

  • 6-7 karika ananász (friss vagy konzerv)
  • 25 dkg bacon
  • BBQ szósz

Kisebb darabokra vágjuk fel az ananászt, majd tekerjük be egy darabka baconnel, tegyünk rá egy csepp BBQ szószt, szúrjuk át fogpiszkálóval, hogy rögzítsük. Tegyük be a 200 fokos sütőbe és süssük 10 percig, míg a bacon megsül. 

Chilis, bundás virsli

chilis_bundas_virsli.jpg

  • 2 cs. pizzatészta előre csomagolt - gm diétában Mester leveles tészta
  • 1 cs lapka sajt (10 darabos) - lm diétában 1-1 szelet növényi sajt
  • 10 db virsli
  • 2 doboz chili konzerv
  • só, bors, chilipehely
  • 1 ek (dijoni) mustár
  • 1 tojás - lekenéshez

Nyújtsuk/terítsük ki a tésztát, vágjuk akkor négyzet formára, amibe belefér a virsli. Tegyük bele a szelet sajtot, kenjük meg a mustárral, végül tegyük bele a virslit és tekerjük fel rá a tésztát. Egy tűzálló tálba öntsük ki a babot, fűszerezzük, majd tegyük rá a bundás virsliket és kenjük le a felvert tojással. Tegyük a 180 fokos sütőbe és süssük 25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül a tészta.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK, JÓ ÍZEKBEN GAZDAGOT! 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3513525543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.