Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Sütőben sült ratatouille

2017. június 28. - Heni süt neked

A ratatouille egy francia lecsószerűség. Van benne paprika, paradicsom, hagyma - eddig egyezik a mi verziónkkal -, de ebbe jön még padlizsán és cukkini is. Sőt, van ahol krumplit is adnak hozzá. Az elkészítése hasonló a mi lecsónkhoz. Viszont ez a recept most sütőben készül, és sütjük, nem főzzük.…

Tovább

Mert a tökfőzelék is lehet izgalmas

Azonnal felejtsük el az emlékeinkben és ízlelőbimbóinkban rögzült menza tökfőzeléket. Azt amiben megállt a kanál a sok rántástól, azt ami szétfőtt trutymó volt, semmi ízzel. Felejtsük el, mert mint  minden zöldségből, a tökből is lehet izgalmas ízeket és egy nagyon jó ízű főzeléket készíteni. Csak…

Tovább

Klasszikus bögrés meggyes pite

Emlékeztek még a gyors és nagyon egyszerű és isteni finom bögrés sütire? Amikor mindenből bögrényi, leginkább joghurtos pohárnyi az egység? Ami főleg meggyel zseniális, de idény után szinte bármivel működik? Ugye megvan? Na, ő az. A régi, bevált süti. Ami ugyanolyan mennyei most is, nem csak akkor.…

Tovább

Mediterrán szaftos csirkecombok

A nyár nekem mindig a friss zöldfűszereket, az olívabogyót, az ízes paradicsomokat, zsenge zöldségeket jelenti. Szóval a mediterrán ízeket és konyhát. Ezért is szeretem annyira ezt a receptet, ami mindezeket magában foglalja, és amiben szinte érzem a napfény ízét is. Szaftos hús, mennyei fűszerezésű…

Tovább

Könnyed, gombás falatkák

Gomba. Bármikor, szinte bármit el lehet belőle készíteni. Előételt, levest, főételt, bármit. Itt van például ez a recept, ami sitty-sutty elkészül, és ami csodás kísérője lehet egy hideg rosé fröccsnek. Képzeljük el, hogy hátradőlünk a székben egy zajos nap után, kitöltjük a bort, spriccelünk rá egy…

Tovább

Fűszeres, paradicsomos sör

Tudom, kissé bizarr, de a legjobb nyári hűsítők egyike! Először Görögországban ittam ebből a különleges, elsőre nagyon furcsának tűnő párosításból, de amint leküzdi az ember az előítéleteit (akár csak a sörrel kapcsolatban) :), egy csodás ízélményben lesz része. A nyári hőségben tökéletesen hűsít,…

Tovább

Hűsítő sóskaleves tejszínnel, krutonnal

Semmi másra nem vágyom ebben a melegben, mint valami hűsítő, lágy ételre. Selymes, krémes levesre, amibe egy-két jégkockát beledobunk, és a mennyországban járunk. Miközben kint forróság van, ez a hűsítő ebéd helyreteszi hőháztartásunk egyensúlyát. Pikáns savanysága, amit a tejszín megreguláz,…

Tovább

Retek, uborka párolva? IGEN!!!

Kinyitom a hűtőt és ott szemez velem pár jobb sorsra érdemes zöldség. Ugye ismerős? Nem szeretek ételt pazarolni, pláne akkor, ha még jó állapotban van, csak esetleg már nem olyan roppanósan friss. Ott ültek a hűtő polcain: egy csomag retek, még jó állapotban, fél kígyóuborka, pár levél bazsalikom,…

Tovább

Szerelem, steak a neved!

Kedvenc hentesemnél megláttam a pultban egy gyönyörű, érlelt, enyhén márványos marha hátszínt. Térdeim megremegtek, és nem tudtam levenni róla a szemem. Szerelem volt első látásra. Már láttam magam előtt, ahogy egy részét bepácolom mustárral, provance-i fűszerkeverékkel, olajjal, citromhéjjal, és…

Tovább

Nyári húskenyér, friss zöldségekkel felturbózva

Szeretem kicsit megbolondítani az ételeket. Leginkább az alaprecepteket. Ilyen például a Stefánia vagdalt, amiből egyedül a főtt tojást nem szeretem, ami végül is az egész értelmét adja. Így, ha egybefasírtot készítek, akkor mindig felturbózom valami mással, valami kedvemre valóval. Most például…

Tovább

A világ legegyszerűbb pitéje

Itt a nyár. A melegben nem igazán van kedvünk bekapcsolni a sütőt, inkább könnyű, nyári gyümölcsökből készült pohárkrémeket készítünk inkább. De higgyétek el, van olyan süti, amiért érdemes a kicsit melegebbet elviselni a konyhában. És az egész 5 perc előkészítés és kb. 45 perc sütés. Ennél…

Tovább

Töltött tök másképp

Nagyon szeretem a zsenge tököt. Párolni, főzeléknek, de leginkább töltve, jó sok kaporral. A megszokott hajó forma helyett, most vastagabb tökkarikákat vájtam ki (a kiszedett tököt is felhasználtam persze) és megtöltöttem egy isteni húsos-zöldséges-rizses finomsággal. Ebben aztán van minden, ami…

Tovább

Grillezz, mert az jó neked! (recepttel)

Eljön az idő, amikor az ember arra vágyik, hogy lehetőség szerint kint töltse a legtöbb idejét a szabadban. Vágyunk a természet közelségére. És ha mindezt barátokkal tehetjük meg, ehetünk, ihatunk jókat, akkor az maga a mennyország. Na, ez a grillezés. Persze nem mindenkinek adatik meg, hogy kertes…

Tovább