Szeretem az egyszerű, gyorsan elkészülő ételeket. Ez vonatkozik a süteményekre is. Örülök, amikor valami finomság készül úgy, hogy nem kell órákat eltöltenem a konyhában ahelyett, hogy egy jó könyvet olvasnék, vagy a hirtelen jött tavaszi télben sétáljak egy kiadósat, avagy épp csak beszélgessek jót egy kedves baráttal.
Azt is szeretem, amikor olyan süti készül, ami nem gejl, könnyed, és inkább a gyümölcs dominál benne, mintsem a vastag tészta. Ez az almás pite egy igazi finomság, ami a fenti összes kritériumnak megfelel. Elkészítésével meglephetjük magunkat, a családunkat, de vendégvárónak is príma. Ajánlom mindenkinek, aki odavan egy gyors és mennyei finomságú édes kis semmiségért ...
Hozzávalók:
a tészta:
- kész édes linzertészta (Tante Fanny)
- gm verzióban Mester leveles tésztából kitűnően elkészíthető
Elkészítése:
Őszinte leszek: igen, el lehet készíteni házilag is ezt a tésztát, de minek bajlódjunk vele, amikor jó minőségű, kész megoldások is vannak, amiket már szinte mindenhol meg lehet kapni? Az élet leegyszerűsödik ezzel a megoldással, időnk felszabadul, és egyáltalán nem érzem magam kevesebbnek, hogy nem én dagasztom, keverem, nyújtom.
a töltelékhez:
- 2 ek vaj - lm diétában margarin
- fél vanília rúd kikapart magjai - ha nincs, megfelel a vaníliás cukor is
- 2 db szép, egészséges alma - a savanykás, lédús a kedvencem ehhez
- 1 ek barna cukor (ez karamellesebb ízű) - vagy ennek megfelelő eritrit
- 1 tojás
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy kis lábosban melegítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a kikapart vanília magokat. Terítsük ki a tésztát. Szerencsére már sütőpapírban van csomagolva, így egyszerűen már a tepsibe is tehetjük. Vágjuk félbe az almákat, magozzuk ki, majd szép, vékony szeletekre vágjuk fel. Tegyük le 2 sorban, ahogy a fenti képen is látszik, de figyeljünk arra, hogy legalább 3-4 cm-t hagyjunk szabadon a széleinél, hiszen ezeket majd vissza fogjuk hajtani. Kenjük le a vaníliás-vajas keverékkel. Szórjuk meg a tetejét cukorral, majd hajtogassuk vissza a tésztát, amit aztán a felvert tojással kenjünk le. Egy kis trükk következik: tegyük a hűtőbe az egészet kb. 15-20 percre. Ettől összeáll a tésztánk és ropogósabb lesz ez az omlós, linzeres sütink. Elérkezett az idő, hogy betoljuk a sütőbe, ahol először süssük 15 percig 200 fokon, majd 170 fokon további 30 percig, amíg a tészta gyönyörű aranybarna nem lesz körben a sarkoknál, és amíg az alma édes, puha, illatos sült nem lesz.
Tálaláskor ezt a mennyiséget 4 darabra tudjuk vágni. Ha valaki szereti a plusz finomságokat, akkor házi tejszínhabbal vagy egy gombóc vanília fagylalttal is kínálhatja. Na, ez már a hedonizmus maga :)
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.