Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Melengető finomság, avagy kofta, curry szószban

2018. január 16. - Heni süt neked

A kofta nem más, mint a kelet fasírtja. Persze, csak ha jól le akarom egyszerűsíteni. Tény, hogy minden területnek megvan a maga verziója,épp úgy, mint nálunk a fasírtnak. Az alap adott, az ízesítés változó. 

Ráadásul most nem is húsból, hanem burgonyából készül, a vegák, illetve ínyencek nagy örömére. Igaz, így egy képletes pofont adva az egész kofta szakosztálynak.

Mindez egy csodás curry mártással, ami tökéletes partnere a koftának, kerek egésszé téve az aromák mennyei harmóniáját. 

burgonya_kofta_curry_szoszban.jpg

HOZZÁVALÓK

Kofta hozzávalói:
  • 2 db nagy krumpli
  • 1/2 tk Garam Masala 
  • 1/2 tk chilipor
  • csipetnyi sütőpor
  • mazsola
  • 1-2 ek keményítő
  • olaj a sütéshez
Curry hozzávalói:
  • 1 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 marék mandula vagy kesudió beáztatva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisdarab gyömbér
  • víz
  • 2 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1/2 tk chilipor
  • 1/2 tk Garam Masala 
  • 1 ek méz
  • VAGY HA EGYSZERŰSÍTENI AKARJUK
  • 2-3 ek curry por
  • 1 tk méz
burgonya_kofta_curry_szoszban1.jpg
Elkészítése:
A kofta:
Főzzük meg a felkockázott burgonyát, majd hűtsük ki. Ez fontos lépése a kofta elkészítésének! A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a fűszereket, valamint a sütőport. Egy villával nyomkodjuk pépessé az egészet. Olajozzuk be a kezünket és így formázzunk pogácsa méretű, lapos korongokat, aminek a közepébe tegyük a felaprított mazsolákat. Majd gyúrjunk gombócot belőle és a végén lapítsuk ki, korong formára. Ha van időnk, akkor tegyük 10-20 percre a hűtőbe.
Hevítsük fel az olajat a sütéshez, majd közepes hőmérsékleten, egyszerre csak 2-3 koftát süssünk ki egy serpenyőben (így nem hűti le az olaj hőmérsékletét, és ropogósra tud sülni). Mindkét oldalán süssük aranybarnára, majd óvatosan vegyük ki papírtörlőre az elkészült koftáka. Ebből a mennyiségből 10-12 nagyobb, vagy 15-18 kisebb darabot kapunk.
A curry szósz:
Tegyük a darabolt hagymát, fokhagymát, gyömbért és a beáztatott mandulát/kesudiót egy turmixba, adjunk hozzá kevés vizet és pürésítsük selymes krémmé. Egy evőkanálnyi olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a fűszereket (korianderport, a kurkumát, a fűszerpaprikát, sót, chiliport) és pár percig pirítsuk össze őket, takarék lángon. Most adjuk hozzá a hagymás pürét és keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Jöhet a méz, a lereszelt paradicsom (igen, lereszelt! ugyanis ha a sajtreszelőn lereszeljük a paradicsomot, akkor azonnal megkapjuk a szószt, héj nélkül, nem kell a macerás hámozással bajlódni), majd 3-4 dl víz és végül a garam masala. Fedjük le a serpenyőt és közepes lángon főzzük össze az egészet addig, amíg a felesleges lé el nem párolog és a szósz be nem sűrűsödik. Ezzel el is készült a currynk.
Tálaláskor a tányérba tegyük a curryt, rá a koftát. Kínálhatjuk rizzsel vagy naan kenyérrel, tortillaval.
Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1412769020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.01.18. 19:38:08

Miért ad pofont? A vega indiaiak hagyományosan krumpliból készítik, de az igaz, hogy van ezerféle húsos, halas és zöldséges változat.