Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A tökéletes oldalas, száraz pácban sütve

2018. január 29. - Heni süt neked

A sült oldalas egy igazi, magyar sült, családok nagy kedvence, generációk feledhetetlen hétvégi fogása. Ahogy több más ételünknél is, ennél is igaz, hogy ahány ház, annyi elkészítési mód. Az alap azonban egységes: erősen fokhagymás ízesítésű. Van, aki megtűzdeli fokhagyma gerezdekkel a húst, van, aki csak mellé dobja a zsiradékba és együtt párolja az oldalas darabokat, majd lepirítja. 

Amit én most mutatni szeretnék, az egy ízes, száraz pácban és lassan, órákon át, alufóliában sülő verzió. Ez a megoldás hozza azt az eredményt, ami mindenki számára a mennyország maga. A hús omlik a szánkban, a fűszerek összeérnek az oldalassal, az alufólia bent tartja az összes aromát, szóval csodás élmény születik úgy, hogy minimális energiát kelljen ráfordítanunk a főzésre. Kell-e ennél egyszerűbb, ízekben gazdag, tökéletes ebédet készítünk? Szerintem nem. Muszáj kipróbálni ezt a receptet is. Megéri.

sult_oldalas_szaraz_pacban1_1.jpg

Hozzávalók: 

  • 1 kg húsos oldalas vagy dagadó
  • só, bors, fokhagymagranulátum, vöröshagymapor, (füstölt) pirospaprika, csipet cukor
  • a krémhez, amivel a végén lekenjük: ketchup, méz, szójaszósz, barna cukor, almaecet, BBQ szósz

sult_oldalas_szaraz_pacban.jpg

Elkészítése: 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A húst töröljük szárazra, majd a fűszerkeverékkel dörzsöljük be alaposan, mindkét oldalán. Tegyük egy nagy darab alufóliára és jó szorosan tekerjük be. Toljuk be a tepsivel együtt a sütőbe. 20 perc után vegyük vissza a hőt 150-160 fokra és süssük további 2 órát. Ekkor nyissuk ki a fóliát és kenjük le a krémmel. 15-20 percig pirítsuk, amíg ropogós és gyönyörű barna nem lesz! 

Ekkor kész is vagyunk. Salátával, hagymás-sült krumplival vagy bármilyen körettel kínálhatjuk, amit csak szeretünk. Puha, fehér kenyérrel igazán csodás élményt nyújt :)

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

sult_oldalas_szaraz_pacban3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4613607355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2018.01.30. 19:05:46

Kezeljük szénné a húst órákon keresztül, magas hőfokon, ráadásul még adjunk hozzá egy kis alumíniumot a fóliából. Fincsi.

Attilajukkaja 2018.01.30. 19:05:58

Sajnos nálunk nem mennek a cukros húsok.
Nem is értem, miért erőltetik mostanság a sok édes mézes-mázas ízt. Szerintem inkább le kellene szoktatni az embereket a rengeteg cukorról!!! Aki édességre vágyik, egyen friss gyümölcsöt.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2018.01.31. 17:24:27

Akkor már inkább sütőtál fedővel, mint az alufólia.

Szilárd vélemény 2018.01.31. 17:24:43

Kedves Heni,

Nagyon jó recept. A kérdésem az lenne, hogy a sütés milyen módon történik? Alul-felül, légkeveréses stb.?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.01.31. 17:32:55

@Szilárd vélemény: Igen, egy légkeverés, alacsony hőfokon megfelelő, amennyiben ez a funkció megtalálható a sütőjében. Ha nem, akkor közepes, úgymond, bölcső lángon kiválóan átsül. Jó sütést kívánok!
süti beállítások módosítása