Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A tökéletes hármas befutó

2018. február 03. - Heni süt neked

Őszinte leszek. Ez a poszt alapvetően azért született, mert olyan zsenge, friss bébiretket találtam, hogy csak na. A többi csak körítés :)

De ez a körítés olyan zseniális harmóniába került egymással, hogy komolyan elakadt a szavam, amikor belekóstoltam. Bár számítottam valami fejbekólintósan finomra, de erre a tökéletes hármas befutó ízbombára, mennyei harmóniára, őszintén nem gondoltam. Azt gondoltam, hogy egy gyönyörű darab hátszínből készült húspogácsa jól fűszerezve, libazsírral és rozmaringgal sült rusztikus krumplidarabok, valamint zsenge bébiretekből készült saláta majd hozza a formáját. És ennyi. De nem! Ez a hármas most mindent vitt. A győztes befutó lett, a külön-külön is nyerő darabok együtt valami leírhatatlan gyönyörűséget alkottak egymással. Nemes egyszerűségük, letisztult ízviláguk győzött minden felett!

Íme:

huspogacsa_retek_salival2.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg marha hátszín (ledarálva)
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 1 ek ketchup
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 60 dkg krumpli (rózsa)
  • 1-2 ek libazsír
  • 1-2 ág friss rozmaring
  • 2 cs. friss bébiretek
  • 1 citrom
  • olívaolaj

huspogacsa_krumpli_retesali.jpg

Elkészítése:

Tegyük fel a nagyobb darabokra vágott (felezett, negyedelt) krumplikat sós vízben főni. Amíg félkeményre megfő, ez kb. 10-15 perc, addig készítsük el a húspogácsákat. A darált hátszínt fűszerezzük Worcestershire szósszal, sóval, borssal és a lereszelt fokhagymával. Formázzuk 2 nagyobb pogácsává, majd egy forró serpenyőben süssük ki kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalát. Ha jobban átsütve szeretjük, akkor nyugodtan pirítsuk hosszabb ideig, akár 5-6 percig. Ne ijedjünk meg, nem égett meg, csak karamellizállódott a ketchup és a Worcestershire szósz. 

Közben elkészült a krumpli is. Szűrjük le, és rázzuk át alaposan a szűrőben. Ettől a felszíne kissé megtört lesz és jobban megsül majd ropogósra. Egy serpenyőben hevítsük fel a libazsírt, adjuk hozzá a rozmaringágakat,  öntsük bele a krumplit, majd egy krumplinyomóval nyomjunk rá finoman a darabokra, így kicsit kilapulnak, és nagyobb felületen tudnak pirulni. Forgassuk meg a másik oldalukra, amikor már ropogós, aranybarna lesz az egyik oldal és süssük, pirítsuk át ezt a másik oldalt is. 

A bébiretket vágjuk félbe vagy negyedbe (nehogy meghámozzuk!), a zsenge leveleket is csíkozzuk fel (miután alaposan megmostuk), majd sózzuk,borsozzuk. A citrom héját reszeljük rá, a levét öntsük a salátára, majd az olívaolajjal is öntsük nyakon. Ennyi bőven elég, hogy üde, friss salátát kapjunk. 

retek_sali.jpg

Ha mindhárom összetevő elkészült a csodás ebédhez/vacsorához, akkor már tényleg csak annyi dolgunk marad, hogy hátradőljünk és élvezzük az ízeket, a letisztult aromákat, és a harmonikus ízbombát a szánkban. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7813624786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása