Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Fűszeres, paradicsomos ököruszály

2018. február 16. - Heni süt neked

Hogy nem mond semmit az, hogy ököruszály? Nyugi, ez normális. Sajnos. Sajnos, mert régebben ez egy nagyon közkedvelt húsfajta volt, amit sokféleképpen készítettek el a háziasszonyok. Jó alapanyag. Ha kicsit is ismerősen hangzik, akkor nagy eséllyel az ököruszályleves miatt van. 

Na, de leplezzük le végre, hogy mi is ez, melyik része a minek?! Ez, kérem szépen a marha farka. Amely tele van kollagénnel, ami azt jelenti, hogy isteni ragacsos, amikor kézbe fogjuk és úgy esszük, hogy a szánk körbe maszatos lesz és az ujjaink összeragadnak. De ezt másképp nem is lehet. Milyen jó újra gyereknek lenni és kézzel falatozni, nem törődve semmivel, csak a csodás zamatokkal.

Ebből a jól csengő névből, ami annyira beszédes: ököruszály (hisz gondoljunk bele, ahogy maga után lógatja a marha a farkát, mint egy uszályt), már említettem, hogy sok-sok húsételt lehet elkészíteni. Például tökéletes vadashoz, vagy sok zöldséggel (répa, zeller, krumpli stb.) és vörösborral mennyei ragu készÍülhet belőle, vagy az említett leves. Avagy épp ez a mostani fűszeres, paradicsomos ököruszály, ami valami igazán pompás elkészítési módja ennek a fenséges húsfajtának.

Íme. - Az a tojássárgájához hasonlatos izé, ott a hús közepén az a porc, csak a paradicsom narancssárgára színezte. Körülötte az istenien omlós hús, ami csudásan ragad, ahogy annak kell.

fuszeres_paradicsomos_okoruszaly1.jpg

Hozzávalók:

  • 4-5 db a farok vastagabb részéből - a maradék vékony darabokat, amik a vége a faroknak, fagyasszuk le nyugodtan és később egy csodás levest rittyenthetünk belőle.

okoruszaly.jpg

  • 2-3 doboz jó minőségű darabolt (szilva) paradicsom konzerv
  • 1 fej (!) fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek balzsamecet krém  vagy 1 ek (barna) cukor
  • kevés chilipehely - opcionális
  • 1 db chipotle füstölt jalapeno paprika - opcionális

fuszeres_paradicsomos_okoruszaly.jpg

Elkészítése:

A húsokat pirítsuk át kevés olajon, majd a visszamaradt olajat öntsük be egy mély, vastag falú, de még jobb, ha öntöttvas edénybe. Most jöhetnek a paradicsomkonzervek, amiknek a dobozát egy kis vízzel kiöblítjük, és ezt is hozzáöntjük. A fokhagymákat (nem, nem lesz sok, higgy nekem!) és a hagymát megpucoljuk, majd hagymát laskára felvágjuk. belenyomkodjuk a paradicsomszószba, azután fűszerezzük ízlés szerint.Ha kedveljük a pikáns ízeket, akkor mindenképp tegyünk bele egy kevés chilit és a füstölt jalapenot. Ez utóbbi úgy megbolondítja, hogy el sem hisszük. Egy kis darab olyan kellemesen füstös aromát kölcsönöz a szaftnak, ami igencsak hozzátesz az ízélményhez.

Fedjük le az edényt, és toljuk be a sütőbe először 200 fokon, félórára. Ennyi idő alatt az öntöttvas lábos kellően átmelegszik. Félóra után vegyük vissza 160 fokra és 2-2,5 órán át süssük, míg a csontról a hús csak úgy leomlik, és amíg a paradicsomszósz leve lepárolog, és csak az esszenciális paradicsomhús marad hátra a sok fűszerrel összeérve.

Amit feketének látsz a képen, az a hús karamellizálódása a paradicsomszósz alatt, és ahogy utána ropogósra megsült. 

fuszeres_paradicsomos_okoruszaly4.jpg

Én most teljes kiőrlésű pitával kínáltam, de lágy kenyérrel tunkolgatva az igazi, vagy épp tésztával, főtt vagy sült burgonyával is mennyei. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1313666244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.