Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Böjti napokra isteni curryt!

2018. február 27. - Heni süt neked

Egy hete volt húshagyó kedd. Innentől számolják a 40 napos nagyböjtöt azok, akik tartják. Akik nem, azoknak sem árt olykor pár napig megvonni a húst az étkezéseikből. Kicsit lazulunk, kíméljük a gyomrunkat. Sokan megriadnak attól, hogy húsmentes ételeket egyenek. Azt gondolván, hogy ez unalmas,  íztelen. Pedig ha tudnák! Pedig ha belegondolnának, hogy mennyi minden finomság készül hús nélkül...

Itt van példának okáért ez a csodás zöldség curry. Tele fűszerekkel, ízekkel, aromákkal, csupa finomsággal. A legelvakultabb húsevőt is meggyőzi, hogy igenis tud nagyon finom lenni egy zöldséges étel. Csak játszani kell az aromákkal, a zöldségekkel, fantáziát kell belevinni. Hiszen van élet (étel) a rántott sajton túl is! 

zoldseg_curry.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db édesburgonya
  • 1 marék kelbimbó
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 db kápia paprika
  • 2 fej Portobello gomba - vagy bármilyen más
  • 1 doboz tofu
  • 1db póréhagyma
  • kis darab gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1 doboz kókusztej
  • só, bors, Garam Masala fűszerkeverék, kurkuma, római kömény, chili - ízlés szerint
  • 2-3 dl víz

zoldseg_curry3.jpg

Elkészítése:

Az olajon pirítsuk meg a megmosott és felkarikázott pórét. Adjuk hozzá a felkockázott kápiát, a kis darabokra felvágott gyömbért és fokhagymát. Pirítsuk őket össze. Ezután tegyük bele a kelbimbót és a hüvelykujjnyi vastag kockákra felvágott édesburgonyát. Jöhetnek a fűszerek és kb. 2-3 dl víz. Keverjük össze és hagyjuk párolódni. 5-10 perc után kerül bele a zöldborsó és felszeletelt gomba. További 5 perc után adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott tofut. Keverjük össze az egészet alaposan, majd öntsük hozzá a kókusztejet. Ne ijedjünk meg, általában a doboz felső részén egy sűrű, krémes állagú kókuszkrém van, az alján pedig a víz. Tegyük bele az egészet (egy kanál segítségével tudjuk kivenni a kókuszkrémet), majd kevergessük, hogy felolvadjon ez a csuda finom krém. Fedő nélkül főzzük még 5-10 percet, amíg a felesleges lé elpárolog és egy sűrű, nagyon selymes, krémes szaftot kapunk. 

Ezzel el is készültünk. Tálaláskor csapati, naan, vagy akár tortilla lap is passzol hozzá ugyanúgy, mint a főtt rizs. 

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4613689884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.