Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tésztasaláta shiitake gombával

2018. március 05. - Heni süt neked

Annyira jó, hogy ma már szinte mindenféle zöldséghez, gyümölcshöz könnyedén hozzá lehet jutni. Így például a shiitake gombához is. Korábban leginkább csak szárított formában volt kapható, most viszont frissen hozzájuthatunk nagyobb szupermarketek zöldségpultjainál. 

A tésztasaláta ötlete onnan jött, hogy vendégeket vártam vacsorára és úgy éreztem, hogy kevés lesz talán a sült hús (pulled pork), kell még valami, ami bebiztosít. 10 perc alatt elkészült, és hidegen-melegen is tálalható. Az alapanyagokat az határozta meg, hogy mit találtam a fridzsiderben. Szerencsémre csupa olyanra leltem, ami harmonikusan passzolt egymással. Különleges változat lett, habár egyszerű megoldásból. 

Ráadásul egészséges verzió, mert a tésztát leszámítva minden nyersen került a salátába. Csodás ízek, fantasztikus aromák. Ezt eredményezte ez a kis ad hoc jelleggel összeállított étel.

tesztasalata_shitake_gombaval.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg shiitake gomba
  • 5-10 dkg lilakáposzta
  • fél fej lilahagyma
  • 50 dkg tricolor penne tészta - gm diétában gm tészta
  • kevés parmezán reszelve
  • kis olívaolaj a tetejére
  • só, bors
  • 3 ek joghurt - lm diétában lm joghurt
  • 1 ek thai fűszerpaszta - ennek hiányában citrom reszelt héja és leve, fokhagyma, chilipehely, kevés cukor, szójaszósz és gyömbér keveréke

tesztasalata_shitake_gombaval2.jpg

Elkészítése:

Legelőször is tisztázzunk egy nagyon fontos dolgot, ha már gomba! Soha NE pucoljuk meg a gombákat, ez egy nagyon rossz és régi beidegződés, amit anyáinktól, nagyanyáinktól tanultunk. Ezzel ugyanis értékes ásványi és tápanyagokat veszítünk. Így tisztításként bőven elég, ha FOLYÓ víz alatt megmossuk a gombákat. Hangsúlyozom, hogy folyó víz, mert a gomba szivacsos szerkezete beszívja a vizet, ha áztatjuk.

És akkor az elkészítésről: tegyük fel a sós vizet forrni a tésztához. Amíg megfő a tészta, készítsük elő a zöldségeket. Aprítsuk fel a hagymát és a lilakáposztát, szeleteljük fel a gombát, sózzuk, borsozzuk. A kifőtt tésztáról öntsük le a vizet úgy, hogy egy bögrényit félreteszünk a főzőléből. Ne öblítsük le semmiképp a tésztát, így a keményítő rajtamarad és jobban ragad majd a mártás a tésztára. A forró tésztával "forrázzuk le" a zöldségeket, hagyjuk állni mielőtt összekeverjük. Ez idő alatt készítsük el az öntetet, majd öntsük a tésztára és keverjük alaposan össze az egészet. Végül szórjuk meg a parmezánnal, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal a tetejét. Színeiben pompás, ízében csodás tésztasalátát kapunk, aminek a különlegessége a nyers shitake egyedi, földes zamata és a thai fűszerpaszta karakteres íze lágyítva a joghurt selymességével. 

Nagyon egyszerű az egész, de épp ettől olyan mennyei. Kipróbálásra erősen ajánlott! 

A gombáért köszönet: http://amigombank.hu/

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

tesztasalata_shitake_gombaval4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7313697240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chatte 2018.03.09. 18:52:14

A bögre főzőviz az öntetbe kerül?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.09. 18:55:17

@chatte: egyszerűen csak rá a tésztára. :) alaposan keverd össze. De csak fokozatosan add hozzá, nehogy ússzon a lében. Lehet, h nem is kell egy egész bögre... meglátod!
süti beállítások módosítása