Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tárkonyos lilakáposzta főzelék

2018. március 08. - Heni süt neked

Szeretem a szokatlan dolgokat. Ételekben különösen. Például ez az étel is egy ilyen. Hiszen a káposztafőzeléket szinte mindenki fehér fejes káposztából képzeli el, pedig a lila verzió ugyan olyan ízélmény ad, csak pluszban kapunk egy különleges bíborlila színt. És ha már egyedi szín, akkor legyen az íze is az. Tárkonnyal főzzük és balzsamkrémmel tesszük pikánssá. Ez a párosítás annyira harmonizál egymással, hogy külön-külön szinte észre sem vesszük őket, csak azt érezzük, hogy valami nagyon passzol a káposztához. Ahogy az első falatot a szánkba tesszük, érezzük azt a csodát, amit ettől a főzeléktől kapunk. Fejünk kicsit hátra hanyatlik és nyelvünkkel automatikusan csettintünk egyet, hogy: hmmm,ez igen!

Mindezt megfejeljük olívaolajon megpirított cukkini kockákkal, ami megint csak hozzájárul a teljesség érzéséhez.

lilakaposzta_fozelek.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg lilakáposzta
  • 1 ek vaj – lm diétában margarin
  • 1 tk tárkony
  • balzsamkrém
  • 1-2 ek liszt – gm diétában étkezési keményítő vagy rizsliszt
  • só, bors,
  • olívaolaj
  • 1 db cukkini
  • 1 l víz

lilakaposzta_fozelek1.jpg

Elkészítése:

A vajon futtassuk meg a felszeletelt lilakáposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzá adjuk a tárkonyt. Hagyjuk, hogy kicsit összeessen a káposzta. Szórjuk meg a liszttel, keverjük össze alaposan, majd öntsük fel a vízzel. Hagyjuk forrni 10 percig. Én úgy szeretem, ha nincs szétfőzve a zöldség, ha van mit harapni rajta, kissé még ress. 10 perc alatt a liszt kiforr, a káposzta épp annyira puhul meg, amennyire kell. Mindeközben olívaolajon átpirítjuk a felkockázott cukkinit, amit ez esetben feltétként kínálunk. A ress káposzta és a kívül megpirult, belül puha cukkini tökéletesen kiegészítik egymást.

Tálaláskor csurgassunk rá a balzsamkrémből. A tárkonyos zamat és a balzsamkrém édes-savanyú aromája olyan harmóniát alkot a főzelékben, hogy azt leírni nem lehet. Csak ízlelés után kapsz képet erről.

Ez az étel bár nagyon egyszerűnek tűnik, mégis nagyon különleges.

 Jó étvágyat hozzá!

lilakaposzta_fozelek2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr313721968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása