Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Húsvéti „Wellington” sonka

2018. március 28. - Heni süt neked

Igen, tudom. Kicsit fennhéjázó a címadás, de valóban az ötletet a Wellington bélszín adta ehhez a húsvéti étel finomsághoz. Az egész arról szól, hogy tésztabundába tekerjük a húsvéti főtt sonkát (ez esetben tarját), amit megelőzőleg narancsszószos reszelt tormával kenünk le. Az eredmény egy ízében különleges, kivitelezésében elegáns étel lesz, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek. Pedig alapvetően semmi extra. Mégis. Egy kis kreativitással csodás finomságokat hozhatunk létre. Legyünk bátrak, kísérletezőek. Megéri.

wellington5.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg füstölt sonka
  • 1 cs. félkész pizzatészta (Tante Fanny) – gm diétában gm leveles tészta
  • 1 tojás
  • 2-3 ek narancsszósz reszelt tormával – vagy magos dijoni mustár

wellington1.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

A sonkát tegyük fel főni, és főzzük meg. A főzőlevet ki ne öntsük, hiszen tökéletes alaplé lehet egy gulyás, - vagy bableveshez. Ha elkészült, a félkész tésztát terítsük ki, és vágjuk 2, téglalap alakú formára. Kenjük le őket bőségesen a szósszal, helyezzük a közepükre a 2 részre vágott tarja darabokat, majd hajtogassuk rá a széleket, hogy mindenhol befedje a húst. Ezt követően kenjük le a felvert tojással a tetejét. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe a kis duci darabkákat és süssük kb. 20 percig. Célszerű ellenőrizni sütés közben, mert minden sütő másképp süt, más időre van szüksége. Akkor van kész, ha szép aranybarnára sül.

wellington.jpg

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a szép szeletelés érdekében. Amikor felvágjuk, kiömlik belőle a narancsszósz, mint a láva, amibe aztán kéjesen tunkolhatjuk az isteni sonkadarabokat. Mennyei finomság!

Friss zöldségekkel, salátákkal, kompóttal, savanyúságokkal, mártásokkal ajánlott kínálni!

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

wellington4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7313784540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biggianni 2018.03.29. 10:02:32

Boldogok lehetnek azok az emberkék, akikre te főzöl! Elég igényes vagyok a "konyha" területén, úgyhogy nekem elhiheted! Szívesen nézem a receptjeidet, nagyon ügyes vagy!
Egy főzni szerető 50-es apuka!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.29. 10:03:18

@biggianni: köszönöm! az ilyen visszajelzésekért érdemes ezt csinálni :)

Csaba Dékány 2018.03.29. 10:45:24

Hol lehet venni ilyen narancs szószt? Sehol nem találom!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.29. 10:46:56

@Csaba Dékány: Aldi saját termék ez a Gourmet sorozat. Sajnos nem mindig lehet kapni... de a dijoni magos mustár tökéletesen passzol hozzá... ha édes verziót szeretnél, akkor pl. a szilvalekvárhoz keverj reszelt tormát és máris kész a házi gourmet szószod. :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.03.30. 19:30:13

Köszi a receptet, csak egy kérdésem lenne, mint Colombonak: Miért vágod ketté a sonkát sütés előtt?
Ja, és a szósz nem helyettesíthető narancs lekvárral és jól lecsepegtetett ecetes tormával?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.30. 19:35:21

@Csokis: kisebb, egyszemélyes adagot készítettem, ezért vágtam szét főzés után. a narancslekvár tormával, vagy sárgabarack lekvár, vagy szilvalekvár (akár) nyers reszelt tormával, mennyei! :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.03.31. 18:12:10

@Heni süt neked: Szuper, köszi! Egy (főzés előtt) valamivel egy kiló alatti sonkám van, úgyhogy megy egyben. Saját, házi naracslekvárunk van, meg bolti tormánk, majd jövő héten referálok, milyen lett.
Boldog Húsvétot!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.04.02. 18:48:40

@Heni süt neked:
Akkor az eredmény: nagyon szép lett, de ne süssétek egyben, mert nem sül át a tészta. (Vagy ha mégis, akkor kevesebb tészta kell, akkor vékonyabb lesz a bunda.) Szóval én kénytelen voltam visszatenni, de mire a belseje is átsült, kívülről már kicsit megkapta. Nekünk nem baj, mert szeretjük, de esztétikai szempontból nem lett tökéletes. Ezzel együtt jó a tipp, még kísérletezem vele, hisz’ teljesen elszúrni sosem lehet, legrosszabb esetben kidobjátok a bundát, és marad egy “sima” sonkátok. :-)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.04.02. 18:51:08

@Csokis: Kedves Csoki, ezért főztem én meg a sonkát, ezért vágtam kisebb, egyszemélyes adagokra. Nem véletlenül. :) Így lesz olyan, amilyennek látod a képen: kívánatos, ízletes, tökéletes! :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.04.03. 19:51:53

@Heni süt neked: Megfőzni én is megfőztem, nem az volt a gond, hanem az, hogy a “burkoló tészta” túl vastag lett, az nem sült át.
süti beállítások módosítása