Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Citromos, rozmaringos, vajas sült csirke

2018. április 21. - Heni süt neked

Mint az már többször bebizonyosodott, néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. Így van ez most is, amikor egy gyönyörű, piacon vásárolt kapirgálós  csirke a sütőben végezte, csodás citrommal és friss rozmaringgal a pocakjában. Ez a két hozzáadott alapanyag, no meg  nem kevés só és frissen őrölt bors, valamint egy  nagy adag vaj, egyszerűen életre kelti  a csirke amúgy nem túl karakteres ízét. A VAJ. A csodás, selymes vaj. Amely úgy harmonizál a a citrommal, a csirke húsával, hogy az már leírhatatlan. Krémes íze, amibe sütés közben beleolvad a rozmaring aromája, a citrom szinte édessé karamellizálódott zamata olyan határtalan ízélmény nyújt, ami feledhetetlenné teszi ezt a kis egyszerű sült csirkének indult csodát.

Kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz a sült csirkénk, ha betartjuk az alapvető szabályokat (ezekről később). De a sok szó helyett álljon itt pár fotó, ami remélhetőleg meghozza a kedvet arra, hogy mielőbb kipróbáld! Azt még hadd jegyezzem meg, hogy felhasználása 100%-os. Ugyanis, ha megmarad a frissen sültből, akkor a hús a későbbiekben  fel tudjuk használni csirkesalátához sok friss zöldséggel, a csontokból alaplevet tudunk főzni (ez persze csak akkor játszik, ha nincs otthon egy hűséges négylábú, aki nyálát csorgatva esedezik a leeső darabokért és a csontokért). Szóval egy ilyen egész csirkés felhasználás nagyon megéri a pénzét, nagyon gazdaságos. 

img_4340.jpg

Hozzávalók: 

  • 1 (lehetőleg) tanyasi csirke
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • só, bors, friss rozmaring ágak
  • 1 db citrom

csirke.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Az egyik fontos alapszabály, hogy igazán ropogós bőrű sült csirkét kapjunk az az, hogy egy papír törölközővel alaposan itassuk le az összes nedvességet a húsról. A másik, hogy nagyon sózzuk be a bőrét, így ugyanis a só sülés közben kiszívja a bőr nedvességét, és csodásan ropogós, aranybarnára sült csirkét kapunk, mint ahogy az a fenti képen is látszik. Természetesen a hasüreget is sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a félbevágott citrom mindkét darabját, valamint 2-3 ág friss rozmaringot. Már csak annyi feladatunk van hátra, hogy a csirke teljes felszínét kenjük be jó sok vajjal, és kezünkkel alaposan masszírozzuk bele. Most jöhet egy adag őrölt bors és már mehet is az előmelegített sütőbe. Itt 200 fokon süssük 20 percig, majd 180 fokon további 25-30 percig. Mindenképp addig süssük, amíg a csirkénk aranybarnára nem sül meg és a bőre ropogós nem lesz. Ekkor el is készül a mennyei mannánk. 

Ilyen, amikor kivesszük a sütőből, de még sül, pezseg a fűszeres vaj, amiben ropogóssá és egyben omlóssá sült a csirkénk. A visszamaradt vaj pedig kimondottan tunkolásért kiált puha lágy kenyérrel.

 

Én most zsenge fejessalátával tálaltam, sok tejföllel, némi fokhagymával. Nem hiányzott a klasszikus értelembe vett köret. A sült és a saláta tökéletesen kiegészítették egymást, így nem kellett tartani kajakómától, ellenben kiadós ebéd, és isteni ízkombináció lett az eredmény.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4348.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6313838218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása