Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy kínai klasszikus: gong bao csirke

2018. április 25. - Heni süt neked

Az egyik legismertebb kínai étel a gong bao csirke. Ez a pirított csirkhúsos, zöldséges, sós, édes, fűszeres finomság szinte mindenki kedvence, aki egy kicsit is kedveli a kínai konyhát. Ma már szinte bármelyik sarkon találhatunk kínai kifőzdét, de valljuk be, ezek nem az igaziak. Az éttermek/kifőzdék tulajdonosai elmondása alapján az itt készült ételek a magyar ízlésnek akarnak megfelelni. Az autentikus ízeket nem ezeken a helyeken kell keresnünk. Természetesen van azért pár olyan hely, mint például Wang mester éttermei, amik az eredeti ízeket hozzák, de mi is elkészíthetjük a legtöbb klasszikus kínai ételt. Szinte minden alapanyag megtalálható a kínai boltokban, de ha esetleg valami speciális fűszerre vagy zöldségre lenne szükségünk, akkor érdemes kilátogatni valamelyik nagy kínai piacra, ahol mindezek fellelhetőek. 

De vissza a házi megoldáshoz. A gong bao csirke ráadásul semmi extra hozzávalót nem igényel, és mint általában a kínai ételek, ez is pikk-pakk elkészül. Érdemes neki állni, érdemes meglepni magunkat, családunkat, barátainkat ezzel a selymesen fűszeres finomsággal.

1_1.jpg

 Hozzávalók

a csirke pácához:
  • 75 dkg csirkemell filé kockákra vágva
  • 1 ek. kínai bor
  • 1 ek. szójaszósz - már kapható GM-ben is!!! 
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő

2_1.jpg

mártás:
  • 1-1,5 dl alaplé vagy víz
  • 7 ek. szójaszósz
  • 2 ek. balzsamecet - de ha van fekete kínai ecetünk, az az igazi
  • 2 ek. kínai bor - opcionális, de jó ha van!
  • 2 tk. Hoisin szósz - helyettesíthető kevés mézzel (de úgy azért nem az igazi)
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. étkezési keményítő
sült zöldség:
  • 4 ek. olaj
  • 4-6  gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér felaprítva
  • 1/2 kápia vagy piros kalifornai paprika felkockázva
  • 1/2 zöld kalifornai paprika felkockázva
  • 1-2 chilipaprika
  • 6-7 szem szecsuáni bors
  • 4 szál újhagyma nagyobb darabra felkarikázva
  • kis marok pirított földimogyoró
  • 2 tk. szezámolaj 

 4_2.jpg

Elkészítése:

Keverjük össze az összes csirke hozzávalót egy tálban, és hagyjuk kicsit pácolódni min. 10 percet. Közben a mártást főzzük össze, amíg a cukor fel nem olvad. Egy wokban vagy nagyméretű serpenyőben hevítsük fel az olaj felét és adjuk hozzá a marinált csirke darabokat. Pirítsuk 3-4 percig, amíg megkapja azt a barnás pörkanyagot, ami jelzi, hogy eléggé megpirult. Vegyük ki a wokból, tegyük félre. A maradék olajat öntsük bele a serpenyőbe, hevítsük fel, pirítsuk meg kb.1 percig (de NE hagyjuk megégni) a fokhagymát, gyömbért, chilit, valamint a szecsuáni borsot. Most öntsük hozzá a korábban előkészített mártást és forraljuk össze a fűszerekkel. Amikor kezd besűrűsödni,adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Forraljuk addig, amíg a húsokat bevonja a szósz, ami időközben besűrűsödött. Ez kb. további 2-3 perc. Most jöhet az újhagyma, földimogyoró és a szezámolaj. Forraljuk további 2 percig,amíg az ízek teljesen összefőnek. 

Azonnal tálaljuk párolt -, vagy sült rizzsel. Az eredmény mennyei. Egy rövid időre Kínában érezhetjük magunkat az eredeti, autentikus gong bao csirkénkkel. 

 Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

3_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6213847738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intel Pentium 2018.04.26. 18:07:14

Még szerencse, hogy semmi extra hozzávalót nem igényel csak Hoisin szószt(?), kínai bort, fekete kínai ecetet, szecsuáni borsot, szezámolajat...

Krutzifix 2018.04.27. 07:48:51

@Intel Pentium: Jajj már! Ott a sarki kínai bolt... már csak a sarkot kell meglelni, ahol van ilyen :) De a nagy kínai piacon is beszerezhetőek ezek, bár ki tudja, mi van az csomagolásban :) Engem a tízen túli hozzávalókból összeálló akármik (és a sült, vagy párolt rizs még nem is szerepel ezek között) amúgy sem csábítanak otthoni elkészítésre. Irány Wang mester étterme!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.27. 07:48:56

Ez egy nagyjából univerzális elkészítés ízesítés amit a csirke kap. Jó ez hasonlóan darabolt szűzpecsenyével, kacsamellel, vékony tarjacsíkokkal, császárhússal, oldalas csíkozott húsával, dagadóval is. Az év nagy részében jó minőségben elérhetőek az alapanyagok jelentős része, a többi meg tartós élelmiszer - évekig is elvan. Tök jó a recept.
Kínai főzőborok között nem igazodom el, meg sok a vacak. Jó helyette valami egyszerűbb szaké (rizsbor) is, az meg néha még multiban is kapható.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.27. 07:49:02

"A gong bao csirke semmi extra hozzávalót nem igényel, és mint általában a kínai ételek, ez is pikk-pakk elkészül."

Ezt a címlapos szöveget NEM a posztoló, hanem az index szerkesztői írják, náluk kell reklamálni. A posztban ez áll:

"Szinte minden alapanyag megtalálható a kínai boltokban."

A méltányosság kedvéért azért idézem a poszt egy mondatát:

"Szinte minden alapanyag megtalálható a kínai boltokban"

KÍNAI BOLTOKBAN, ugye. A posztoló sehol nem állította, hogy a sarki boltban is kaphatók ezek.

Hivatásos Beszólóművész 2018.04.27. 07:49:05

Hál' istennek csak olyan hozzávaló kell bele, ami minden háztartásban megtalálható, hiszen nagy mennyiségben használja őket mindenki...

Vagy bevásárolsz hozzá, és 2 hetente vmi ázsiait főzöl, hogy fogyjon az amúgy nem olcsó alapanyag, vagy bevásároltál egy halom cuccot, ami utána rád rohad.

AcidJazz 2018.04.27. 11:25:29

Na, megvolt a mai vinnyogásunk is.
Milyen meglepő, ha valaki kínai kaját akar főzni ahhoz kellenek hozzávalók. Micsoda világban élünk!
Amúgy pesten csak kb. minden sarkon van kínai bolt ahol ezeket árulják, a kínai eladó meg kedvesen mosolyogva még segít is összeválogatni. S tippelek rá mivel minden vidéki városban is van kínai bolt ott is árulnak ilyeneket, mert ők is esznek, főznek és ők is ott veszik meg a hozzávalókat.
Szóval szerintem aki annyira balfasz, hogy fél óra utánjárással ezeket nem tudja összekeresgélni az maradjon meg a rántotthús-krumpli-nál.

@Hivatásos Beszólóművész: Ja, ha valaki ilyeneket vesz az azért veszi mert szereti az ilyen kajákat és belátható időtávon belül el is használja. Egyébként a szójaszósz, hoisihin szósz, ecet nem különösebben romlandó, szóval csak ha évente 1x akarsz a haveroknak villantani akkor sem kell kétségbe esni nem fog megromlani.

carp3tm0nster 2018.04.28. 13:07:26

Egyszerű tesco és spar boltokban is kaphatóak az alapanyagok, nem kell itt kínáig menni...

2019.06.03. 22:09:36

Minden kínai piacon ott vannak és ott könnyen beszerezhetők. :)
süti beállítások módosítása