Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Terülj, terülj asztalkám!

2018. május 25. - Heni süt neked

Finomságok. Csupa, csupa ínycsiklandó étel. Grillezett padlizsán és bébitök, ázsiai mártás, zöldséges besamel, valamint csípős csirkeszárnyak. Komplett menüsor, amit sitty-sutty az asztalra lehet varázsolni anélkül, hogy beszippantana a konyha. A látszat viszont az, mintha egész nap serénykedtünk volna, hogy ilyen finomságokkal lepjük meg szeretteinket. Nem kell mindent tudniuk :)

Kezdjük azzal, hogy a csirkeszárnyakat egy korábban húslevesben főtt alapból használtam fel. Az ázsiai mártás a szárnyakhoz használt csípős szósz maradékából és a húsléből készült. A levesben főtt zöldségek pedig a besamelt gazdagították. Egyedül a grillezett zöldségek sültek nyers alapanyagból.  Ugye mennyire egyszerű így? Mindig érdemes körbenézni, hogy miből tudunk újrahasznosítani, mi az, amit újragondolva csodás ételként tudunk prezentálni. 

img_4574.jpg

Hozzávalók:

  • 6 db csirke szárny (főtt)
  • vegyes főtt leveszöldségek
  • 1 db padlizsán
  • 1 db bébitök
  • 1 fej lilahagyma
  • olaj
  • 1 ek vaj/margarin
  • liszt - gm diétában kukorica, - vagy rizsliszt
  • 3 dl tej - lm diétában lm tej
  • só, bors, szerecsendió, fokhagyma(por), ketchup, BBQ szósz, vmi csípős szósz, szójaszósz, kevés halszósz
  • 1 tk (dijoni) mustár
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 dl húsleves

img_4569.jpg

Elkészítése:

 Nézzük lépésről, lépésre.

Csípős csirkeszárnyak:

Itt ugye már megfőtt szárnyakat használtam, de ha nyers alapanyagból akarod elkészíteni, akkor sós vízben főzd elő a szárnyakat úgy 20 percig. Készítsd el a csípős, sűrű mártást: keverd össze a ketchupöt, a BBQ szószt, a csípős  szószt, csipet sót és borsot. A szárnyakat forgasd meg a keményítőben majd forró, nem túl bő olajban süssük ki. Ha ropogósra sült, azon melegében mártsuk bele a csípős, ragacsos mártásba, hogy mindenhol befedje a csirkeszárnyakat. Ezzel kész is a menüsor első darabja.

Zöldséges besamel mártás:

A levesben főtt zöldségeket , szinte mindent (vagy ha nincs, akkor friss leveszöldségeket főzzünk puhára) kockázzunk nagyobb darabokra. Egy lábosban olvasszunk vajat/margarint, majd tegyünk hozzá 1-2 ek lisztet. Kevergessük és figyeljünk oda, hogy ne piruljon meg, itt selymes ízűnek kell maradnia a rántásnak. Öntsük fel apránként tejjel, amit folyamatos keverés mellett végezzünk, legjobb ha habverővel, mert akkor garantáltan csomómentes lesz a mártásunk. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót is. Különleges ízt kölcsönös a mártásnak, ha kevés dijoni mustárt is keverünk bele. Főzzük ki, amíg besűrűsödik. Ne legyen folyós, de ne is álljon meg benne a kanál. Akkor jó, ha olyan tejsodó állaga van. Keverjük össze a főtt zöldségekkel, adjunk hozzá egy kevés újhagyma zöldjét felaprítva és már tálalhatjuk is a második ételünket.

Grillezett padlizsán és bébitök:

Szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre a zöldségeket, sózzuk be alaposan, majd hagyjuk 5-10 percet állni. Ezt követően itassuk le a felesleges nedvességet egy papírtörölközővel a szeletekről. Kert híján nekem maradt a konyha gáztűzhelye, ahol egy bordázott grillserpenyőt használtam. Tökéletesen bevált. Na, szóval ezt a serpenyőt hevítsük fel NAGYON forróra. Sose a serpenyőt, hanem mindig a grillezni szánt alapanyagot kenjük be olajjal! Így kerülhető el, hogy az egész lakásban füst legyen és égett szag. Tehát fektessük a vékonyan olajjal lekent (használjunk szilikon ecsetet) szeleteket a serpenyőre és süssük mindkét oldalukat 3-3 percig. Ennyi idő alatt épp megsül, és megkapja a szép kis csíkjait is, ami utal a grillezésre :) Utólag sózzuk, borsozzuk, esetleg szórjuk meg kevés fokhagyma(porral) is. Kész a harmadik fogás is.

img_4573.jpg

Ázsiai mártogatós:

Kevés olajon futtassunk meg 2-3 gerezd felaprított fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Adjuk hozzá a szintén apróra felvágott lilahagymát is. Dinszteljük le. Öntsük fel szójaszósszal, adjunk hozzá 1 evőkanálnyi lisztet, keverjük el és öntsük fel a húslevessel. Ismét ajánlott a habverő használata, hogy szép, selymes mártást kapjunk. Ízesítsük a már korábban is használt pikáns chiliszósszal, valamint pár csepp jó minőségű halszósszal. Ezt tényleg csak óvatosan, mert nagyon intenzív az íze, viszont pár csepp csodákat tesz egy ázsiai jellegű étellel. Főzzük össze az egészet, ne legyen ez se túl sűrű, ne felejtsük ez egy mártogatós, amibe az amúgy nem túl karakteres sült zöldségeket fogjuk megmártani. Forrón tálaljuk a negyedik, menünk utolsó fogását. 

Ez egy olyan ételsor, ahol mindent lehet mindennel  együtt enni, de lehet csak külön-külön is. Ha valakinek hiányzik valami köret, akkor mindenképp natúr, főtt rizst javasolnék emellé a fűszeres ételsor mellé.

Íme hát egy igazi terülj, terülj asztalkám pár perc alatt, mindenki kedvére! És ne feledjük, hogy mindez egy csirkeszárnyból készült csodás levesből készült, amiből újrahasznosítottunk szinte mindent! :)

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Ha érdekesnek találod a blogomat, kövess! :)
img_4575.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8313895166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása