Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Jöhet egy kis fűszeres indiai? Akkor legyen dahl!

2018. május 30. - Heni süt neked

Hogy mi is az a dahl? Vagy daal, avagy dhal, esetleg dal? Ahány tájegység Indiában, annyiféle elnevezés. De egy biztosan közös bennük: hogy hüvelyesekből készül. A szanszkrit eredetű elnevezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. Mindenféle lencse-, borsó-, és babféléből készült fűszeres egytálételt hívják így. Az egyszerűség kedvéért én dahl-nak nevezem. Az alapvető fűszere a kurkuma, ez a bázis, de hozzá tartozik még a római kömény, a gyömbér, a chili, a hagyma és a fokhagyma. És innentől aztán szabad a tánc. Bármit tehetünk még hozzá, amihez kedvünk ill. ízlésünk szottyan.

Alapvetően és a legtöbbször lencséből (vörös vagy sima) vagy csicseriborsóból készítik. Én most a lencse mellett döntöttem, és azt hiszem jól tettem. Miután ez egy (általában) vegetáriánus, tehát zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított egytálétel, így a legtöbbször köretet is kínálnak hozzá: rizst vagy naan kenyeret vagy egyéb lapos kenyeret. A mostani dahlhoz teljes kiőrlésű chapatit kínáltam:

img_4691.jpg

Hozzávalók 4-6 fő részére:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 ek ghí vagy vaj/margarin
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db padlizsán
  • 3 szál szárzeller
  • 1 doboz darabolt konzerv paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg lencse
  • 35 dkg arany laskagomba
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 l zöldség alaplé
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk fehéj
  • 1 tk gyömbér
  • 1 db chili - opcionális, de nagyot dob rajta :)
  • só, bors
  • koriander/petrezselyem

img_4692.jpg

Elkészítése:

A (tisztított) vajon futtassuk meg a felkockázott hagymát, fokhagymát, majd a szintén kockára vágott répát, valamint szárzellert. Ha már kezd pirulni, jöhet az apróra vágott gomba, a felkockázott padlizsán és a fűszerek. Ezt is pirítsuk össze. Most a paradicsomnak és a sűrített paradicsomnak jön el az ideje. Az egészet sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, majd tegyük bele a lencsét és főzzük takarék lángon további 40 percig. Ennyi idő alatt a lencse megpuhul és beledagad a lébe ás egy sűrű, fűszeres, ízletes csodát kapunk.

img_4697.jpg

Tálaláskor szórjuk meg felaprított korianderrel, de ha nem szeretitek, akkor petrezselyemmel. Chapatival (india kenyere, ami csak lisztből, sóból, vízből készül) kínálom.

Mennyei ízbombák a szánkban, sűrű, laktató ínyencség jellemzik ezt az ételt. Valóban csodás. Muszáj kipróbálni. Ennyivel máris az asztalunkra idézhetjük Indiát! :)

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Ha érdekesnek találod a blogomat, kövess! :)
A gombáért köszönet a https://amigombank.hu/ -nak
img_4687.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4914006610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.05.30. 14:22:40

Szia! Nem kell jóváhagynod a kommentemet, nem is azért írom, de azt azért ugye tudod, hogy ez így se hozzávalókban, se elkészítésében nem indiai étel. Csak indiai ihletésű. Van különbség.
Ettől függetlenül jól néz ki:-) Sok sikert a jövőben is, le a kalapppal a portfóliód előtt!

zdyzs 2018.06.02. 18:33:04

Annyiban igaza van Áginak, ha indiai étel lenne, akkor lányegesen több fokhagyma és gyömbér lenne benne. Kis túlzással ipari mennyiség kell mindkettőből, anélkül nincs indiai kaja.

Még csak annyi, hogy chapatit/rotit csak teljes kiőrlésű liszből lehet csinálni. Soha nem hallottam még, hogy Indiában bárki finomlisztből sütné.