Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Bajor káposztás ragu

2018. június 04. - Heni süt neked

Van valami bája a savanyú káposztának. Hiába a markáns íz, egyszerűen elvarázsol. Főleg akkor, amikor lágyítunk rajta, fűszerekkel babonázzuk meg, és hússal dobjuk fel. Ez a recept egy bajor ihletésű találmányom, amit nagyon szeretek, mert olyan harmonikus, olyan puha, olyan finom, hogy azt elmondani se lehet. Muszáj kipróbálni!

Az alap tehát a (kimosott) savanyú káposzta, amit almával ízesítünk és lágyítunk, hozzá szegfűbors és csombor fűszer gyanánt, és omlósra puhult sertés lapocka, amit lecserélhetünk bármi más húsra, amit szeretünk. Ez így, összességében egy olyan íz csavarral bír, aminek nehéz ellenállni. De miért is kellene? Kicsit savanyú, kicsit édes, kicsit pikáns, kicsit húsos, nem kicsit finom! :)

img_4543.jpg

Hozzávalók 2 főre: 

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sertés lapocka - vagy bármi más 
  • 1 nagy db alma 
  • kevés olaj
  • só, bors, szegfűbors, csombor (borsikafű)
  • 3-4 dl alaplé vagy víz
  • 2 ek. étkezési keményítő

img_4542.jpg

Elkészítése:

A káposztát mossuk át folyó víz alatt, alaposan, hogy a markáns savanyú íztől megszabadítsuk. Kevés olajon dinszteljük meg a laskára vágott hagymát, és az apró kockára vágott húst. Pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk,majd tegyük hozzá az ollóval apróra vágott káposztát (ez egy praktikus módszer, hogy evés közben ne lifegjen a szánkból hosszú káposztacsíkok). Az almát szeleteljük fel, majd a szeleteket vastagabb csíkokra vágjuk fel és adjuk a káposztához. Ez fogja lágyítani a káposzta ízét, és pikánssá varázsolni ezt a ragut. Ezután jöhet a kés lapjával megtört szegfűbors (6-7 szem), valamint a csombor (kb.1 evőkanálnyi). Keverjük jól össze, majd öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, hogy épp csak ellepje. Főzzük puhára a húst és a káposztát, ez kb. 45 perc, majd kevés langyos vízzel keverjük el a keményítőt, és adjuk a léhez. Egyszer forraljuk fel, és már kész is a mennyei finomságunk. 

Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel, ez frissességet kölcsönöz majd ételünknek. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4544.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8313890186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mistral1011 2018.06.06. 10:10:09

Szóval: székelykáposzta - másképpen :-)
(de meg fogom kóstolni!)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.06.06. 10:11:50

@Mistral1011: semmi köze a kettőnek egymáshoz. Gondolj csak az almára, csomborra...

felső határ nincs 2018.06.06. 21:33:57

Hát nemtom, a csehek is mindenbe beletolják a savanyúkáposztát - német hatásra - de én megvagyok nélküle.

Pedig a magyar töltött képosztát imádom, a savanyút meg az édeset is meg nanáhogy a székelyt is bizony.

De az alma jól hangzik benne én a resztelt májat csaptam fel fél kiló almával múltkor igencsak zsiráf lett.

Mistral1011 2018.06.06. 21:34:20

@Heni süt neked: Persze, nyilván! Ezért van a - másképp :-))))
Hogy egy klasszikust idézzek: Mi a mákostészta? Paprikáskrumpli - másképp :-))
Maj megírom, hogy mire jutottam az "érzékeléssel"!