Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Az egyszerűség nagysága

2018. június 08. - Heni süt neked

Ez az étel egy egyszerű sült húsból és köretként  némi pirított gombából áll. Igen ám! De milyen húsból és milyen gombából?! Ez a tökéletes példája annak, amikor a minőség magasabb szintre emel egy valójában teljesen hétköznapi ételt. Amikor a fűszerezés nem áll másból, mint sóból és borsból, mert az alapanyagok olyan zamatosak maguktól is, hogy bármi mással csak tompítanánk ezt a tökéletes ízvilágot, nem kiemelnénk.

Mindezt 15-20 perc ráfordított idővel, nagy tapasztalatot nyugodtan nélkülözve készíthetjük el.

Íme tehát a sült HÁTSZÍN, SHIITAKE-vel.

img_4670.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db ujjnyi vastag szelet márványos hátszín
  • 50 dkg shiitake (gomba)
  • só, bors
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej új fokhagyma
  • kevés olaj

img_4661.jpg

Elkészítése:

Kezdjük azzal, hogy míg korábban shiitakéhez szinte csak szárítva jutottunk hozzá, ez mára gyökeresen megváltozott. Manapság az AMIGO, a mi gombánk márkajelzésű különféle gombákat a Tesco, Auchan, Spar, Metro, Aldi, Penny üzletekben már meg lehet vásárolni, így ezt a shiitakét is.

A márványos hátszínhez pedig kell egy jól bejáratott hentes, akiben megbízunk (igen, ez bizalmi állás), és ahol a kínálat mindig friss és változatos. Szerencsém van, mert nekem már 20 éve megvan ez a bizonyos "tökéletes" hentes, ráadásul a szomszédomban. 

Na, de akkor térjünk a lényegre. A húst sóztam, borsoztam (nem kicsit), majd lefedtem folpackkal és egy nyújtófával jó alaposan megütlegeltem (ezzel a sót és a borsot is jól belepüfölöm a húsba). Nem azért, hogy vékony szeletet kapjak, hanem hogy fellazítsam a rostokat, és persze azért is, hogy kicsit elvékonyítsam, de csak annyira, hogy azért még emberes vastagságú maradjon, ne papírvékony. Nekem ez a technika vált be a legjobban, sokkal inkább, mint a húsklopfoló. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, tényleg fontos, hogy forró legyen az az olaj, majd beletettem óvatosan, hogy a sercegő zsiradék ne spricceljen rám. Ilyenkor hagyom, hadd süljön, piruljon a hús, nem nyúlok hozzá, nem szurkálom, és még véletlenül sem használok villát majd a megfordításához. Az ugyanis csak megszúrja a húst, aminek a helyén a drága, isteni szaft kiszabadul, mint dzsinn a palackból, ahelyett, hogy minden ízét, levét benntartaná. Na, szóval hagyom kb. 4-5 percig sülni az egyik oldalán, majd konyhai csipesszel vagy fakanállal megfordítom. Látható ilyenkor, hogy milyen szép pörk anyag sült a húsra. Ezt az oldalát is hagyom nyugton sülni további 3-4 percig. Ezidő alatt meg is sül olyan közepesre. Ha jobbam át akarod sütni, akkor értelemszerűen növeld a sütési időt, bár ilyenkor érdemes kicsit visszább venni a hőből, hogy ne égjen meg. 

img_4665.jpg

Kiveszem a húst, és hagyom pihenni 5-10 percet. Ennyi idő kell neki, hogy ellazuljon, hiszen a sütésben összeugrik a hőtől, és hogy kiengedje a mennyei levét, amit mindenképp tessék felhasználni (én pl. a sült gombára öntöttem).

Ezalatt az 5-10 perc alatt épp le tudjuk pirítani a gombát. A visszamaradt olajon futtassuk meg a laskára felszeletelt lilahagymát, majd adjuk hozzá az új fokhagyma felét és a szárát felkarikázva, majd végül a shiitakét. A gombát csak folyóvíz alatt szabad lemosni, mert különben a szivacsos szerkezet beszívja a vizet, és így elveszti természetes aromáját, vízízű lesz. Azonban, ha olyan szerencsénk van, hogy ilyen szép, tiszta gombákat veszünk, mint az AMIGO gombái, akkor erre sincs szükség, csak egyszerűen dobjuk a serpenyőbe őket. Sózzuk,borsozzuk, majd fedjük le, hogy saját levét kieresztve, majd ezt elpárologtatva lepiruljon az egész. Ezzel el is készült a kis remekművünk pillanatok alatt.

img_4664.jpg

Tálaláskor a fokhagyma másik felét rászeletelem. Nyugi, a zsenge fokhagyma közel sem annyira erős, mint beérett, téli változata. Simán elbírja ezt a mennyiséget. Íze, aromája, zamata leírhatatlan. A hús tökéletessége, a gomba földes, telt íze maga a tökély. Így együtt pedig a harmónia, a tökéletesség. 

 Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4663.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1013995740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása