Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Marokkói fűszeres ragu

2018. július 11. - Heni süt neked

 Leszögezném, hogy rajongok a keleti ételekért. A marokkói konyha különösen szívem csücske. Ez a mostani recept saját kútfőből van, arab ízvilágú ihletettséggel. Varázslatos, fenséges étel, aminek az alapja és a különlegessége az arab 7 fűszer keverék és a sóban eltett citrom. Ez utóbbi a világ legegyszerűbben előállított finomsága, amit aztán sok mindenhez, főleg sültekhez pazar felhasználni. Annyi a dolgunk, hogy egy 5 literes (kovászos uborkás) üvegbe beleteszünk annyi kezeletlen vagy alaposan megmosott citromot, amennyi belefér, kicsit le is nyomkodhatjuk, majd feltöltjük sóval, hogy a réseket teljesen kitöltse. Innentől már csak várnunk kell. A lefedett üvegben elkezd a só dolgozni, kivonja a nedvességet a citromból és kb. 2-3 hét múlva sós citromlében fog úszni a sok-sok citromunk, amik kissé megtöppedtek, hiszen elvonta a só belőlük a nedvességet és kissé zselés állagú lett. Ezután kész is. Eszméletlen finom!

De térjünk vissza a raguhoz. Zöldséges, fűszeres, húsos, mennyei csoda, ami egy egytálétel. Kihagyhatatlan!

 img_4952.jpg

 Hozzávalók 4 főre: 

  • 50 dkg darált csirke-vagy borjúhús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 1 db padlizsán
  • 4 db paradicsom
  • 10 dkg feketebab
  • 10 dkg óriás fehérbab
  • 10 dkg csicseriborsó
  • VAGY 2 DB VEGYES BAB, CSICSERIBORSÓ KONZERV
  • só, bors (rózsabors)
  • arab 7 fűszer keverék (római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg,szerecsendió, fahéj, kardamom)
  • 1 tk harissa (csípős chilikrém)
  • fél db sóban eltett citrom
  • 3 ek olaj

img_4958_1.jpg

Elkészítése:

Egy serpenyőben pirítsuk le olajon a felaprított hagymát. Adjuk hozzá az apróra felkockázott sárgarépát és szárzellert. Sózzuk, borsozzuk. Most jöhet a darált hús és a szétnyomkodott fokhagyma. Ha kifehéredett a hús, akkor szórjuk meg a fűszerkeverékkel, a felcsíkozott sózott citrommal, valamint a harissa krémmel. Ekkor dobjuk rá a felkockázott paradicsomot, majd fedjük le és főzzük össze az egészet. Amikor már kis levet is eresztett, ideje hozzáadni a babos, csicseriborsó keveréket (ha nem konzervet használunk, akkor főzzük elő őket, akár előző este, beáztatás után). Keverjük össze és legvégül a  felkockázott padlizsánt adjuk hozzá. További 10-15 percig főzzük fedő alatt.  Ekkor már elkészült az isteni, fűszeres, zamatos, ízes ételünk, amihez ropogós kenyeret is kínálhatunk, tunkolás céljából.

Nagyon finom és egyszerűen elkészíthető különlegesség ez a marokkói ragu. Kipróbálásra erősen ajánlott!

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4956.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr114074717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nand 2018.07.12. 16:22:54

Üdv, a citrom egészben megy a befőttes üvegbe?