Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Csokoládés, vörösboros, zöldséges marharagu

2018. december 15. - Heni süt neked

A tél beálltával az ember kényeztetésre vágyik. Plusz melengetésre, kedveskedésre, bújásra. Ilyenkor maga a mennyország egy takaróval, vastag zokniban, egy bögre forralt borral behúzódni a heverő sarkába a lámpa alá és elővéve kedvenc könyvünket csak olvasni, olvasni, olvasni. No meg a kedvenc zenénket hallgatni. Legjobb bakelitról. Lehet, hogy kissé ódon vagyok, de nekem ez a nyugalom, a béke maga. Mindehhez hozzátartozik egy tál csodás étel is, ami önmagában kényeztetés, és az elkészítése is laza, egyszerű, kényelmes.

Ha azt mondom, hogy vörösboros, omlós marhalábszár, finom zöldségekkel ÉS csokoládéval, valamint chilivel, akkor közel se mondtam el mindent. Hiszen ezt az ételt nem lehet leírni, ezt ízlelni kell és élvezni minden egyes falatát. Mert az egész olyan harmonikus ízkavalkádod nyújt a friss alapanyagokkal és fűszerekkel, hogy a bor és a majd 80%-os tisztaságú étcsoki, no és a chili, ami zseniális társa a csokoládénak és a húsnak egyaránt, egész más szintre emelik ezt az ételt.

img_6908.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 dkg marhalábszár
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg csiperke
  • 1 marék zöldborsó
  • 5 -10 dkg 85%-os csokoládé - attól függően mennyire vagyunk bevállalósak :)
  • 5 dl vörösbor
  • olaj
  • só, bors, római kömény
  • chilipehely

img_6916.jpg

Elkészítése:

Egy vastagfalú edényben, én öntöttvas lábost szeretek ilyenkor használni, olajat hevítek, majd az előzőleg felkockázott és lisztben megforgatott húst beleteszem. Erre azért van szükség, hogy a hús leve, zamata benne maradjon sütés közben. Szóval, a húskockákat átpirítom minden oldalukon, majd kiveszem az edényből. A visszamaradt zsiradékra ráteszem az apróra vágott hagymát, sózom, borsozom, megszórom a chilipehellyel és egy csipetnyi római köménnyel. Most jöhet a fél karikára vágott répa (nem kell túl vékonyra, nehogy szétfőjjön). Kicsit pirítsuk át, majd adjuk hozzá az elősütött húst. Öntsük fel a borral, ha igényli, még egy kis vízzel is. Forraljuk fel, majd tegyük bele a felkockázott csokoládét.

Fedjük le és tegyük előmelegített sütőbe kb. 2 órára. Az utolsó félórában adjuk hozzá a zöldborsót és a negyedelt gombát. Toljuk vissza a sütőbe a maradék 30 percre. 

És kész is a csodás, zamatos, a mennyországot megidéző ételünk, ami egy igazi kényeztető egytálétel. Leginkább pitával érdemes fogyasztani, de rizs, bulgur, vagy épp kuszkusz is kitűnően passzol hozzá. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6921.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1714374091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása