Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

A világ legropogósabb rósejbnije, ami egy galette

2017. december 11. - Heni süt neked

Pikk-pakk elkészül. Elmondhatatlanul finom. Olyan ropogós, hogy ilyet még nem ettél. Nem igazi rósejbni, de majdnem. Minimális alapanyag, maximális élvezet. Ennél jobb köret nincs is. Ha valaki azt mondja, hogy van, az hazudik.

Tőmondatokban ennyit erről a mennyei mannáról.

És akkor legeltesd a szemed, induljon be a nyálelválasztás:

a_legropogosabb_rosejbni.JPG

Tovább

Áfonyás erdei ragu

Tulajdonképpen ez egy szarvasragu, szarvas nélkül. Tudom, teljesen idétlenül és értelmetlenül hangzik. De az úgy történt, hogy nagyon megkívántam ezt az ízkombinációt, de hús nélkül. Egy lightosabb, könnyebb verzióra éheztem meg úgy, hogy az aromák megmaradjanak, az ízek domináljanak, és egy vadraguhoz hasonlatos ételt kapjak. Persze, nem olyan lett, mintha szarvas főtt volna benne, de a ragu része hibátlan lett, egy vega verzióban. Tökéletes aromák, pikáns zamatok, a gomba erdei, földes íze, az áfonya lekvár édessége, a sok fűszer és a zöldségek olyan harmóniában olvadtak eggyé, hogy még annak sem lehet egy szava sem, aki nagy húsevő. Mert ez a ragu egy egységes, isteni ízbomba.

afonyas_erdei_gombaragu2.jpg

Tovább

A világ legegyszerűbb finomsága: habcsók

Ennél egyszerűbb és tulajdonképpen ünnepibb édességet nem nagyon tudok elképzelni. Kevés hozzávaló, minimális sütési tudomány, mennyei ízek, mint végeredmény. Hát kell ennél jobb? Nemigen. 

Habcsók. Régen a karácsonyi fa díszítésnek nélkülözhetetlen kelléke volt. És persze az ünnepi asztalról sem hiányozhatott. Az igazi habcsók arról ismerszik meg, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes. 

A mai világban sajnos már nem annyira népszerű és ismert, pedig akik nem ismerik, nem tudják mit veszítenek. 

Egy finom, illatos kávé mellé, vagy csak úgy beleharapni ebbe az isteni csodába, ebbe a habfelhőbe, kihagyhatatlan. És nem csak az ünnepekkor. Készítsük el bátran az év többi napján is, megéri. Hihetetlen élvezetet és gyermeki örömöt nyújt, ahogy a cukros-krémes habba beleharapunk. 

habcsok2.jpg

Tovább

Cukkinis egybefasírt jégcsapretek salátaágyon

Kezdjük kicsit megfordítva a sort. Először hadd hívjam fel mindenki figyelmét a varázslatos jégcsapretekre, és hadd álljak ki mellette az ízetlen, vitaminokat nélkülöző álparadicsomokkal szemben. Ugyanis erősen tiltakozik minden porcikám az ellen, hogy télen olyan zöldséget, gyümölcsöt vásároljak, aminek abszolút nincs szezonja. Ilyenkor télen azt kell vásárolni és hasznosítani, fogyasztani, ami adott. Így például a jégcsapretket, ami egészséges, finom és az általános véleményekkel szemben NEM csak szeletelve jó vajas kenyérhez. Itt van példának okáért a saláta verzió. És milyen mennyei! 

De térjünk a lényegre! Egy könnyed ebédet ajánlok most, ami egy laza állagú, könnyed, cukkinivel turbózott fasírt egyben sütve, hozzá pedig az a bizonyos isteni retek saláta. 

Íme:

cukkinis_fasirt2.jpg

Tovább

Amikor egy töltelék önálló életre kel...

 Alapjában véve ez egy töltelék, amit akár pulykához, akár csirkéhez is használhatunk. De mi van akkor, ha szintet ugrik ez a mennyei finomság, és önálló életre kelve, főételként landol egy hétköznapi, de akár hétvégi ebéd során? Egy egyszerű és gyors ételt kapunk, ami ráadásul valami észvesztően finom. Ropogós, mégis puha, és az ízek orgiája egy egyszerű ételbe sűrítve. A hozzávalók szinte midig megtallhatók egy hűtőben, kamrában.Összeállítása pár perc, a többit a sütő megoldja. Igazán megéri kipróbálni. 

fuszeres-kolbaszos_toltelek2.jpg

Tovább

Emlékszel még a hentes tokányra?

Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjetek. Hidd el, jó cimbik lesztek. Olyan ízek vannak benne, olyan harmonikus aromák, amik mind elkötelezett hívekké tesznek majd. Csak készítsd el egyszer, rákattansz. 

A tokány  egy pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát.  Az igazi tokány lelke a bors. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barnás színű. 

A hentes tokány csemege uborkával teszi különlegessé a sima tokányt. Ezzel gazdagítja az étel ízét, zamatát. Bár nem szokás, de én egy csipet fűszerpaprikát és fokhagymát is tettem bele, csak az ízéért :)

De lássuk, miről is beszéltem eddig:

hentes_tokany2.jpg

Tovább

Vajas-fokhagymás garnéla házi pappardellével

A világ legegyszerűbb tésztáját ajánlom most. Még akkor is egyszerű, ha mi magunk készítjük el a csodás házi metéltünket. A pappardelle a szélesmetélt (tagliatelle) még szélesebb verziója. Tökéletes alapja egy egyszerű garnélás tésztaételnek. Könnyen, gyorsan elkészíthető. Az egész étel max. 30 perc, amiből a pappardelle elkészítése 25 perc. A többi a maradék 5 perc. 

vajas-fokhagymas_garnela_hazi_pappardellevel_1.jpg

Tovább

Sütőtökös puding

Ebben az évszakban a sütőtök egy olyan alapanyag, ami gyakran visszaköszön ételeinkben. Hála sokféle elkészítési módjainak. Hiszen nem csak krémlevesként, vagy sült sütőtökként lehet elkészíteni, de kitűnő zöldségköret, avagy édesség is készíthető belőle. Kellemes, krémes, édes íze az egész család kedvence. De ha eddig nem volt az, hát ezzel a finomsággal biztos levesszük a lábukról (nem csak) a gyerekeket. Habár nem egy látványos darab, de annál ízletesebb! Higgyetek nekem! :)

Nagy előnye, hogy a már elkészült és megmaradt sült tökből is elkészíthetjük. Szívből ajánlom ezt a téli fűszerezésű pudingot hűvös napokon az egész családnak.

sutotok_puding1.JPG

Tovább

Cukkini, sült paradicsom szószban

Szerencsére még mindig elég elérhető áron lehet hozzájutni cukkinihez. Épp ebből kiindulva gondoltam, hogy a hétindító étel egy finom, könnyed zöldséges egytálétel legyen, ami visszacsempészi a nyarat ebben a borongós, hűvös télközeledte időben. Semmi másra nincs szükségünk, mint 1-2 darab cukkinira és a még nyár végén, ősz elején eltett zöldfűszeres sült paradicsom szószunkra. Ha esetleg már elfogyott volna, akkor se ijedjünk meg, hiszen egy ilyen kétfős ételhez elég, ha fél kg paradicsomot vásárlunk és gyorsan elkészítjük, miközben kiélvezzük a sütő adta kellemes meleget. Érdemes erre időt szánni, mert olyan ízek, zamatok, aromák vannak ebben a csodásan egyszerű ételben, ami visszaadja az életkedvünket még akkor is, ha hétfő van, hideg, és kellemetlenül szürke minden. Ez az egytál étel színes,illatos ízes, és nem utolsó sorban könnyen elkészíthető és egészséges. Tehát ha jót akarunk, akkor összedobjuk ebédre vagy vacsorára. Meghálálja a rá szánt időt, energiát. Mi pedig boldogan kanalazgatva élvezzük az életet, olyan kis hedonista mód. 

Élvezetekre, ízlelőbimbó kényeztetésre fel! 

cukkini_sult_paradicsom_szoszban.jpg

Tovább

Fokhagymás-vajas, sajttal, gombával töltött csirkemell

A csirkemell egy nagyon finom, kellemes húsféle. Sajnálatos módon viszont meglehetősen száraz. Tudom, tudom, van pár trükk, amivel ezt megakadályozhatjuk. Ez a mostani recept azonban nem csak erről szól. Ennek az ízkavalkádnak minden falatja mámoros élvezetet nyújt. Konkrétan ujjongnak az ízlelőbimbóink, hogy ezt érezhetik. Selymes fokhagymás vaj, üde, enyhe földízű gomba, és szaftos, puha hús. Ez maga a mennyország! Kipróbálásra erősen ajánlott, de vigyázz, függőséget okoz! :)

fokhagymas-vajas_gombakremmel_toltott_csirkemell.jpg

Tovább

Szárzeller krémleves

Bevallom: levesfüggő vagyok. Lelkesedem, rajongok érte. Minden fajtájáért (kivétel az édes levesek). Szeretem a krémes csodákat, a raguleveseket, az egyszerű zöldségleveseket, és természetesen a mennyei húsleveseket is. Sőt a csurgatott tojást levest és még a köménymag levest is!  Szeretem a textúrájuk milyenségét és különbségeit. Tél idején a leves felmelegít, melegen tart, táplál. Olyankor még jobban szükségem van egy adag levesre, minimum 2 naponta. 

Ez a krémes finomság egy zellerkrém leves, csak épp nem a gumójából, hanem a szárzeller fajtából készül. Roppanós, friss, üde és ízekben gazdag, telített. A cseppnyi citromlé életre kelti a tejszínes ízt, amit a kesudió kölcsönöz neki, ezzel bolondítva meg, amikor szétturmixolva egybeolvad a zeller ízével. Ezzel a megoldással laktózmentes és vegán étrend követői is fogyaszthatják.

20 perc alatt kész

szarzellerkrem_leves_1.jpg

Tovább

Hát akkor legyen törökméz!

Törökméz.

Karinthy Frigyes Új görbe tükre szerint: Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Lapáttal darabolja le a cukrosbódés. Az utalás valószínűleg arra vonatkozik, hogy olykor diót, mandulát is tettek bele, valamint a buborékos, szivacsos kinézete és szerkezete miatt is olyan érdekes, különleges ez a kemény sütemény (?).

Ez az az édesség, ami felidézi gyerekkorunkat. Ami minden vásárban megtalálható volt. Ami mindig beleragadt a fogunkba, de fittyet hánytunk erre a kis kellemetlenségre. Ez az, amit ritkán eszünk, mert:

  1. mérhetetlenül édes, már-már émelyítő
  2. ritkán lehet hozzájutni
  3. a mai egészségtudatos világban ez a cukros-mézes tömény valami nem igazán népszerű

Viszont ez az édesség az, ami:

  1. pillanatok alatt elkészül
  2. olyan csábító
  3. visszarepít a gyerekkorba
  4. és olyan jó esténként majszolgatni :)

Szóval mindez a TÖRÖKMÉZ maga! 

torokmez.jpg

Tovább

Túrós tészta húsos-paradicsomos raguval (egytálétel)

Kinézetre kicsit össze-visszának tűnik, mert az is. Hiszen egy csodás túrós csuszára halmozzuk a paradicsomos, fűszeres ragut, kissé összesütjük és ebből kapjuk ezt az isteni izét. Mert hogy minek nevezzelek alapon, csak így hosszan lehet leírni a nevét, illetve körülírni, becézgetni pedig nem igazán lehet. Hiszen hogy hangzana, hogy paris csuszi? Brrrrrr... Inkább nem is találgatok tovább... Maradjunk annyiban, hogy ebben az ételben a magyar származású túros csusza országos cimbiségbe kerül az olaszos raguval. És ebből a barátságból aztán létre jön egy mondhatni páneurópai ételcsoda. Páneurópai, hiszen azért találunk ebben némi francia, kevéske angol és német gyökereket is. Nagyon kevéskét... :)

A lényeg, hogy jóízű, egymással kellemesen harmonizáló ételkombinációt alkothatunk, mindenki nagy örömére és elégedettségére. Aki nem hiszi, járjon utána!

turos_teszta_paradicsomos_raguval_1.jpg

Tovább

Halpogácsa kukoricadarával és kaporral

Megint csak úgy jártam, hogy a fagyasztóban pakolászva észrevettem, hogy mik meg nem bújnak a sarokban. Most például egy jobb sorsra érdemes fagyasztott tonhalra leltem. Azonnal beugrott, hogy milyen isteni halpogácsa lehetne az a bizonyos jobb sorsa ennek a halnak. Így elővettem, kiolvasztottam, majd elkészítettem ezt a pofonegyszerű, csodás ízű finomságot. Önmagában is megállja a helyét egy főétkezésnél, de kitűnő feltét valami főzelékhez. Például...

A különlegessége, hisz majd minden receptben van valami, az a kukoricadara, a zsemlemorzsa vagy az áztatott zsemle helyett. Igazán jó döntés volt ezt használni. Finom, ízletes halpogácsa készült pár perc alatt. Jó szívvel ajánlom!

halpogacsa4_1.jpg

Tovább

A mennyei krumplipüré, kicsit másképp

Tudom, túlzónak tűnhet egy önálló poszt és a mennyei jelző, de higgyétek el, hogy ez tényleg az! Ízében, állagában csodás, puha, selymes, krémes, különleges, egyedi. Mégis azt kell mondjam, hogy semmi különleges. Hiszen elkészítése ugyanaz, mint mikor az egyszerűbb, ismert verzióját készítjük el. Itt igazából az ízvilága más kissé. Minden egyes összetevője plusz aromát ad, amitől igazán különleges lesz. Emiatt nem csak köretnek, de akár önálló ételként is fogyasztható egy hétköznapi ebédként, vacsoraként.

a_mennyei_krumplipure.jpg

Tovább