Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ropogós, göngyölt hasaalja szalonna

2017. február 19. - Heni süt neked

Muszáj néha vétkezni. Nincs mese. Kellenek a bűnös szalonnák, sültek. Az ízes, ropogós mennyei csodák és földi vétkek. Ez az étel pont ilyen. Ez az, amiben elveszünk, amikor egy falat a szánkban szinte szétolvad, annak ellenére, hogy a bőre olyan ropogós, amilyen már szinte lehetetlen. Kellenek ezek a bűnös élvezetek az egészséges étkezések között olykor, hogy legyen mire fogni azokat a télen felszedett fránya plusz kilókat. Kell a léleknek, amikor ebéd közben akkora a csend, hogy az már kézzel fogható. Mert mindenki csak élvezkedik, és csak a rágcsálás, urambocsá a csámcsogás nesze hallatszik. Na, kérem szépen, ezt kínálom most ezzel a recepttel :)

 gongyolt_hasaalja5.jpg

Tovább

Egy igazán vonzó almás csirkesaláta

Még hogy télen nincsenek isteni finom saláták? Ugyan már... Minden évszaknak megvannak a favoritjai. Nekem például ez. Egy csodás saláta, ami főétel is egyben. Laktató, ízes és csak össze kell állítani. Ráadásul újrahasznosíthatjuk a megmaradt sült húst is, hogy még véletlenül se pocsékoljunk ételt! Látványos, a szemnek is tetsző, na de az íze... hmmm... muszáj kipróbálni!

csirkes_alma_salata1.jpg

Tovább

Csőben sült fokhagymás-sajtos krumpli

Egy nagyon kellemes, könnyű húsmentes étel bármikor jól jön, amikor 1. nincs otthon húsárú, 2. nem kívánunk nehezebbet enni, 3. pont egy ilyen krémes csodára vágyunk, mint ez, 4. minden alapanyag megtalálható otthon, nem kell még bevásárolni sem hozzá. Szívből ajánlom ezt a gyerekek kedvencét, nekik max. kevesebb fokhagymával készítsük. És a pasik is imádni fogják, főleg, ha chilipelyhet és kellő mennyiségű fokhagymát adunk ehhez a nagyon selymes, krémes, mennyei egytálételhez. Megjegyzem, ha nem bírjuk ki hús nélkül, akkor egy szelet fűszeres sültet tudok elképzelni hozzá, de higgyétek el, elég lesz ez magában is :)

Ismét abból a termékből választottam hozzá alapanyagot, ami a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni teszt programjának részese. A Perfectly Imperfect termékcsalád burgonyái kívül lehet, hogy kicsit szabálytalanok (pl. kisebbek vagy esetleg göcsörtösebbek), belül azonban hibátlanok. Jelenleg 12 Tescoban kapható országszerte 1- 1,5 kg-os kiszerelésben répa, alma, valamint burgonya. Érdemes kipróbálni, mert olcsóbbak, de ettől még ízükben tökéletesek. Nem kell a tökéletességre törekedni. Még az élelmiszereknél sem. Legalábbis azért ne kelljen kidobni zöldséget, gyümölcsöt, mert formájuk szabálytalan, méretük kisebb. Legyünk ebben is tudatosabbak!

fokhagymakremes_rakott_krumpli1_1.jpg

Tovább

Különleges ropogtatnivaló, bevállalósaknak

Hát igen. Ez a snack, nem egy sima sós ropogtatnivaló. Ez bizony egy baconös-mézes verzió. Ha valaki szereti az egyedi ízeket, a különleges ízvilágot, ahol találkozik a sós az édessel, annak ez a recept nagyon be fog jönni! Elkészítése egyszerű. Kiváló sörkorcsolyának egy beszélgetős estén, vagy vendégvárónak baráti, családi összejövetelekre, és könnyed borok remek kísérője is egyben. Nem kell azért megijedni, nem ANNYIRA furcsa ez az ízkombináció, inkább csak hazánkban szokatlan a bacon és a méz párosítása. Korábban már posztoltam egy hasonlót, ott azonban nem volt tészta, csak ropogósra sült bacon szeletek ízesítve :)

Hát akkor lássuk ezt a különlegesen finom, ropogós csodát, ami összesen csak 4 összetevőből készül:

baconos_ropogtatnivalo.jpg

Tovább

Thai zöldséges marha

Szeretem az ázsiai ízeket. Szeretem, hogy gyorsan elkészülnek. Szeretem, hogy bár különleges ízei vannak, de egyáltalán nem olyan kirívó, amire rá kellene készülni lélekben. Inkább az alapízek keveredése vonz benne. A csípős az édessel és a savanyúval. A ropogós a lággyal, a szaftos a szárazzal. Valahogy mindig mosolyra fakaszt, ha egy finom ázsiai ételt eszem, persze a jó társaság sokat hozzátesz ehhez az állapothoz. 

Na de akkor térjünk a lényegre. Találtam a fagyasztóban gyönyörű marhahúst, egész pontosan lábszárat. Anno a hentes már felkocázta, hiszen eredetileg gulyásnak készült, de sok lett a hús, így egy 30 dkg-ot lefagyasztottam. Ez került most elő. Volt itthon sárgarépa (az mindig van, mert egy leveshez vagy köretnek gyakran használom). Újabban teljesen ráálltam a Perfectly Imperfect termékeire, amelyek egy, az élelmiszer-pazarlás elleni kísérleti projekt részesei. Mindez a Tesco teszt jellegű kezdeményezése. Egyelőre korlátozott számú áruházban kapni.  Ennek az egésznek szívből örülök és teljes mértékben egyetértek vele. Ezek olyan zöldségek, gyümölcsök, amik bár nem tökéletesek formára, kinézetre, de felhasználás szempontjából viszont 100%-ak. Például egy ilyen zöldséges ételhez is, mint ez..

Szóval adott volt a marhahús, a répa, volt egy kis zellerem és fűszerek is. Máris készülhetett a thai csoda:

thai_marha3.jpg

Tovább

Zöldséges bulgur vagy hajdina

Ugye ismerős az az érzés, amikor se kedvünk, se időnk sok időt pepecselni a konyhában, mégis ennénk valami meleget, finomat.  Na. Erre lehet tökéletes megoldás ez az étel. Nézzünk körbe a hűtő és a spejz környékén, és amit találunk, azt bátran használjuk fel. Természetesen ez az én hűtőm és kamrám alapanyagaiból készült, de nyúljunk bátran a fellelhető ételeinkhez, helyettesítsük be azokkal a zöldségekkel, amik a fagyasztónkban lapulnak és arra várnak, hogy valami finomság készüljön belőlük. Egy azonban fix.  A bulgur. Ez az egyszerű és tökéletes alapanyag, a búzatöret. A búzát a teljes érés előtt betakarítják, és napon szárítják, illetve ott fejeződik be a mag érésének a folyamata, így jön létre a bulgurnak nevezett különlegesen finom ízű gabonaféleség. Egyre többször használjuk már a hétköznapi főzéseinknél. És jól tesszük. Ízletes, gyors. 

Ha viszont valaki gluténérzékeny, akkor jó szívvel ajánlom helyette a szintén zseniális hajdinát. Nemcsak értékes vitaminforrás, de igen magas az élelmirost tartalma, és a B-vitamincsoport csaknem minden tagja benne van, ugyanakkor erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert,

Tehát nosza, kalandra, főzésre fel!

 zoldseges_burgur_1.jpg

Tovább

Almás pite pohárkrém

Szokatlan ez így együtt? Ne hidd! Egy gyors desszert, ami ízvilágában visszaidézi az almás pitét, de egy csavarral frissít rajta. Ráadásul nem kell sütni, és max. 15 percen belül elkészül. Ez így már elég csábító? Nem kell hozzá más, mint alma, keksz, sajtkrém (joghurt).

És ha már alapanyagok. Régóta mondom és gyakorlom azt az elvet, hogy NE POCSÉKOLJUNK ételt! Ha marad az ebédből, az esetek nagy részében újra lehet hasznosítani. Ha a zöldség vagy a gyümölcs kicsit nyomottabb, vagy nem egyen forma, az még ízében tökéletes. Nagy örömömre a TESCO-nak is van egy kísérleti programja Perfectly Imperfect néven. Aktívan lépnek fel az élelmiszer-pazarlás ellen, ami nekem is szívügyem. Az a céljuk, hogy a termelői oldalon is segítsék csökkenteni a pazarlást. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ezek a gyümölcsök, zöldségek csak külsőleg nem felelnek meg a szabványméreteknek, belsőleg ugyanolyan minőségűek és kiválóak, mint szabályos társaik. Ha tudatos vásárlónak tartod magad, és fontos, hogy te tegyél is valamit ez ügyben, akkor szerintem keresd ezt az új, és ami még fontosabb, lényegesen olcsóbb termékcsaládot (egyelőre a teszt jelleg miatt 12 áruházban lehet hozzájutni Magyarországon). Most én is ez használtam, és semmi különbséget nem találtam, mintha   "tökéletes" almát vettem volna. Hiszen valljuk be őszintén, főzéshez nem ugyanolyan  megfelelő ez a típus, mint egy drágább fajta? 

almaspite_poharkrem7.JPG

Tovább

A gombák királyi udvara (recepttel)

avagy látogatás egy gombászatban...

Az úgy volt, hogy a Bio-Fungi Kft. invitálására elmentem Ócsára, a telephelyre, ahol megnézhettem hogyan is termesztik a különböző gombákat. Milyen körülmények között, milyen fajtákat termelnek. Amit ott láttam az nagyon meglepett. Hiszen az elképzelt pincék, tele nagy zsákokkal, amin teremnek a gombák, HELYETT egy baromi nagy területen kialakított, korszerű termesztő házakat találtam. Nem zsákokon nő, hanem szalmabálákon és ágyásokon. Azt tudtátok például, hogy minden gomba teljesen vegyszermentes? Hiszen semmilyen vegyszeres kezelést sem kap, köszönhetően szivacsos szerkezetének, ami mindent beszippant, így a vegyszerek is belekerülnének a fogyasztásra szánt gombákba. Persze termesztenek biogombát is. A bio az, amikor a termőtalaj is bio.  

laska.jpg

Tovább

Tandoori csirkemell pitával

Szóval az úgy volt, hogy már nagyon kívántunk valami indiait. Körbenéztem otthon, és találtam a fagyasztóban egy szép, nagy csirkemellet. Szerencsére elég jól fel van szerelve fűszerekkel a konyhám, így találtam tandoori fűszerkrémet. Mindenki nyugodjon le, manapság már nagyobb szupermarketekben is lehet kapni különböző indiai fűszerkeverékeket, pasztákat. :)

A fűszerpaszta frissessége, a fűszerek változatossága teljesen elvarázsol. Az pedig, hogy hamar elkészül, és egyszerűen összeállítható, még inkább csábítóvá teszi ezt a receptet!

Ha gyerek is van a családban, akkor kevesebb fűszerrel készítsük és az erős, csípős fűszerekkel nagyon csínján csak! 

tandoori_csirkemell1.jpg

Tovább

Lusta asszony ebédje

 Attól lusta az az asszony, hogy nem akar pepecselni a konyhában, sok időt eltölteni a főzéssel, hiszen annyi minden más jó dolog is vár rá. És milyen igaza van. Igaza van, hogy ezt az ételt készíti el, hiszen egyszerű, és olyan ízes, amilyen csak egy ilyen egytálétel, egy ilyen finomság csak lehet. Annyi a dolgunk, ha már mi is ilyen lusta asszonyok vagyunk (vagy pasik), hogy mindent összevágunk egy tepsibe, rá a hús és nyomás a sütőbe. Ennyi. De lássuk csak azért részletesebben!

sult_csirkecombok_zoldsegagyon.jpg

Tovább

A tél slágere a céklás, sütőtökös sós rétes!

Van az úgy, hogy egyszer csak elérkezik a cékla ideje. A tél pont ilyen. Felhasználási lehetőségei határtalanok. Így van ezzel az étellel is. Nem szokványos, és lehet, hogy elsőre furán hangzik, de igazán pikáns és finom sós rétes lett az eredmény. Megint csak azt tudom mondani, hogy semmi nagy kunszt nincs benne, csak fantázia. Vendégvárónak, egy könnyű leves után ebédre, vagy csak úgy, magában is isteni finomság. Kipróbálásra erősen ajánlott!

ceklas_sutotokos_retes.jpg

Tovább

Vöröslencse mogyoróvajas szósszal

Megint egy húsmentes étel? Igen! És hiányzik belőle a hús? NEM! Annyira harmonikusak az ízei ennek az ételnek, hogy pont így az igazi. Annyira fűszeres, amennyire kell, annyira selymes, amennyire csak lehet. Tökéletes ízkombinációk, tökéletes textúra. Egyszerű és gyors. Nem igazán lehet elrontani, így kezdőknek is jó szívvel ajánlom, ha el akarják varázsolni a párjukat vagy a vendégeiket. 

Nincs más hátra, nosza! Kipróbálásra fel! :)

voroslencse_mogyoroszosszal1.jpg

Tovább

Tatár beefsteak, én szeretlek!

Igen. Bevallom. Szeretem ezt a csodás ételt. Nem érdekel, hogy nyers hús, én imádom. Ez is, mint annyi jó étel, nagyon függ a hentestől. Pontosabban attól, hogy mennyire jó minőségű a hús, amit erre a célra veszünk. Az eredeti verzió bélszínből készül, de őszinte leszek, én 6000 Ft/kg áron nem veszem meg. Tökéletesen megfelel, ha gyönyörű hátszínt veszünk (tegyem hozzá 2400 Ft-os áron). A mostani történet úgy kezdődött, hogy Jani (a hentesek gyöngye), szólt, hogy valami csuda, érlelt hátszín érkezett, ajánlja. Hát nem kellett noszogatni, az biztos. Amint megláttam a sötétbordó színben pompázó húsdarabot, elgyengültem. Már éreztem is azonnal a tatár beefsteak ízét a számban. Vettem szolidan egy kilót izibe'. (A feléből elkészítettem ezt a csodát, a másik felét félretettem egy jó vadashoz.) Úgy döntöttem, hogy ez a hús már olyan szép érett, hogy hagyom így, ahogy van. Dupla darálás helyett egy éles késsel egész apróra vágtam. Nekem ez a rusztikus megoldás jön be. Fél kiló tatár beefsteak jó nagy mennyiség, de miután nem mindennap eszünk ilyet, egyszerűen nem tudtuk abbahagyni és csak ettük és ettük. Igaz, azért maradt is belőle, de az is tény, hogy frissen bekeverve az igazi, amikor még a hús természetes ízét érezhettük, nem pedig a fűszerezés által kissé lazult textúrájú, a só, valamint a hagyma és a mustár savassága miatt  kis levet engedett, úgymond megfőtt húspépet. Szerintem így az igazi, de persze ki hogy szereti. Az alap, klasszikus ízesítéssel dolgoztam, meg is lett az eredménye. Ahogy a fotó is mutatja, a kevesebb néha több :)

tatar_beefsteak3.jpg

 

Tovább

Egy gomba, két recept (déli tőkegomba)

Ne kérdezzétek, honnan kapta a nevét. Nem tudom. De azt igen, hogy nagyon finom az íze és sokféleképpen el lehet készíteni, Ahogy már múltkor is említettem: VAN ÉLET A RÁNTOTT GOMBÁN ÉS A GOMBAPÖRKÖLTÖN TÚL! Mégpedig csodás az az élet, ahol az ezerfajtájú gombákat ismerjük és jól (azaz helyesen) használjuk fel. Itt van mindjárt a déli tőkegomba. Ez így senkinek nem mond semmit szerintem, de ha megmutatom, akkor többeknek beugrik, hogy "ja, ez az? ezt már láttam". Csokorban nőnek, sötétbarna a kalapjuk, és vékony kis tönkjei vannak. Ízletes a húsa, mindene hasznosítható, kivétel a bocskor része, az kicsit rágós, de mivel az már úgyis nagyon az alja, azt mindenképp levágnánk.

img_0714.JPG

És akkor álljon itt két recept ebből a csodás gombafajtából. Az egyik egy könnyű, gyorsan elkészíthető különleges leves.

Ázsiai gombaleves

azsiai_gombaleves.jpg

Tovább

Lekváros zabsüti

Hétvégén, de akár hét közben is elkészíthetjük ezt az egyszerű, omlós, nagyon finom süteményt. Ilyenkor előkerülhetnek a nyáron üvegbe zárt ínyencségek, az isteni lekvárok, dzsemek. Ehhez a finomsághoz ugyanis ez az alap. Tökéletes felhasználási módja egy régebbi, már-már beszáradt szilvalekvárnak. A lényeg, hogy könnyen, gyorsan elkészül és az egész család hálás lesz érte. De ennyivel nem ússzuk meg, mert innentől kezdve rendszeresen követelni fogják! :)

lekvaros_zabsuti2.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu