Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Hogyan dobjunk fel egy sima sült csirkecombot?

2018. június 22. - Heni süt neked

Van ugye a sült csirkecomb. Nem egy nagy kunszt. Sem elkészítésében, sem ízében. Mégis jól elkészítve tökéletes lehet. A ropogósra sült bőre, a szaftos húsa igazán csábító. Azonban nagyot lendít rajta, ha egy különleges, vadító fűszerkeverékkel dobjuk fel. Mindig van mit javítani egy amúgy már jól bevált ételen. Lehet mindig jobb. És ez így, valóban sokkal ízesebb. Hiszen átveszi a sok fűszer aromáját a hús, és egy olyat csavar rajta, hogy ketté áll a fülünk tőle. Pedig tényleg csak annyin múlik, hogy karakteres ízekkel adjunk nyomatékot az amúgy jóízű csirkecombnak. Persze ehhez az kell, hogy kapirgálós csirkét vegyünk (pl. piac), ne pedig azt az ízetlen semmit, amit a legtöbb helyen kapni. Tudom, olcsó. De őszintén, mit várunk egy olyan hústól, aminek kilóját adott esetben 390 forintért kínálják akciósan? Tényleg érdemes megvenni a drágább, de sokkal jobb  minőséget, mert olcsó húsnak valóban híg a leve...

Na, de nézzük mi az, amitől észbontóan finom lesz a sültünk. Én a felső részét szeretem, sokkal húsosabb. De hát ízlések és pofonok...

csirkecomb2.jpg

Tovább

Tárkonyos, nyári zöldségleves

Nyáron egy kis pikáns, savanykás íz mindig jöhet. Legalábbis nálunk ez a mottó. Személy szerint rajongok az ecetes, tárkonyos levesekért, főként ha a különleges zamatát maguk a zöldségek adják, a tárkony már csak hab a tortán. Ez egy sűrű, tartalmas leves, egytálételként is fogyasztható (mondjuk egy meggyes pitét el tudok képzelni utána), azonban a sokféle zöldségtől egyáltalán nem lesz nehéz, nem puffaszt, egyszerűen csak gazdag ízvilágot ad egy tulajdonképpen pofonegyszerűen elkészíthető levesnek. Van ebben kérem szépen minden, ami nyáron megterem: zsenge zöldborsó, roppanós sárgahüvelyű zöldbab, egy-két rózsányi brokkoli, na és persze jó sok szeletelt barna csiperke. Nincs agyon fűszerezve, hagytam, hogy a saját ízei domináljanak, illetve a tárkony bolondítsa meg. A hozzáadott jó minőségű krinolin (mennyire elfeledett húsféle, és milyen kár érte) még teltebbé teszi, olyan kerek egésszé válik a leves íze. A végén egy pár csepp fehérborecet, és máris olyan pikáns lesz, hogy csak na!

img_4815.jpg

Tovább

Süngomba steak

Nem ciki, ha nem tudod, mi az a süngomba. Én sem tudtam, amíg fel nem hívták rá a figyelmemet. Ez egy különleges fajta gomba, amit egyáltalán nem szabad megmosni, mert annyira lazán szivacsos a szerkezete, hogy a legkevesebb nedvességet is beszívja. Ha esetleg valami kis szennyeződést mégis találnál rajta, akkor egy késsel kaparjuk le, de ez maximum a törzsénél lehetséges. 

Nagyon kellemes, nem általános gomba íze van, szóval nem egy csiperke. Leginkább a tenger gyümölcsei ízvilágára hajaz a zamata. Épp ezért semmi extra fűszerezést nem igényel. Jelen esetben is csak vajon pirítás, só, bors kell hozzá. Az eredmény pedig olyan, mintha mondjuk Szent Jakab kagylót ennénk. Állaga és íze is megközelíti ezt a tengeri finomságot. Ha meg akarjuk bolondítani, akkor a sütés után, amikor már megpirult, vagyis összeugrott a húsa, megöntözhetjük egy kevés pezsgővel vagy habzó borral, amit aztán lesütünk, elpárologtatunk. De visszamarad a finom aromája, ami feldobja a süngomba steaket. És ha még egy kevés vékonyra szeletelt fokhagymával is megszórjuk a tetejét, akkor az már maga a mennyország.

(Ez a fajta gomba szerencsére már bárki számára elérhető, ugyanis megvásárolható az Auchan és a METRO üzleteiben.)

img_4847.jpg

Tovább

Mandulás-szedres süti

A tökéletes desszert maga. Lágy, puha, omlós. Tele üdítő frissességgel, amit a szeder fanyar íze kínál. Gazdag aromái teszik bűnösen csábítóvá. Ropogós szélek, belül viszont telt, krémesen puha állag. Egyszerűen ellenállhatatlan. Amint beleharapunk, máris elvarázsol, és csak egy elégedett hümmögést tudunk produkálni, mert megszólalni nem fogunk tudni, az biztos. Idő kell, hogy miután lenyeltük az első csábító falatot, szóhoz tudjunk jutni.

Elkészítése pofonegyszerű. Itt az ideje, hogy belevágj! :)

img_0667-21.jpg

Tovább

Üdítő, friss kuszkusz saláta

Imádom a nyári melegben a könnyed, sokszínű, sok ízű, roppanós, friss és üdítően ható salátákat. Ez nem egy sima saláta. Ez nem olyan, amit a férfiak általában egy kézlegyintéssel elintéznek, hogy: na, persze! Ez étel. Nem csak valami lazaság, vagy diétás kellék. Ez egy igazi saláta, ami elvarázsol. Van benne minden, és a végeredmény egy olyan harmonikus ízvilág, ami valóban felfrissít, ugyanakkor jóllakunk tőle, de nem nehezülünk el. Szóval egy igazi Jolly Joker! 5 és fél perc alatt elkészül, nem kell begyújtani hozzá a tűzhelyet, nem kell pepecselni vele, az végeredmény mégis mennyei. Ebédre, vacsorára nagyon ajánlom! A család bármely tagját elcsábíthatjuk vele :)

img_4812_1.jpg

Tovább

Fűszeres sült oldalas sült zöldségekkel

Nincs is annál egyszerűbb, mint egy tepsibe összedobálni a felaprított zöldségeket, valamint a befűszerezett húst. betenni a sütőbe és hagyni, hogy ropogósra, ízesre süljön. Azon túl, hogy egyszerű az elkészítése, olyan gazdag és mély ízvilága van ennek a mezei sültnek, hogy attól konkrétan eldobom az agyamat. Semmi fakszni, semmi extra fűszer, bonyolult kivitelezés, csak a hús és a zöldség természetes aromája. Nemes egyszerűségében lakozik a zsenialitása. Korábbról biztos megvan az az érzés, amikor a kívül ropogósra sült húsba harapunk, ropogva harapjuk le a csontról a szaftos, zamatos oldalast. Ezt az ételt vétek lenne késsel-villával fogyasztani, kimondottan ajánlott a kézzel evészet, amikor a ragacsos cucc végig folyik a szánk szélén, a kezünkre pedig ráragad a papírszalvéta, ahogy megpróbáljuk eltávolítani róla a drága nedűt. Persze szerintem az a legjobb, ha egyenként leszopogatjuk az ujjainkról a szaftot. Praktikus megoldás.  Mindezt a vele együtt összesült különböző zöldségek gazdagítják tovább. Friss, kovászos uborkával egyszerűen ez az étel verhetetlen. Imádnivaló. Függőséget okozó. Ragaszkodó. Mint a szaft, ami a szánkra, kezünkre ragad.  Mert ez így kerek. Ez így egész. Ez így finom. 

sulve.jpg

Tovább

Az egyszerűség nagysága

Ez az étel egy egyszerű sült húsból és köretként  némi pirított gombából áll. Igen ám! De milyen húsból és milyen gombából?! Ez a tökéletes példája annak, amikor a minőség magasabb szintre emel egy valójában teljesen hétköznapi ételt. Amikor a fűszerezés nem áll másból, mint sóból és borsból, mert az alapanyagok olyan zamatosak maguktól is, hogy bármi mással csak tompítanánk ezt a tökéletes ízvilágot, nem kiemelnénk.

Mindezt 15-20 perc ráfordított idővel, nagy tapasztalatot nyugodtan nélkülözve készíthetjük el.

Íme tehát a sült HÁTSZÍN, SHIITAKE-vel.

img_4670.jpg

Tovább

Citromos-áfonyás nyári sajttorta

Ez az egyik nagy nyári kedvencem. Szeretem, mert bár nem vagyok egyáltalán édesszájú, sőt, de ez a kicsit fanyar, citromos-áfonyás verzió levesz a lábamról. Több dolog miatt is kedvenc. Egyrészről könnyű elkészíteni, másrészről pedig olyan ellenállhatatlanul krémes, és annyira tele van pakolva a nyár ízeivel, hogy az már bűnös élvezetté teszi. Muszáj hát megosztanom veletek, hogy ti is részesüljetek ebből a bűnből, már ha elkészítitek.    De minek is akarnátok ellenállni a kísértésnek? Felesleges. Inkább élvezd az utolsó morzsájáig! :)

1_5.jpg

Tovább

Bajor káposztás ragu

Van valami bája a savanyú káposztának. Hiába a markáns íz, egyszerűen elvarázsol. Főleg akkor, amikor lágyítunk rajta, fűszerekkel babonázzuk meg, és hússal dobjuk fel. Ez a recept egy bajor ihletésű találmányom, amit nagyon szeretek, mert olyan harmonikus, olyan puha, olyan finom, hogy azt elmondani se lehet. Muszáj kipróbálni!

Az alap tehát a (kimosott) savanyú káposzta, amit almával ízesítünk és lágyítunk, hozzá szegfűbors és csombor fűszer gyanánt, és omlósra puhult sertés lapocka, amit lecserélhetünk bármi más húsra, amit szeretünk. Ez így, összességében egy olyan íz csavarral bír, aminek nehéz ellenállni. De miért is kellene? Kicsit savanyú, kicsit édes, kicsit pikáns, kicsit húsos, nem kicsit finom! :)

img_4543.jpg

Tovább

Újkrumpli saláta baconnel, kovászos ubival

 És igen, elérkezett az újkrumpli szezonja is. Az idő előtt beköszöntött nyári idő hatására minden sokkal korábban beérik, így pl. ez a számomra oly kedves zöldség is. Leginkább ebből is a parázs burgonyát szeretem, ami az aprószemű újkrumplit jelenti. Meg se hámozom, hiszen olyan zsenge még a héja és tulajdonképpen ez adja meg az ízét is. A petrezselymes megoldáson kívül ezer variáció áll rendelkezésünkre, itt van mindjárt egy finomság, a saláta verzió. Nyárias ízek, könnyed aromák, összetett ízvilág jellemzik, mégis egyszerű és nagyszerű. Tartalmas étel, mégsem nehéz. Lehet önálló fogás, vagy akár köret egy szelet rántott vagy sült valamihez. Igazán jó megoldás egy sietős szombatra, amikor nem a konyhában szeretnénk időnk nagyrészét eltölteni, hanem ezerrel inkább a jó levegőn, a szabadban. Hiszen ilyen csodás időben, mint amiben manapság részünk van, csak az elvágyódás a zárt terekből a domináns érzés. 

Hát nosza, gyerünk! Készítsük el, vigyük magunkkal piknikre, vagy fogyasszuk el otthon, ahol aztán kajakóma nélkül, könnyedén állunk fel az asztal mellől, hogy nekivágjunk valami szabadtéri programnak.

 
1_4.jpg

Tovább

Jöhet egy kis fűszeres indiai? Akkor legyen dahl!

Hogy mi is az a dahl? Vagy daal, avagy dhal, esetleg dal? Ahány tájegység Indiában, annyiféle elnevezés. De egy biztosan közös bennük: hogy hüvelyesekből készül. A szanszkrit eredetű elnevezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. Mindenféle lencse-, borsó-, és babféléből készült fűszeres egytálételt hívják így. Az egyszerűség kedvéért én dahl-nak nevezem. Az alapvető fűszere a kurkuma, ez a bázis, de hozzá tartozik még a római kömény, a gyömbér, a chili, a hagyma és a fokhagyma. És innentől aztán szabad a tánc. Bármit tehetünk még hozzá, amihez kedvünk ill. ízlésünk szottyan.

Alapvetően és a legtöbbször lencséből (vörös vagy sima) vagy csicseriborsóból készítik. Én most a lencse mellett döntöttem, és azt hiszem jól tettem. Miután ez egy (általában) vegetáriánus, tehát zöldségekkel és fűszerekkel gazdagított egytálétel, így a legtöbbször köretet is kínálnak hozzá: rizst vagy naan kenyeret vagy egyéb lapos kenyeret. A mostani dahlhoz teljes kiőrlésű chapatit kínáltam:

img_4691.jpg

Tovább

Sült paradicsom leves

Nemsokára beköszönt a nyár, ezzel együtt a friss zöldségek szezonja. De addig is elérhető közelségbe került már az igazi paradicsomízű paradicsom. Megfizethető áron vásárolhatjuk meg és ez nagyon csábítóvá teszi. Az egyik nagy kedvencem a fűszeres, krémes paradicsomleves, amit az tesz még különlegesebbé, hogy mindez sült paradicsomból készül, jó sok fokhagyma hozzáadásával és egy kis krumpli és kaliforniai paprika segítségével sűrítve. Mindez már így is elég csábítón hangzik, pedig még nem is kóstoltad! Anélkül pedig igazán nehéz lenne elcsábulni és véleményt formálni. Pedig hidd el, azonnal odaleszel érte, mihelyst a szádba kanalazod az első falatot. Kihagyhatatlan élmény. Valóságos elvarázsolódás. 

paradicsomleves.jpg

Tovább

Terülj, terülj asztalkám!

Finomságok. Csupa, csupa ínycsiklandó étel. Grillezett padlizsán és bébitök, ázsiai mártás, zöldséges besamel, valamint csípős csirkeszárnyak. Komplett menüsor, amivel meglephetjük családunkat vagy vendégeinket, barátainkat, és amit sitty-sutty az asztalra lehet varázsolni anélkül, hogy beszippantana a konyha. A látszat viszont az, mintha egész nap serénykedtünk volna, hogy ilyen finomságokkal lepjük meg szeretteinket. Nem kell mindent tudniuk :)

Kezdjük azzal, hogy a csirkeszárnyakat egy korábban húslevesben főtt alapból használtam fel. Az ázsiai mártás a szárnyakhoz használt csípős szósz maradékából és a húsléből készült. A levesben főtt zöldségek pedig a besamelt gazdagították. Egyedül a grillezett zöldségek sültek nyers alapanyagból.  Ugye mennyire egyszerű így? Mindig érdemes körbenézni, hogy miből tudunk újrahasznosítani, mi az, amit újragondolva csodás ételként tudunk prezentálni. 

img_4574.jpg

Tovább

Zsenge spárga sajttal, mézzel, ropogós leveles tésztában

Lassan véget ér a spárga szezon. De még mielőtt ez bekövetkezne, az alábbi receptet egyszerűen kötelező elkészíteni. Ugyanis olyan egyszerű, mégis ízében annyira összetett és telt, hogy vétek lenne kihagyni. Roppanós leveles tészta, zsenge spárga, krémesre olvadt camembert sajt, valamint egy kis méz és friss kakukkfű. Ezek így összességében jelentik a ízek orgiáját, amik elvarázsolják az ízlelőbimbóinkat. De teljesen. És nagyon. Harmonikus ízek, az édes és sós finom keveredése, a tészta ropogós állaga, és a sajt enyhén érett aromája. Ezek teszik ki azt a csodát, aminek a receptjét most megosztom.

sparga4.jpg

Tovább

Caprese tésztasaláta

Hogy mi is az a caprese? Alapvetően így nevezik az olaszok a paradicsom, mozzarella, bazsalikom tökéletes hármasát. Minden, ami ezzel készül, legyen az hús vagy egyszerűen saláta elnyeri a caprese nevet. Így ez a mostani tésztasaláta is méltán kapta a keresztségben ezt a nevet. Hiszen a nagy hármason kívül csak tésztát tartalmaz és a kellő fűszereket, a meghatározó öntetet, amitől friss, üde és nagyon kívánatos könnyű ételt kapunk.

1_2.jpg

Tovább