Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Zsenge spárga sajttal, mézzel, ropogós leveles tésztában

2018. május 23. - Heni süt neked

Lassan véget ér a spárga szezon. De még mielőtt ez bekövetkezne, az alábbi receptet egyszerűen kötelező elkészíteni. Ugyanis olyan egyszerű, mégis ízében annyira összetett és telt, hogy vétek lenne kihagyni. Roppanós leveles tészta, zsenge spárga, krémesre olvadt camembert sajt, valamint egy kis méz és friss kakukkfű. Ezek így összességében jelentik a ízek orgiáját, amik elvarázsolják az ízlelőbimbóinkat. De teljesen. És nagyon. Harmonikus ízek, az édes és sós finom keveredése, a tészta ropogós állaga, és a sajt enyhén érett aromája. Ezek teszik ki azt a csodát, aminek a receptjét most megosztom.

sparga4.jpg

Tovább

Caprese tésztasaláta

Hogy mi is az a caprese? Alapvetően így nevezik az olaszok a paradicsom, mozzarella, bazsalikom tökéletes hármasát. Minden, ami ezzel készül, legyen az hús vagy egyszerűen saláta elnyeri a caprese nevet. Így ez a mostani tésztasaláta is méltán kapta a keresztségben ezt a nevet. Hiszen a nagy hármason kívül csak tésztát tartalmaz és a kellő fűszereket, a meghatározó öntetet, amitől friss, üde és nagyon kívánatos könnyű ételt kapunk.

1_2.jpg

Tovább

Vörösboros, narancsos marharagu

Ez egy igazi kényeztető étel. Mind ízében, mind elkészítésében a kedvünkre való. Nagyon is. Egy lábosban készül az egész, csak összeállítjuk, és hagyjuk, hogy az ízek kirobbanjanak a főzés során a lábasban. Ahogy mindig, most is tökéletes páros a vörösbor és a marhahús. Ebben a raguban olvadnak eggyé a gomba, a sárgarépa, a krumpli, no meg a marhanyak csodás aromái. Kevés, de meghatározó friss fűszerrel tesszük teljessé ezt a mennyei mannát. És ami igazán pikánssá teszi, az a narancs. A narancs, aminek az olajos héját belereszeljük a raguba, és a levét pedig belefacsarjuk. A bor és a narancs kitűnő kombó. Teljesen feldobja ezt a kissé nehéznek tűnő ételt, és olyan üdévé varázsolja, mint egy tavaszi napsütés esős borongó után.

zoldseges_marharagu2.jpg

Tovább

Sütőben sült zöldségek, friss fűszernövényekkel

Gyorsan, könnyen valami istenit? Valami csodásan egyszerűt és finomat? Valamit olyat, amiből bűntelenül ehetünk akármennyit? IGEN! Süssünk zöldségeket, turbózzuk fel friss fűszernövényekkel, és kényeztessük magunkat egy szürke hétköznapon is mennyei étellel, amit szinte nulla energiánkba kerül elkészíteni. Üde, egyszerű, ízében, aromáiban gazdag, a család bármely tagjának kedvence lehet. Vétek lenne kihagyni ezt a finomságot.

img_4503.jpg

Tovább

Sült hagymás, pirított laska 15 perc alatt

Van az úgy, amikor a legegyszerűbb étel a legnagyszerűbb. Ilyen például ez az étel is, ami percek alatt elkészül, és őrjítően finom. Két fő összetevője van, a hagyma és a laskagomba. Minden más már csak fokozása az alapízeknek. Miután a gombának nincs túl karakteres íze, viszont az állaga sokkal tömörebb, mint a csiperkének,ezt kihasználva a fűszerek teszik igazán gazdaggá ezt a finomságot. Kipróbálásra erősen ajánlott egy rohanós napon, amikor tényleg csak pár perc időnk és energiánk van összeütni egy isteni vacsorát.

img_4323.jpg

Tovább

Sült tarja habos karfiolpürével

Amikor a hentesnél gyönyörű húst látok, nem tudok ellenállni neki. Így jártam most is, amikor csodás, márványos tarját pillantottam meg a pultban. Azonnal vettem belőle két vastag szeletet. A vastagot úgy tessék elképzelni, hogy olyan kétujjnyi. Mintha egy darab steak lenne. Mert majdnem az is volt. Csak sóval és borssal fűszereztem, ez épp elég is volt, hogy előcsalogassa a hús csodás zamatát. És miután itt a bikini szezon, muszáj odafigyelni arra, hogy mit eszem. Így a krumplipüré helyett egy isteni, habos, karfiolpürét készítettem, szinte nulla kalóriával. Persze valami kis zöldre is vágytam, ezért rukkola salátát kínáltam mellé mustáros öntettel. Mit mondjak, elég jól sikerült mind. :) 

Ha nem hisztek nekem, tessék elkészíteni, azonnal megértitek miről is beszélek. 

img_4423.jpg

Tovább

Egy egészséges főzelék különlegesség

Nem, nem. Nem az alapanyag miatt különleges ez az étel, hiszen kínai kelből készül. Hanem a fűszerezése az, ami miatt egy igazi finomság, egy különleges ízvilágú főzelékről beszélek. Ötvöztem a hazai kelkáposzta főzelék ízét a kínai öt fűszerkeverék aromájával. Az eredmény hatásos. Az eredmény zseniális. Az eredmény lenyűgöző és magával ragadó.

Képzeljétek el a köménymag - fokhagyma kombót egy chilis - öt fűszerkeverékes duóval párosítva. Elsőre talán furcsán hangzik, de hidd el, nagyon kellemesen elvannak együtt. Segítik és támogatják egymást, hogy a végkifejlet valami fenséges legyen. 

És hogy mitől egészséges? Hát attól, hogy ez a főzelék NINCS se rántva, se habarva, se keményítővel sűrítve. Cukorbetegeknek, glutén- és laktózérzékenyeknek, az alakjukra odafigyelőknek tökéletes megoldás, hogy a megszokott ízeken túl élvezhessenek bűntelenül egy különleges finomságot. 

img_4475.jpg

Tovább

Céklás-tormás sajtkrém

Hát kezdjük a hetet valami könnyű, ámde annál ízletesebb kencével. Mert hogy ez az. Ez AZ az íz, amit jó szívvel kínálsz a családodnak, a barátaidnak, vendégeidnek. A gyerekek például odalesznek a színe miatt (is). Az íze pedig, na arról írni nehéz, inkább kóstolni kéne. Szóval tessék elkészíteni, mert megéri. Lágy, selymes ízvilág, igazi aromák, harmonikus zamatok. Rozskenyérrel, pirítóssal, sok-sok zöldséggel, mint uborka, retek, paradicsom és a többi most már szezonját élőkkel igazi üde reggelit, vacsorát kapunk, de az sem szégyen, ha napközben rá-rájárunk a hűtőben, mert annyira kívánatos... :)

Íme hát a hét finomsága:

img_4497.jpg

Tovább

Citromos marhahúsgolyók

Az úgy volt, hogy megmaradt nem kevés tatár beefsteak-em, amit nagyon nem akartam az enyészetnek hagyni. Így azt találtam ki, hogy még aznap, nehogy bármilyen baja legyen a nyers hús további tárolásának, megsütöm. És milyen jól tettem. A fűszerekkel bekevert marhahús íze sütés után még csak fokozódott. Fantasztikus ízvilágú, isteni golyócskákat sütöttem zsiradék nélkül a sütőben. (Természetesen natúr darált marhából is el lehet készíteni, csak fűszerezzük intenzíven.) Az egész megkoronázásaként egy citrom levével öntöztem meg, amitől olyan friss zamata lett, hogy csak na.

img_4328.jpg

Tovább

Zöldséges húsgolyók tejszínes paradicsommártásban

Ennél üdébb, frissebb, könnyedebb ételt nem tudnék jó szívvel ajánlani. Pedig van itt minden: hús, zöldség, tejszín, passzírozott paradicsom. És egy kis csillagánizs, hogy legyen benne egy kis őrület :)

Az eredmény egy selymesen krémes, lágy mártás, habkönnyű húsgombócok, és ízkavalkád. A paradicsom tejszíntől megszelídült zamata olyan harmóniában van a zelleres, répás hússal, ami leírhatatlan. Üdesége pont az ilyen tavaszi/nyári napokban kapja meg létjogosultságát. Ez az étel egyszerűen elvarázsol. És mindenki szája ízének megfelel. Az a kis csavar, a csillagánizs, pedig csak egy kis bohóságot csempészik bele ebbe a tökéletességbe, hogy az első falat után ott legyen a kérdés: ez a fantasztikus aroma vajon mi? Érdemes kipróbálni, meglepően hatásvadász étel ez! :)

img_4389.jpg

Tovább

Mediterrán kolbászos cukkini

Egy igazi mediterrán ízvilág köszön vissza ennél az ételnél. Ismét egy olyan recept, ami nagyon hamar elkészül, amihez nem kellenek extra alapanyagok és ami egy ilyen napfényes, csodás időben megidézi nekünk a déli országok irigyelt ízvilágát.

Nincs szükségünk másra, mint cukkinire, hagymára, kolbászra, és jó minőségű passzírozott paradicsomra. No meg istenien friss zöldfűszerekre.

Na de lássuk:

img_4443.jpg

Tovább

Mennyei csokitorta lisztmentesen, 2 összetevőből

Valami finomságnak lennie kell a hosszú hétvégén is! Na, de nem mindegy, hogy órákat kell pepecselni vele, vagy pedig összesen KÉT összetevőből, szinte azonnal elkészül. Mert ez a pazar, krémes csokitorta ez utóbbi kategóriába tartozik. Eleve nagy előny, hogy nem kell rákészülni, mert csokoládé és tojás minden háztartásban van. És valóban csak ennyire van szükségünk. Azon túl, hogy liszt-,és laktózmentes, így glutén-, és laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, mennyeien finom, krémes, puha csokoládétorta lesz az eredmény. A letisztult és teljes csoki íz, a habkönnyű állag feledhetetlen élményt nyújt. És persze azt a felemelő érzést, hogy szinte a semmiből varázsoltunk valami olyan csodát, amiért minden családtagunk remegő kézzel nyúl az utolsó darabért, remélve, hogy az az övé lesz...

4_3.jpg

Tovább

Tejszínes-csirkemelles penne, pirított gombával

Habár nagyon kis egyszerűnek tűnik, mégis ízében olyan telt, aromákban gazdag ez az egytálétel, hogy balgaság lenne kihagyni. A tejszín selymessége, a csirkemell kockák teljessége, valamint a pirított barna csiperke földes aromája maga a tökéletesség. Fűszerek alig kellenek. A só, bors, mint alapfűszer és némi szerecsendió, kevés fehérbor épp elég ahhoz, hogy előcsalogassuk az alapanyagok természetes ízét. Egy kevés sajt, fokhagyma tovább fokozza az ízeket. És hát a tészta. Rátaláltam egy lenmagos penne tésztára, ami azontúl hogy egészséges, még nagyon finom is. Összességében egy krémes csodát kapunk isteni pennével.

img_4317.jpg

Tovább

Egy kínai klasszikus: gong bao csirke

Az egyik legismertebb kínai étel a gong bao csirke. Ez a pirított csirkhúsos, zöldséges, sós, édes, fűszeres finomság szinte mindenki kedvence, aki egy kicsit is kedveli a kínai konyhát. Ma már szinte bármelyik sarkon találhatunk kínai kifőzdét, de valljuk be, ezek nem az igaziak. Az éttermek/kifőzdék tulajdonosai elmondása alapján az itt készült ételek a magyar ízlésnek akarnak megfelelni. Az autentikus ízeket nem ezeken a helyeken kell keresnünk. Természetesen van azért pár olyan hely, mint például Wang mester éttermei, amik az eredeti ízeket hozzák, de mi is elkészíthetjük a legtöbb klasszikus kínai ételt. Szinte minden alapanyag megtalálható a kínai boltokban, de ha esetleg valami speciális fűszerre vagy zöldségre lenne szükségünk, akkor érdemes kilátogatni valamelyik nagy kínai piacra, ahol mindezek fellelhetőek. 

De vissza a házi megoldáshoz. A gong bao csirke ráadásul semmi extra hozzávalót nem igényel, és mint általában a kínai ételek, ez is pikk-pakk elkészül. Érdemes neki állni, érdemes meglepni magunkat, családunkat, barátainkat ezzel a selymesen fűszeres finomsággal.

1_1.jpg

Tovább

Vegán tatár, avagy egy izgalmas gombás céklakrém

Az első tavaszi kerti partira előételnek tatár beefsteak-et készítettem. Azonban volt egy vegán a csapatban nehezítő tényezőként, és nem szerettem volna, ha ő kimarad a kezdő ételsorból. Így készítettem neki egy vegán tatárt. Elmondása szerint megközelíti ízvilágában az eredetit, legalábbis amire visszaemlékszik húsevő korszakából. Jó, persze. Sosem lesz olyan, mint a bélszínből készült verzió, de ebben az esetben csak egy hasonlatos ételt szerettem volna elkészíteni vegán módon. Izgalmas, eredeti ízkombináció jött létre. A nyers cékla színével és zamatával, a gomba textúrájával és aromájával járult hozzá, hogy létrejöjjön ez a kis hamisítvány. Törekedtem arra, hogy fűszerezésében vissza-visszaköszönjön az eredeti tatár beefsteak. Sikerült. Viszont a nehéz húsos étel helyett ez esetben egy üde, friss, tavaszi krém kerekedett. 

10 perc alatt elkészül, csak egy jó robotgép kell hozzá.

img_4270.jpg

Tovább