Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Vegán tatár, avagy egy izgalmas gombás céklakrém

2018. április 23. - Heni süt neked

Az első tavaszi kerti partira előételnek tatár beefsteak-et készítettem. Azonban volt egy vegán a csapatban nehezítő tényezőként, és nem szerettem volna, ha ő kimarad a kezdő ételsorból. Így készítettem neki egy vegán tatárt. Elmondása szerint megközelíti ízvilágában az eredetit, legalábbis amire visszaemlékszik húsevő korszakából. Jó, persze. Sosem lesz olyan, mint a bélszínből készült verzió, de ebben az esetben csak egy hasonlatos ételt szerettem volna elkészíteni vegán módon. Izgalmas, eredeti ízkombináció jött létre. A nyers cékla színével és zamatával, a gomba textúrájával és aromájával járult hozzá, hogy létrejöjjön ez a kis hamisítvány. Törekedtem arra, hogy fűszerezésében vissza-visszaköszönjön az eredeti tatár beefsteak. Sikerült. Viszont a nehéz húsos étel helyett ez esetben egy üde, friss, tavaszi krém kerekedett. 

10 perc alatt elkészül, csak egy jó robotgép kell hozzá.

img_4270.jpg

Tovább

Citromos, rozmaringos, vajas sült csirke

Mint az már többször bebizonyosodott, néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. Így van ez most is, amikor egy gyönyörű, piacon vásárolt kapirgálós  csirke a sütőben végezte, csodás citrommal és friss rozmaringgal a pocakjában. Ez a két hozzáadott alapanyag, no meg  nem kevés só és frissen őrölt bors, valamint egy  nagy adag vaj, egyszerűen életre kelti  a csirke amúgy nem túl karakteres ízét. A VAJ. A csodás, selymes vaj. Amely úgy harmonizál a a citrommal, a csirke húsával, hogy az már leírhatatlan. Krémes íze, amibe sütés közben beleolvad a rozmaring aromája, a citrom szinte édessé karamellizálódott zamata olyan határtalan ízélmény nyújt, ami feledhetetlenné teszi ezt a kis egyszerű sült csirkének indult csodát.

Kívül ropogós, belül szaftos és puha lesz a sült csirkénk, ha betartjuk az alapvető szabályokat (ezekről később). De a sok szó helyett álljon itt pár fotó, ami remélhetőleg meghozza a kedvet arra, hogy mielőbb kipróbáld! Azt még hadd jegyezzem meg, hogy felhasználása 100%-os. Ugyanis, ha megmarad a frissen sültből, akkor a hús a későbbiekben  fel tudjuk használni csirkesalátához sok friss zöldséggel, a csontokból alaplevet tudunk főzni (ez persze csak akkor játszik, ha nincs otthon egy hűséges négylábú, aki nyálát csorgatva esedezik a leeső darabokért és a csontokért). Szóval egy ilyen egész csirkés felhasználás nagyon megéri a pénzét, nagyon gazdaságos. 

img_4340.jpg

Tovább

Szuper egyszerű, fahéjas csomó

Ha gyorsan szeretnéd meglepni a családod vagy önmagad egy ropogós édes finomsággal, akkor ez kell neked! Nagyon hamar elkészül, és amikor beleharapsz az első falatba, nem tudod abbahagyni. Laza állagú, ropogós, mégis foszlós tésztája teljesen elvarázsol. A vajas, cukros, fahéjas töltelék krémesen tölti ki a tésztát. Amikor sül, az egész lakást belengi a fahéj édes illata. Ez egy olyan édesség, amit bármikor össze tudunk dobni, percek alatt elkészül. Nagyon hálás süti. 

2.jpg

Tovább

Balzsamos, zsenge sült répa

Az, hogy beköszöntött a tavasz, vitathatatlan. Már csak azért is,mert a piacon megjelentek a primőr áruk. Még nem a teljes szortiment, de azért már van választék. Például az egyik legegyszerűbb zöldség, a sárgarépa. Ez az ilyenkor még oly zsenge, édes gyökér, nyersen elrágcsálva is csodás ízélmény, de lereszelve salátaként, vagy friss zöldséglevesbe is igazán kiváló. Ámde ez a  mostani recept igazán különleges akár köretnek, vagy akár csak önmagában elfogyasztva is. Természetesen ismét egy nagyon egyszerűen elkészíthető ételről van szó. Talán ebben (is) van a tökéletessége.

img_4219.jpg

Tovább

Mangós, chilis csirkesaláta

Tombol a jó idő. Kívánjuk a könnyed, laza ételeket. Ha el szeretnéd készíteni az egyik legegyszerűbb, legfinomabb, leglátványosabb csirkesalátát, hát ez legyen az!

Semmi másra nincs szükséged, mint egy mangóra, friss chilire, csirkemellre és egy kis vegyes vágott salátára. Semmi öntet, semmi flanc, csak a letisztul ízek és a csodás látvány.Hát ezt tudom ígérni, ha te is elkészíted. És még azt is, hogy elvarázsolsz mindenkit!

img_4277.jpg

Tovább

A pita, ha nem gyros...

A pitát leginkább a gyros tésztájaként ismerjük, pedig ennél sokkal több felhasználási módja van. Felvághatjuk háromszögletekre, és forró serpenyőben kisüthetjük (kevés olívaolajjal meglocsolva) és máris egy isteni ropogtatnivalót kapunk. De megtölthetjük mindenféle finomsággal. Most három olyan receptet mutatok be (omlettes, sajtkrémes, tonhalsalátás),  amelyek bármikor elkészíthetők otthon, hiszen semmi különleges alapanyag nem szükséges hozzá. Pitát pedig már minden arab boltban, humusz bárban megvehetünk.

Gyors vacsorákhoz kitűnő megoldás, családunk tagjai hálásak lesznek.

pita3.jpg

Tovább

Selymes zöldségleves

Egy jó leves bármikor jöhet. Én legalábbis így vagyok vele. Ha rossz idő van azért, ha jó, azért. Ha jó kedvem van azért, ha rossz, azért. A leves gyógyszer mindenre. Ezzel hitegetem magam, kisebb-nagyobb sikerrel. De az tény, hogy szeretem a leveseket. A nap bármely szakában. Legyen az bármilyen leves. TÉNYLEG bármilyen. Valami különleges, vagy épp a legegyszerűbb köménymagleves.

Ez a mostani ismét egy egyszerű, ámde annál finomabb, krémesen selymes zöldségleves. Gazdagon. Sok-sok zöldséggel. Tejszínnel. És a titkos összetevővel a tojássárgájával. Amitől igazán krémes, lágy, mégis telt ízt kapunk. Íme az én csodás 20 perces levesem.

img_4225.jpg

Tovább

Négysajtos, gombás angyaltészta

Amikor eleged van már a sok főzőcskézésből így ünnepek után. Amikor csak valami gyors, de nagyon finom ételre vágysz. Amikor pár, otthon is megtalálható alapanyag szükségeltetik csak hozzá. Na, akkor EZ kell neked! A 10 perces, négysajtos, gombás angyaltészta!

Egy egyszerű tésztaétel (az olaszoktól tudjuk, hogy a legjobb tészták a legegyszerűbbek), amit pár perc alatt összedobunk, hogy aztán már-már kéjes élvezettel fogyasszunk el.

És hogy mi az az angyaltészta? Hát a cérnametélt :) Mert egy sós finomság nem csak spagettiből, tagliatelléből vagy pennéből készülhet, hanem bizony CÉRNAMETÉLTből is. De miért cérnametélt? Próbáld ki! Meg fogsz lepődni! Selymesebb, lágyabb, tömörebb lesz így a tésztaételünk. Ráadásul a finom sajtokból, még finomabb barna bébi csiperkéből és kevés tejszínből olyan kifinomult ízeket tudunk összehozni, hogy nem is gondolnád. Pedig de!

img_4142.jpg

Tovább

Az az igazi, békebeli bableves...

Ha már Húsvét, ha már sonka, ha már főzőlé, akkor kihagyhatatlan, megkerülhetetlen az igazi, a klasszikus bableves elkészítése. Lóbabbal, sok zöldséggel, sonka darabokkal és persze csipetkével! Ez az az étel, amit mindenki szeret, ami olyan kiadós, annyira laktató, hogy komoly kajakómát eredményez egy tálnyi leves elfogyasztása. Mégis mindenki vágyik rá, sóvárog utána, amint megérzi az illatát, ahogy főzés közben kiszökik a konyhából. Csak egy szippantás elég, és azonnal beindulnak a pavlovi reflexek: szemünket behunyva mélyet szippantunk az illatfelhőbe, majd nyelünk egy nagyot és máris a szánkban érezzük azt a csodás füstölt ízt, a bab már-már édes zamatát, a zöldségek ellenállhatatlan aromáját, vagyis a BABLEVEST! Alig várjuk, hogy elkészüljön, és mi végre belekanalazzunk a sűrű lébe.

Hát így vagyunk mi a bablevessel. És ti?

bableves2.jpg

Tovább

Pálmalevél, ami eredetileg malacfül

Az úgy volt, hogy egy nagyon finom, ropogós és már-már szemtelenül egyszerű süteményt készítettem. Itthon pálmalevélként ismerik, de német honban ez a malacfül. Mindenki ismeri. És mindenki szereti itthon és külföldön egyaránt. A rajongás oka az a nemes egyszerűség, ami a leveles tészta ropogósságából, a vaj krémességéből, valamint a cukor édes ízéből fakad. Ennek a nagy hármasnak a tökéletessége az, ami sikerre viszi ezt a nagyon egyszerű, ámde annál csodásabb süteményt. Amikor beleharapunk, a tészta roppanása az első, ami megkap, majd a tészta vajas selymessége, ahogy omlik szét a szánkban, megédesítve az enyhén karamellizálódott cukor fenséges zamatával. Hát ez a kis csoda az, amit mi pálmalevélnek, a németek malacfülnek nevez. De hát nem mindegy mi a neve, ha az ízétől eláll így is, úgy is a szavunk…?

Nagy előnye még, hogy összesen 3 összetevőből áll, és összesen 30 perc alatt elkészül mindennel együtt! Ennyi csábításnak nehéz ellenállni… De ki akar?

palmalevel5.jpg

Tovább

Húsvéti „Wellington” sonka

Igen, tudom. Kicsit fennhéjázó a címadás, de valóban az ötletet a Wellington bélszín adta ehhez a húsvéti étel finomsághoz. Az egész arról szól, hogy tésztabundába tekerjük a húsvéti főtt sonkát (ez esetben tarját), amit megelőzőleg narancsszószos reszelt tormával kenünk le. Az eredmény egy ízében különleges, kivitelezésében elegáns étel lesz, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek. Pedig alapvetően semmi extra. Mégis. Egy kis kreativitással csodás finomságokat hozhatunk létre. Legyünk bátrak, kísérletezőek. Megéri.

wellington5.jpg

Tovább

Egy különleges köret, avagy a bébi mángold esete…

Amikor rám nézett a zöldségesnél tudtam, hogy ez szerelem. Első látásra. Ott mosolygott rám a pulton, és én tudtam, az enyém lesz! Így kezdődött minden. A bébi mángold és köztem. Ha egyelőre másból nem is, de abból már lehet érezni a tavasz közeledtét, hogy megjelennek ezek a csodás, zsenge zöldségek. Azonnal tudtam, hogy egy különleges köret készül majd belőle. Egy fantasztikus, ropogós finomság, kínai mártásban. Egy olyan köret, amiért könyörög a sült hús, ami megbabonázza a vegetáriánusokat, és ami elvarázsolja mindazokat, akik csak szeretik a nem hétköznapi ízeket. Ez a zsenge tünemény igazán megéri, hogy kipróbálásra kerüljön. Persze az sem elhanyagolandó ennél az ételnél, hogy 5, azaz ÖT perc alatt elkészül.

mangold1.jpg

Tovább

Tavaszi turbó leves

Habár a tavasz nagyon lassan, kényelmesen akar csak megérkezni, de azért mi már elkészíthetjük ezt a levest, hívogatva, csalogatva arra, hogy mihamarabb ellátogasson hozzánk. A tavaszi turbó leves nevéhez híven egy igazi bomba. Van ebben minden finomság, ami csak ahhoz kell, hogy feltöltődjünk, energiával legyünk teli: póré, zsenge zöldborsó, zöld ceruzabab, sárgarépa, kápiapaprika, cukkini, citrom, csirkemell és a meglepetés hozzávaló a kuszkusz!

Mindezek harmonikus ízkavalkádja, a citrom pikánssága, valamint a kuszkusz, kitűnő és lelkes tavaszváró étellé teheti ezt a levest, ami tulajdonképpen egy egytálétel.

tavaszi_turbo_leves.jpg

Tovább

Fokhagymás, ragacsos csirkecombok

Ha szeretnél valami gyors, egyszerű, de ütős ételt az asztalra tenni, akkor szívből ajánlom ezt a finomságot. Puha csirkecomb, ropogós bőr, fokhagymás, mézes zamat, csudafinom ízélmény.

A csirkéhez tökéletesen passzol ez a harmonikus, mégis határozott fűszerezésű ízvilág. A sült húst egy magasabb kategóriába emeli különösebb ráfordított energia nélkül. Az eredmény magáért beszél. Érdemes kipróbálni!

fokhagymas_ragacsos_combok_1.jpg

Tovább

Sült krumpli, mint snack

 Az egyszerű is tud nagyszerű lenni. Egy kis fűszer, egy kis krumpli, és máris kész a nasi, a köret. Nassolni való, mert mi például csak úgy magában ettük filmnézés közben, vacsorára. Kérdezhetitek, hogy ez miért egy önálló poszt témája. Pedig egy ilyen egyszerű, klasszikus étel is lehet az est fénypontja. Ráadásul, ha egy kis joghurtos mártással is feldobjuk, akkor tényleg maga a tökéletesség egy picinyke formája...

fuszeres_sult_krumpli.JPG

Tovább