Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Fokhagymás-vajas, sajttal, gombával töltött csirkemell

2017. november 17. - Heni süt neked

A csirkemell egy nagyon finom, kellemes húsféle. Sajnálatos módon viszont meglehetősen száraz. Tudom, tudom, van pár trükk, amivel ezt megakadályozhatjuk. Ez a mostani recept azonban nem csak erről szól. Ennek az ízkavalkádnak minden falatja mámoros élvezetet nyújt. Konkrétan ujjongnak az ízlelőbimbóink, hogy ezt érezhetik. Selymes fokhagymás vaj, üde, enyhe földízű gomba, és szaftos, puha hús. Ez maga a mennyország! Kipróbálásra erősen ajánlott, de vigyázz, függőséget okoz! :)

fokhagymas-vajas_gombakremmel_toltott_csirkemell.jpg

Tovább

Szárzeller krémleves

Bevallom: levesfüggő vagyok. Lelkesedem, rajongok érte. Minden fajtájáért (kivétel az édes levesek). Szeretem a krémes csodákat, a raguleveseket, az egyszerű zöldségleveseket, és természetesen a mennyei húsleveseket is. Sőt a csurgatott tojást levest és még a köménymag levest is!  Szeretem a textúrájuk milyenségét és különbségeit. Tél idején a leves felmelegít, melegen tart, táplál. Olyankor még jobban szükségem van egy adag levesre, minimum 2 naponta. 

Ez a krémes finomság egy zellerkrém leves, csak épp nem a gumójából, hanem a szárzeller fajtából készül. Roppanós, friss, üde és ízekben gazdag, telített. A cseppnyi citromlé életre kelti a tejszínes ízt, amit a kesudió kölcsönöz neki, ezzel bolondítva meg, amikor szétturmixolva egybeolvad a zeller ízével. Ezzel a megoldással laktózmentes és vegán étrend követői is fogyaszthatják.

20 perc alatt kész

szarzellerkrem_leves_1.jpg

Tovább

Hát akkor legyen törökméz!

Törökméz.

Karinthy Frigyes Új görbe tükre szerint: Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Lapáttal darabolja le a cukrosbódés. Az utalás valószínűleg arra vonatkozik, hogy olykor diót, mandulát is tettek bele, valamint a buborékos, szivacsos kinézete és szerkezete miatt is olyan érdekes, különleges ez a kemény sütemény (?).

Ez az az édesség, ami felidézi gyerekkorunkat. Ami minden vásárban megtalálható volt. Ami mindig beleragadt a fogunkba, de fittyet hánytunk erre a kis kellemetlenségre. Ez az, amit ritkán eszünk, mert:

  1. mérhetetlenül édes, már-már émelyítő
  2. ritkán lehet hozzájutni
  3. a mai egészségtudatos világban ez a cukros-mézes tömény valami nem igazán népszerű

Viszont ez az édesség az, ami:

  1. pillanatok alatt elkészül
  2. olyan csábító
  3. visszarepít a gyerekkorba
  4. és olyan jó esténként majszolgatni :)

Szóval mindez a TÖRÖKMÉZ maga! 

torokmez.jpg

Tovább

Túrós tészta húsos-paradicsomos raguval (egytálétel)

Kinézetre kicsit össze-visszának tűnik, mert az is. Hiszen egy csodás túrós csuszára halmozzuk a paradicsomos, fűszeres ragut, kissé összesütjük és ebből kapjuk ezt az isteni izét. Mert hogy minek nevezzelek alapon, csak így hosszan lehet leírni a nevét, illetve körülírni, becézgetni pedig nem igazán lehet. Hiszen hogy hangzana, hogy paris csuszi? Brrrrrr... Inkább nem is találgatok tovább... Maradjunk annyiban, hogy ebben az ételben a magyar származású túros csusza országos cimbiségbe kerül az olaszos raguval. És ebből a barátságból aztán létre jön egy mondhatni páneurópai ételcsoda. Páneurópai, hiszen azért találunk ebben némi francia, kevéske angol és német gyökereket is. Nagyon kevéskét... :)

A lényeg, hogy jóízű, egymással kellemesen harmonizáló ételkombinációt alkothatunk, mindenki nagy örömére és elégedettségére. Aki nem hiszi, járjon utána!

turos_teszta_paradicsomos_raguval_1.jpg

Tovább

Halpogácsa kukoricadarával és kaporral

Megint csak úgy jártam, hogy a fagyasztóban pakolászva észrevettem, hogy mik meg nem bújnak a sarokban. Most például egy jobb sorsra érdemes fagyasztott tonhalra leltem. Azonnal beugrott, hogy milyen isteni halpogácsa lehetne az a bizonyos jobb sorsa ennek a halnak. Így elővettem, kiolvasztottam, majd elkészítettem ezt a pofonegyszerű, csodás ízű finomságot. Önmagában is megállja a helyét egy főétkezésnél, de kitűnő feltét valami főzelékhez. Például...

A különlegessége, hisz majd minden receptben van valami, az a kukoricadara, a zsemlemorzsa vagy az áztatott zsemle helyett. Igazán jó döntés volt ezt használni. Finom, ízletes halpogácsa készült pár perc alatt. Jó szívvel ajánlom!

halpogacsa4_1.jpg

Tovább

A mennyei krumplipüré, kicsit másképp

Tudom, túlzónak tűnhet egy önálló poszt és a mennyei jelző, de higgyétek el, hogy ez tényleg az! Ízében, állagában csodás, puha, selymes, krémes, különleges, egyedi. Mégis azt kell mondjam, hogy semmi különleges. Hiszen elkészítése ugyanaz, mint mikor az egyszerűbb, ismert verzióját készítjük el. Itt igazából az ízvilága más kissé. Minden egyes összetevője plusz aromát ad, amitől igazán különleges lesz. Emiatt nem csak köretnek, de akár önálló ételként is fogyasztható egy hétköznapi ebédként, vacsoraként.

a_mennyei_krumplipure.jpg

Tovább

Melengető, téli leves

Nem, a képen nem egy sütőtök krémleves látható. Annál sokkal izgalmasabb. Ezzel persze egy cseppet sem akarom a sütőtök elvitathatatlan érdemeit megkérdőjelezni, egyszerűen csak felhívnám a figyelmet egy másik, nagyon krémes, nagyon finom, fűszeres krémlevesre. Ez pedig nem más, mint a sült paprikás, kurkumás vöröslencse krémleves. Fűszerezésének köszönhetően (gyömbér, kurkuma stb.) átmelegíti testünket, lelkünket.

Több okból is jó szívvel ajánlom. Nem csak pikánsan fűszeres, lágyan selymes és mennyeien krémes, hanem: 

• koleszterin csökkentő
• a szív egészségét megóvó
• vércukorszintet stabilizáló
• kitűnő fehérje forrás
• fogyókúrához kitűnő (zsírégető hatású)
• növeli energiaszintünket

sult_paprikas_voros_lencse_leves1.jpg

Tovább

A kenyér, ha házi...

A kenyér, ha házi, akkor olyan íze van, mint amit az ember elképzel, hogy anno ilyet sütöttek dédanyáink hétről-hétre. A kenyér, ha házi, akkor napokig friss marad, nem morzsálódik, héja ropogós, bele pedig lágy. A kenyér, ha házi, teljesen más, mert mi készítettük két kicsi kacsónkkal. A kenyér, ha házi, akkor olcsó is. Hiszen nem kell hozzá más, mint liszt, egy csipet cukor, só, és élesztő, no meg langyos víz. A kenyér, ha házi, köretnek is kitűnő, hiszen a pörköltöt ezzel tunkolni, vagy a sült húst  (kis sült zsírral és némi savanyúval) ezzel enni egyszerűen mennyei. Így tehát nem marad más hátra, mint hogy álljunk neki és olykor-olykor süssünk egy szép cipót vagy veknit. Semminek nem lesz olyan íze, mint amit mi készítünk. És ha egyszer nekiálltunk, akkor nincs megállás. Folytatása lesz, ezt garantálom. Hiszen kellően függőséget okoz ez a kis csoda, amit házi kenyérnek hívunk...

hazi_kenyer1.jpg

Tovább

Spagetti torta a tökéletesség jegyében

Őszinte leszek. Ez az étel nem sokban különbözik attól, amikor összekeverjük a tésztát a mártással, megszórjuk sajttal és már kész is. De, azért mégis csak vannak meghatározó különbségek. Hiszen itt a mártáshoz nem darált húst használunk, hanem sütnivaló kolbászt.Ez azonban olyan pikáns, különleges, fűszeres ízt kölcsönöz neki, hogy teljesen feldobja a sugót (mártást). A tésztához ricottát, és a legvégén az összeállított spagettihez felvert tojást is adunk. És ami az igazi különlegesség, hogy ez egészet egy kapcsos tortaformába töltve sütjük meg. Szóval azért ez eléggé más! Nem is akármennyire :) Ez egy már-már tökéletes étel, a maga egyszerűségében. Látványos, ízletes. Csodás, ahogy az oldalán ropogósra sül a tészta, ahogy a tetején megpirul a sajt, és ahogy összesülnek a zamatok és a szánkban váltakoznak a puha, fűszeres, krémes tészta ízei, és a ropogósra sült szélek különlegessége.

spagetti_torta4.jpg

Tovább

Akkor lazuljunk! Almás-fahéjas amerikai palacsinta

Esős, borongós az idő? Végre hétvége? Jólesne egy kis kényeztetés? Hát akkor nosza! Készítsük el a világ legegyszerűbb és legfinomabb palacsintáját!

Mézes, fahéjas, brandys, almás öntet, valamint puha, vajas palacsintatészta, ami csak úgy olvad a szájban. Néha-néha a mézes szaft lecsurog a szánk szélén, de sebaj, nyalogatjuk úgyis kezünkről szánkról az édes nedűt. 

almas-fahejas_amerikai_palacsinta.jpg

Tovább

Rakott sült zöld paradicsom

A sült zöld paradicsom ismerős lehet azoknak, akik már jártak az Egyesült Államok déli részeiben, ugyanis ott nagy múltra tekint vissza. Irodalmi kalandozásaink alatt is találkozhattunk vele, hiszen Fannie Flagg ezzel a címmel írta meg egyik, ma már klasszikusnak számító regényét. A műből Oscar-díjra jelölt film is készült 1991-ben. 

De térjünk vissza a zöld paradicsomra. Ilyenkor a szezon végeztével lehet a piacokon kapni be nem ért, zöld paradicsomokat. Itthon elsősorban savanyításra használják, pedig ennél sokkal többre érdemes. Lehet rántani, sütni, sőt még vega raguként vagy pörköltként is csodás. 

Én ma mégis egy teljesen más, egy rakott verziót hoztam. Igazán pompás, ízekben gazdag és változatos, a sült paradicsom mennyei ízével felturbózott rakott cucc ez. Ami most kivételesen nem egy pikk-pakk elkészülő étel, azonban higgyétek el, érdemes kicsivel több időt szánni az elkészítésére.

Hát lássuk, hogyan!

rakott_sult_zold_paradicsom2.jpg

Tovább

Az édesburgonya egy újabb felhasználási módja: batáta püré

Sokféleképpen lehet felhasználni ezt az egészséges és nagyon finom zöldséget. Lehet fűszeres hasáb "burgonyát"fokhagymás-vajas batáta korongokat, vagy épp egy különleges édeskrumpli pürét készíteni belőle. Nagyon egyszerű és nagyon finom ez a köret, ami igazából zamatossága miatt önálló ételként is tökéletesen funkcionál. Ha hiányzik valami feltét mellőle, akkor egy tükörtojás, zöldség fasírt, vagy bármi passzol hozzá, amire csak vágyunk.

Most tehát ezt mutatom be. Egyszerű és annyira finom, hogy ha belekóstolunk, utána már nehéz abbahagyni. Egészséges, mert miután ez nem burgonya, a cukorbetegeknek egy szuper alternatíva lehet a klasszikus burgonyapüré kiváltására. Na de lássuk, hogyan készül ez a mennyei manna, ami tulajdonképpen semmi különös, de az édes, savanyú, sós íz kombinációja nagyon el van találva, nagyon bejött.

Tovább

Csodás húsgombócok pikáns szószban

 A húsgombócok midig tudnak valami újat nyújtani. Lehet így is, úgyis elkészíteni. Olaszosan, svédesen, lehet paradicsomszósszal vagy épp tejszínesen. A lényeg azonban az, hogy mindig egy csodás, aromákban gazdag ízvilágú étel lesz. Lehet tésztával, sült krumplival tálalni, de ehhez a verzióhoz kimondottan a selymes krumplipüré illik,ahogy a mustáros-tejszínes szaftot csak úgy beszívja magába. Szóval nincs kecmec, ezt el kell készíteni! 

husgombocok_pikans_szoszban1.jpg

Tovább

Isteni kacsamell, áfonyás öntettel

Szóval az úgy volt, hogy a barátnémtól kaptam egy szép kacsamellet, ami végül a fagyasztóban landolt. Pár napja úgy döntöttem, hogy ideje átnézni mi lapul a hűtő/fagyasztó mélyén, nem árt tudni. Ekkor bukkantam erre a csodás darab húsra. Azon nyomban tudtam, ebből ropogós bőrű, roséra sült kacsamell lesz, akárki meglátja! Miután ez nem egy túl könnyű étel, azt találtam ki, hogy salátaágyra ültetem és készítek hozzá egy csudafinom áfonyás dresszinget. 

Ilyen lett:

ropogos_kacsamell3.jpg

Tovább

Rizs az ősz jegyében, sok finomsággal

Egy étel, ami több mint köret és ami elhozza az ősz ízeit. Rizs, hagyma, fokhagyma, mandula, gomba, húsos paprikák, kevéske bab, egy kis bor...  Felkeltettem a kíváncsiságotokat?

Nagyon könnyű elkészíteni, hálás feladat. Kevés ráfordított idő, elégedett családtagok.  Mindenkit arra bíztatok, hogy nyugodtan merjen kísérletezni. Az alapanyagok párosítsa, az ízek, fűszerek kiválasztása nem nagy tudomány, hiszen pontosan tudjuk, hogy mit szeretünk és mit nem. Hát ebből kell kiindulni! :) 

Sok sikert ehhez a recepthez és minden más olyanhoz, amit ti találtok ki, egy laza és kissé lusta napon! :)

gombas_zoldseges_rizs1_1.jpg

Tovább
Mobil | Teljes