Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fokhagymás-gyömbéres (bika erős) chiliszósz

2017. szeptember 17. - Heni süt neked

Ha már a jó sorsunk és a szerencsénk úgy hozta, hogy mindenféle izgalmas, és különböző fokozatú kapszaicin tartalmú chili paprikákat kaptunk, akkor ott a késztetés, hogy valami csudát készítsünk. Így lesz belőle például ez a markáns, mégis gyümölcsös, extra csípős chiliszószunk. A csípősségét mi határozzuk meg, hiszen a hozzáadott chilik minősége és mennyisége adja az erejét. Tehát kevesebb chilivel lágyabb aromát kapunk. 

Na, tehát ezek az alapanyagok:

fokhagymas-gyomberes_chiliszosz1.jpg

Tovább

Házi döner kebab

Néha olyan jólesik egy gyrost vagy egy döner kebabot megenni az utcán. Bár nem igazán lehet kulturáltan enni, folyik mindenhol, és hallani olykor egy-két elrettentő sztorit is, hogy a hús miből van, de amikor megkívánom, akkor ezekkel nem igazán törődöm. Eddig. De mióta otthon is elkészítettem, nem vágyom már a street food megoldásra. A házi döner szendvics mennyei, olyan ízesítéssel készítem, ahogy mi szeretjük, úgy fűszerezem, ahogy a mi ízlésünknek megfelel (csípősen) :).

Az én verzióm csodás pácolt sült húsból készül, guacamolét teszek bele, lilahagymát, paradicsomot, fokhagymás joghurttal öntöm nyakon és a tüzesség miatt Sriracha szószt is. Hát ilyen az én isteni dönerem! 

hazi_doner_szendvics6.jpg

Tovább

Gomba curry

 A gombában az a jó, hogy olyan sokféleképpen tudjuk elkészíteni, hogy sosem ununk rá. Most például egy olyan gomba curry-t mutatok be, ami kedvence lehet azoknak, akik szeretik a fűszeresebb, izgalmas ételeket, de azoknak is, akik csak valami mást szeretnének elkészíteni, mint rántott gombát, gombapörköltet, netán gombalevest. Egy igazi finomság ez a fogás. Fűszeres, de nem őrülten, selymes, kalandos  ízvilág. Szerintem ez egy olyan étel, amit érdemes kipróbálni, hogy aztán elővehessük ezt a receptet, mint az egyik kedvencünket. Gombára fel!

gomba_curry1.jpg

Tovább

Baconbe tekert, töltött jalapeno

Amikor az ember egy kedves chili termelő baráttól kap egy nagy doboznyi, különböző fajtájú chilit, akkor azonnal beindul a fantáziája.

chilik.jpg

chilik3.JPG

Először szét kell válogatni, hogy melyik fajtából mi legyen. Van amelyiket csak úgy, nyersen fogyasztjuk, és van, amiből igazi finomságok készülnek. Ez lehet savanyúság, chilikrém vagy épp töltött ínyencség. 

Most ez utóbbit mutatom meg. Baconbe tekert, sajttal töltött jalapeno. A csoda. A mennyország maga.

baconos_jalapeno2.jpg

Tovább

Tepsis csirke egytál

Szeretnél valami finomat enni? Nincs kedved sokat szöszmötölni a konyhában? Inkább visszabújnál az ágyba és olvasnál? Végre magadra is akarsz szánni időt?

Akkor ez a te ételed! Bedobálod a tepsibe az alapanyagokat, betolod a sütőbe, és egy órán át csak annyi a dolgod, hogy hagyod sülni. Utána már csak élvezed a sütő melegét, és a mennyei ízeket. Te is és a családod is hálás lesz ezért az ételért!

tepsis_csirke2.jpg

Tovább

Pacal, én így (is) szeretlek...

Újra és újra előkerül ez a finomság az étlapomon. Szeretem. Na. Ez van. Nálunk apám volt az, aki imádta ezeket az ételeket, anyám meg utálta. De megcsinálta, mert szerette apámat. De egy idő után apám vette át a fakanalat ezeknél az ételeknél. Én gyermeki cinkossággal voltam társa apámnak a "bűnben". Együtt szerettük a pálpusztait, a körömpörköltet, együtt versengtünk a húslevesbe főtt hagymáért vasárnaponként. Együtt riogattuk anyámat a fácán lenyúzott, tollas bőrével, amikor már megért a spájzban, együtt ettünk nyúlgerincet vadasan. És pacalt. Anyám mindezekből kimaradt, nem szerette ezeket dolgokat. Maradtunk hát apámmal, összekacsintva az ebédlőasztalnál, ahol anyám rántott húst evett, miközben mi elalélva fogyasztottuk pl. a csodás pacalt. 

Manapság is úgy készítem, ahogy apámtól tanultam. De ma már kuktában készül, mert így koncentráltabb lesz íze, és sokkal hamarabb megpuhul. A másik újításom, hogy füstölt jalapeno paprikát (chipotle) is teszek bele, amitől kissé füstös, tökéletes lesz íze. 

pacal1.jpg

Tovább

Barackos-áfonyás galette, azaz a franciák pitéje

Ebben a hirtelen ránk szakadt hűvösebb időben igazán melengető érzés egy csuda finom pitébe beleharapni. Egy selymes, mámorító barackos-áfonyás pitébe, ami ízorgia, ha figyelembe vesszük a barack szaftos, puha ínycsiklandó ízét, a fahéj fűszerességét, az áfonya édes-savanykás kellemességét  és a barna cukor karamelles aromáját. Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény fenomenális, a siker garantált. És hát látványnak se kutya :) 

Buzdítok mindenkit, hogy készítse el, mert kevés kellemesebb dolgot tudok elképzelni annál, mint hogy a sütő melegében eszegessük ezt a kényeztető finomságot!

barackos-afonyas_galette.jpg

Tovább

Zöldfűszeres, sült paradicsom (szósz)

Emberek! Piacra! Eljött az idő, amikor is 200 Ft/kg áron lehet csodás paradicsomokhoz jutni. Kihagyhatatlan ajánlat az olyan kissé lusta háziasszonyoknak is, mint én, aki tuti nem fog befőzni paradicsomlevet, mert az annyira macera. Ámde! Biztosan elkészítem ezt a világ legegyszerűbb és legfinomabb fűszeres paradicsomszószát, amit kimondottan a hozzám hasonló hedonista, de kissé kényelmes nőknek találtak ki! 

Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen (már-már erkölcstelenül) isteni illat lengi be a konyhát (és tulajdonképpen a lakást, de fene bánja ilyenkor). A fokhagyma krémessé sülése közben lágy, szinte harmatos illatot áraszt. Ehhez a zöldfűszerekkel együtt selymessé, puhává lágyuló paradicsom édes-savanykás lehelete már a mennyországba repít. És együtt az egész a csoda maga. Amikor elkészül, kihagyhatatlan, hogy pürésítés előtt még tunkoljunk az édes szaftba puha kenyérrel. Na, jó. Abbahagyom. Tessék elkészíteni. Aztán majd igazat adni nekem.

 És hogy mire tudod felhasználni ezt a mennyei szószt? Itt van pár tipp:

  • alaplével vagy tejjel (!) hígítva paradicsomlevesnek
  • olasz húsgombócok alapszósza lehet kicsit felturbózva további  felkockázott paradicsommal
  • természetesen a lasagne ettől fog dalolni, persze olaszul :)
  • sültek, halak mártogatósa lehet
  • friss, ropogós bagett vagy kenyér ezzel megkenve, már magában a mennyország
  • ha erre a szószra ráfektetsz csirkemell darabokat, a sütőben ízorgiává válik
  • ha pizzát készítesz, ez nélkülözhetetlen
  • spagetti, gnocchi, ravioli, polenta... Folytassam??? :)

zoldfuszeres_sult_paradicsom2.jpg

zoldfuszeres_sult_paradicsom5.JPG

Tovább

Bakonyi sertés szelet - nem csak éttermi étel...

Bakonyi sertés szelet. Erről mindig az jut eszembe, amikor gyerekkoromban furcsálltam, amiért flancos nevekkel látták el az étteremben az étlapon szereplő kínálatot. Olyan nevekkel, amikből (gyerekként) sosem lehetett tudni, hogy az mi is valójában. Ilyen volt a Holstein szelet, Dubarry szelet, Cordon Bleu és a Bakonyi sertés borda. Azt gondoltam, ezek mind olyan bonyolult ételek lehetnek, amit csak és kizárólag éttermekben lehet elkészíteni.

Aztán hamarosan jött a felismerés (némi szülői segítséggel), hogy a puccos elnevezés mögött valójában semmi extra nincs. Épp úgy el tudjuk készíteni otthon, mint a szakácsok az éttermekben. És még nagy tudás sem kell hozzájuk, sőt!

Épp ilyen ez a mostani egyszerű, csodás gombás-húsos étel is. Szinte pillanatok alatt elkészül és úgy érezhetjük magunkat, mint egy korhű étteremben. Mert sajnos manapság már nem igen található meg ez a nemes, kedves étel éttermeink étlapján. és már konyháinkban sem igazán :(

Tehát, főzésre fel! A siker garantált :)

bakonyi_sertes_szelet2.jpg

Tovább

Brunch, azaz a VILLÁSREGGELI

Hétvégén, amikor az ember kényelmesen nyújtózik az ágyban ráérősen és rájön, hogy egyetlen egy dolog kényszerítheti ki az ágyból és az az éhség, na az egy igazán békés, kegyelmi állapot. Ilyenkor (jó esetben 10-11 fele), egy már nem reggeli, még nem ebéd jellegű, tartalmas étkezésre vágyunk. Van ennek a világban egy kifejezése: brunch (breakfast+lunch szavakból). De tuti magyar szó is van rá: VILLÁSREGGELI!

Ez az étkezés a mennyei kényeztetés maga. Van ilyenkor minden, mi szem-szájnak ingere. Ételben és italban egyaránt. Italban a finom kávé mellett a friss gyümölcslé van jelen általában, de persze a csésze tea is tökéletes. Ételben pedig szintén a bőség a jellemző, tojás, kolbász, lekvár, vaj, zöldség, gyümölcs. Bármi, amit kívánunk és ami otthon megtalálható. A lényeg a kényeztető, lassan, ráérősen elfogyasztandó, bőséges villásreggeli, ami lehetőséget nyújt arra, hogy utána visszabújva az ágyba tovább lustálkodhassunk, amíg újból meg nem éhezünk. :)

Itt egy példa a gyorsan elkészíthető meleg alapra, amit aztán minden mással is ki lehet egészíteni: 

brunch.JPG

Tovább

Kel saláta, pirított csicseriborsóval

Ez egy olyan saláta, amit az is jóízűen fogyaszt el, aki igazából nem egy saláta evő típus. Fűszeres, izgalmas ízek, roppanós állag, kicsit pikáns fanyarság, enyhén savanykás ízvilág. Összességében krémes, mégis roppanós ez a saláta. Különleges, de mégis olyan, mintha már rég ismernénk ezt az aromát. Érdemes kipróbálni egy meleg nyári napon. Kitűnően passzol hozzá egy pohár jéghideg sör.

Különlegesen ajánlom az ételallergiásoknak, hiszen nincsen benne se laktóz, se tojás, se glutén.  De nem ettől finom. Ez csak előny...

kel_salata_piritott_csicseriborsoval_1.jpg

Tovább

Könnyed klasszikus: tejfölös csiperke leves

Vallom, hogy a kevesebb több és hogy a klasszikus ízek örök életűek. Ennek jegyében folytatom mélyenszántó gondoltaimat, miszerint egy egyszerű, ámde nagyszerű leves elengedhetetlen a hétköznapok ételdzsungelében. Na jó. Abbahagyom coelhoi magasröpködésem... 

De a tény, az tény: egy tejfölös, tárkonyos, citrommal ízesített csiperke levesnél most nehezen tudok elképzelni csábítóbbat. Klasszikus ízvilága, könnyedsége, elkészítésének egyszerűsége erősen ajánlottá teszi, hogy a hét bármely napján az asztalra kerüljön.

Íme:

csiperke_leves_citrommal.JPG

Tovább

Padlizsán lasagne

 A padlizsán szezon kellős közepén járunk. Érdemes ilyenkor a már megszokott padlizsánkrémen túl olyan ételeket is elkészíteni, amik kiemelik ennek a zöldségnek az igazi ízét, az összes előnyét, ugyanakkor általa készíthető el ez a könnyed, húsmentes, nyári finomság. A padlizsán lasagne elnevezés kissé túlzás, de leginkább ez fedi hűen, mit is készítünk. Egészében szívből ajánlom ezt az ételt, mert laktató, mégsem nehéz, húsmentes, de a húsimádók se fogják fanyalogva eltolni, és leginkább az ízes, zamatos, csuda finom jelzők illenek rá. 

Hát lássuk, miből és hogyan készül ez a mennyei cucc:

padlizsan_lasagne_1.jpg

Tovább

Fahéjas-áfonyás csiga

Ismerős az az érzés, amikor beleharapsz egy isteni csigába, kívülről ropogós, belül mennyeien foszlós,lágy és puha a tészta? Amikor elönti az összes ízlelőbimbódat az az érzés, hogy: IGEN! Ez az! A totális harmónia. Az édes fahéj, a pikánsan savanykás, de mégis édes áfonya zamata. A krémessé sült cukros fahéj ragad a szád szélén, miközben az áfonya kis gömböcskéi melegen robbannak szét, ahogy rájuk harapsz, és kifolyik az a már-már buja lé belőlük, amit azonnal felszív a tészta puha textúrája. 

Na, kérem. Itt van, megtaláltad. Ez az a süti, amit ízlelni, falni akarsz. Amiből egy sosem elég. Ami a mennybe repít még akkor is, ha a napod nem éppúgy sikerült ahogy szeretted volna, és eufóriává fokozza azt a napod, amikor úgy érzed, hogy ma minden sikerült. Kihagyni lehet. DE MINEK????

fahejas-afonyas_csiga1.JPG

Tovább

Az a jó, öreg lebbencsleves

Valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legegyszerűbb ételeinkről. Sokszor törjük a fejünket, mit is főzzünk? Pedig a megoldás ott van a spájzban. Hiszen krumpli, hagyma, kolbász, tészta, esetleg egy kis jófajta szalonna általában megtalálható otthon. Igazi, jóízű fűszerpaprika adja meg a zamatát, amivel olyan feledhetetlenné válik ez az egyszerű, mégis nagyszerű egytálétel. Mert hiába hívják levesnek, ez egy tartalmas, sűrű étel, ami sokkal több egy egyszerű levesnél. Belekanalazva azonnal érezzük a szalonna és a kolbász adta füstöltséget, a nagy darab pirított tészták selymességét, a paprika édes, nemes aromáját. A paradicsom pikáns savanyságát, a fokhagyma (nem tolakodó) határozottságát. Összességében egy igazi magyaros ételt kapunk,minden jellemzőjével és jó tulajdonságával együtt. Kihagyhatatlan. Készítsük gyakrabban! Megérdemli. Megérdemeljük.

lebbencs3.jpg

Tovább