Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Citromos-parmezános csirkemell

2018. január 20. - Heni süt neked

 A csirkemellnek vannak jó és rossz tulajdonságai. De egy biztos, hogy sokféleképpen és ízletesen el lehet készíteni. Csak a fantáziánk és az ízlésvilágunk szab határt abban, hogy hányféleképp is készítsük el. Én is már sok-sok csirkemell recepttel jelentkeztem itt a blogon, de egyik nagy kedvencem csak most következik. Ízében a nyarat idézi, ami kimondottan jólesik ebben a téli szürkeségben. Könnyű, könnyed, szokásomhoz híven könnyen elkészíthető ez a recept is. Semmi nem állhat az útjába, hogy elkészítsd! Ráadásul ez az étel az, ami mindenkinek az ínyére való.Nem lehet fogást találni rajta. Annyira jóóóó!  :)

citromos-parmezanos_csirke3.jpg

Tovább

Melengető finomság, avagy kofta, curry szószban

A kofta nem más, mint a kelet fasírtja. Persze, csak ha jól le akarom egyszerűsíteni. Tény, hogy minden területnek megvan a maga verziója,épp úgy, mint nálunk a fasírtnak. Az alap adott, az ízesítés változó. 

Ráadásul most nem is húsból, hanem burgonyából készül, a vegák, illetve ínyencek nagy örömére. Igaz, így egy képletes pofont adva az egész kofta szakosztálynak.

Mindez egy csodás curry mártással, ami tökéletes partnere a koftának, kerek egésszé téve az aromák mennyei harmóniáját. 

burgonya_kofta_curry_szoszban.jpg

Tovább

Portobello caprese, avagy az olaszos töltött gomba

Egyes szupermarketekben már egy ideje elérhető a portobello gomba, ami tulajdonképpen egy nagyra nőtt, nagy kalapú csiperke. Tökéletes sütni, grillezni, hamburgerhúst kiváltani, és TÖLTENI! Nagy felülete, kalapja alkalmassá teszi arra, hogy mindenféle finomságokat halmozzunk rá és süssük ki. Én most sajttal, paradicsommal, zöldfűszerekkel pakoltam tele, vagyis caprese készült, gombával! 10 perc alatt elkészül előkészületekkel együtt, tehát jó barátunk akkor is, ha kevés időnk van valami finomat elkészíteni. Tökéletes ebédre egy jó salátával, rizzsel, kuszkusszal, sült krumplival, de vacsorára is kitűnő egy kis pirítóssal. 

Látványnak sem utolsó. Hiszem, hogy valóban először a szemével eszik az ember, utána következik az ízlelőbimbók kényeztetése.

portobello_caprese2.jpg

Tovább

Egy csomag fodros kel, két recept

Fodros kel. A tél slágere.

Fodros kel. Leginkább a kelkáposztára emlékeztet. Felhasználása sokrétű, mint ahogy ezt az alábbi két recept is példázza. Alacsony szénhidráttartalom, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, nagy mennyiségű kalcium, C-vitamin, folsav, béta-karotin, rost, és lutein a jellemzői. Megtalálható benne az összes esszenciális aminosav. Így fogyasztása nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de egészségünket is megőrzi, javítja.

Fodros kel. Egyre többször találkozunk vele nem csak receptekben elérhetetlen alapanyagként (amit az Államokban és Angliában már jó ideje használnak ízletes és egészséges ételekhez), hanem szélesebb kínálattal bíró zöldségeseknél, de leginkább piacokon. 

Erős, sötétzöld levele főzés közben sem veszít színéből, ezért igazán guszta ételeket készíthetünk belőle, nem csak finomakat. 

Íme:

leveles_kel_mix.jpg

Tovább

Édes kis semmiség

Szeretem az egyszerű, gyorsan elkészülő ételeket. Ez vonatkozik a süteményekre is. Örülök, amikor valami finomság készül úgy, hogy nem kell órákat eltöltenem a konyhában ahelyett, hogy egy jó könyvet olvasnék, vagy a hirtelen jött tavaszi télben sétáljak egy kiadósat, avagy épp csak beszélgessek jót egy kedves baráttal.

Azt is szeretem, amikor olyan süti készül, ami nem gejl, könnyed, és inkább a gyümölcs dominál benne, mintsem a vastag tészta. Ez az almás pite egy igazi finomság, ami a fenti összes kritériumnak megfelel. Elkészítésével meglephetjük magunkat, a családunkat, de vendégvárónak is príma. Ajánlom mindenkinek, aki odavan egy gyors és mennyei finomságú édes kis semmiségért ...

almas_pite.jpg

Tovább

Mennyei ízharmóniák ebédre

Hiába telt el az első hét januárban, gyomrunk még mindig megrekedt az ünnepi trakták által okozott teltségérzet szintjén. Igazán nem vágyunk semmi különösre, nehéz ételekre meg végképp nem. Viszont jólesne valami könnyű, üde ízvilágú, gyorsan elkészíthető frissesség. Na, épp ilyen ez a következő étel is. Egyszerű pirított zöldségekből áll (répa, cukkini), natúr sült csirkemellből, egy kis friss salátából, mégis a hozzáadott öntet üdesége úgy megbolondítja, hogy nem is hiszünk az ízlelőbimbóinknak. Üde. Ezt a jelzőt többször is használtam már, mert tényleg nincs rá jobb szó. Úgy frissíti fel a szánkban már megszokott ízeket, hogy szinte újjászületik minden falat. De nem fényezem tovább ezt a mennyei ételt, tessék kipróbálni, és minden szavam valósággá válik majd! 

piritott_zoldsegek_csirkemellel3_1.jpg

Tovább

Kímélő snacktál, ami mellesleg vegán

Ehhez az ételhez nincs nagyon mit hozzáfűzni. Egyszerűen finom, csodás, színes, egészséges. Az ünnepi nagy trakták után egy délutáni lazuláshoz, esti bevackoláshoz ideális rágcsa, isteni snack, amit bűntetlenül nassolhatunk. 

vegan_snacktal.JPG

Tovább

Szilveszteri vendégváró tippek

Az új évet minden évben virslivel, lencsével, korhely levessel szokás várni. Ha már unjuk ezt a triumvirátust, akkor újítsunk! Újítsunk úgy, hogy megtartjuk az alapanyagokat, viszont az elkészítésében kissé másképp állunk a dolgokhoz. 

Ha ráadásul vendégeket is várunk, akkor méginkább szívből ajánlom ezeket a finomságokat, amik egy kis plusz színt visznek a szilveszteri ízekbe. Megéri kipróbálni, higgyétek el! 

Áfonyás-sajtos kolbász golyócskákLencse saláta másképp, Baconnel - sajttal töltött koktélparadicsomok, Lencsés-batátás fűszeres ragu,  Baconös ananász falatkák, Chilis, bundás virsli

pjimage_3.jpg

Tovább

Savanyított kolbász és tojás

Légy bátor! Légy merész! Légy vállalkozószellemű! Megéri. 

Szilveszterre kimondottan jó ötlet. Italok mellé, nassoláshoz, chips helyett próbáld ki ezt! Különleges, izgalmas, egyedi, és nem utolsó sorban FINOM!

Egy egyszerűen elkészíthető finomságról van szó. Még pont van rá elég időd :)

savanyitott_tojas_es_kolbasz2.jpg

Tovább

Egy különleges köret: fokhagymás sült endívia

Egy egyszerű sültet is fel tud dobni egy különleges köret. Így, az ünnepek közeledtével a hagyományos ételek mellett néha ránk tör a vágy, hogy legalább az egyik napon valami újjal álljunk elő. Nem muszáj egy egész ételsort lecserélni, elég, ha csak frissítünk egy ponton. Például a köretek terén. Így ajánlom most jó szívvel ezt az egyszerű, ámde annál ízletesebb különlegességget, ami épp oly kitűnő halakhoz, sültekhez egyaránt. A sült endívia ropogós, roppanós, fokhagymás, krémes, szóval igazán üdítő újdonság. Az ünnepi asztalon méltó helye van. 

endivia_koret.jpg

Tovább

Áfonyás gyümölcskenyér

Az áfonyás gyümölcskenyér puha, omlósan lágy tésztájú, tele finoman pikáns áfonyával, és citrusos aromával. Ezt a csodás süteményt pillanatok alatt össze lehet állítani, sőt az ünnepek előtt el is lehet készíteni, hiszen a sütés után még 3 napig garantáltan friss marad szobahőmérsékleten, illetve 6 napig hűtőben tárolva, feltéve ha alufóliába vagy folpackba csomagoljuk. Így akár előre is dolgozhatunk, hogy ne szakadjon minden sütés-főzés a nyakunkba egyszerre.

De térjünk vissza a lényegre!

afonyas_gyumolcskenyer3.jpg

Tovább

Narancsos-mézes csirke

Mindenki készülődik már az ünnepekre, tervezgeti a legjobb menüsort. Vannak, akik a klasszikus, tradicionális ételek mellett döntenek, mint minden évben, és vannak, akik kísérletezgetőbbek, vágynak új ízekre. Mindkét megoldás tökéletes. A mostani ajánlatom egy nem a szokásos, mégis ismerős ízvilágot tükröz, hiszen minden olyan zamat fellelhető benne, ami az ünnepekhez kapcsolódik. Ilyen a narancs, a gránátalma, méz. Egyszerűsége megkapó, aromája csodás, tálalási lehetősége fantasztikus és még pénztárcabarát is. Jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra. 

narancsos-mezes_csirke1.jpg

Tovább

A világ legropogósabb rósejbnije, ami egy galette

Pikk-pakk elkészül. Elmondhatatlanul finom. Olyan ropogós, hogy ilyet még nem ettél. Nem igazi rósejbni, de majdnem. Minimális alapanyag, maximális élvezet. Ennél jobb köret nincs is. Ha valaki azt mondja, hogy van, az hazudik.

Tőmondatokban ennyit erről a mennyei mannáról.

És akkor legeltesd a szemed, induljon be a nyálelválasztás:

a_legropogosabb_rosejbni.JPG

Tovább

Áfonyás erdei ragu

Tulajdonképpen ez egy szarvasragu, szarvas nélkül. Tudom, teljesen idétlenül és értelmetlenül hangzik. De az úgy történt, hogy nagyon megkívántam ezt az ízkombinációt, de hús nélkül. Egy lightosabb, könnyebb verzióra éheztem meg úgy, hogy az aromák megmaradjanak, az ízek domináljanak, és egy vadraguhoz hasonlatos ételt kapjak. Persze, nem olyan lett, mintha szarvas főtt volna benne, de a ragu része hibátlan lett, egy vega verzióban. Tökéletes aromák, pikáns zamatok, a gomba erdei, földes íze, az áfonya lekvár édessége, a sok fűszer és a zöldségek olyan harmóniában olvadtak eggyé, hogy még annak sem lehet egy szava sem, aki nagy húsevő. Mert ez a ragu egy egységes, isteni ízbomba.

afonyas_erdei_gombaragu2.jpg

Tovább

A világ legegyszerűbb finomsága: habcsók

Ennél egyszerűbb és tulajdonképpen ünnepibb édességet nem nagyon tudok elképzelni. Kevés hozzávaló, minimális sütési tudomány, mennyei ízek, mint végeredmény. Hát kell ennél jobb? Nemigen. 

Habcsók. Régen a karácsonyi fa díszítésnek nélkülözhetetlen kelléke volt. És persze az ünnepi asztalról sem hiányozhatott. Az igazi habcsók arról ismerszik meg, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes. 

A mai világban sajnos már nem annyira népszerű és ismert, pedig akik nem ismerik, nem tudják mit veszítenek. 

Egy finom, illatos kávé mellé, vagy csak úgy beleharapni ebbe az isteni csodába, ebbe a habfelhőbe, kihagyhatatlan. És nem csak az ünnepekkor. Készítsük el bátran az év többi napján is, megéri. Hihetetlen élvezetet és gyermeki örömöt nyújt, ahogy a cukros-krémes habba beleharapunk. 

habcsok2.jpg

Tovább