Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Az édesburgonya egy újabb felhasználási módja: batáta püré

2017. október 23. - Heni süt neked

Sokféleképpen lehet felhasználni ezt az egészséges és nagyon finom zöldséget. Lehet fűszeres hasáb "burgonyát"fokhagymás-vajas batáta korongokat, vagy épp egy különleges édeskrumpli pürét készíteni belőle. Nagyon egyszerű és nagyon finom ez a köret, ami igazából zamatossága miatt önálló ételként is tökéletesen funkcionál. Ha hiányzik valami feltét mellőle, akkor egy tükörtojás, zöldség fasírt, vagy bármi passzol hozzá, amire csak vágyunk.

Most tehát ezt mutatom be. Egyszerű és annyira finom, hogy ha belekóstolunk, utána már nehéz abbahagyni. Egészséges, mert miután ez nem burgonya, a cukorbetegeknek egy szuper alternatíva lehet a klasszikus burgonyapüré kiváltására. Na de lássuk, hogyan készül ez a mennyei manna, ami tulajdonképpen semmi különös, de az édes, savanyú, sós íz kombinációja nagyon el van találva, nagyon bejött.

Tovább

Csodás húsgombócok pikáns szószban

 A húsgombócok midig tudnak valami újat nyújtani. Lehet így is, úgyis elkészíteni. Olaszosan, svédesen, lehet paradicsomszósszal vagy épp tejszínesen. A lényeg azonban az, hogy mindig egy csodás, aromákban gazdag ízvilágú étel lesz. Lehet tésztával, sült krumplival tálalni, de ehhez a verzióhoz kimondottan a selymes krumplipüré illik,ahogy a mustáros-tejszínes szaftot csak úgy beszívja magába. Szóval nincs kecmec, ezt el kell készíteni! 

husgombocok_pikans_szoszban1.jpg

Tovább

Isteni kacsamell, áfonyás öntettel

Szóval az úgy volt, hogy a barátnémtól kaptam egy szép kacsamellet, ami végül a fagyasztóban landolt. Pár napja úgy döntöttem, hogy ideje átnézni mi lapul a hűtő/fagyasztó mélyén, nem árt tudni. Ekkor bukkantam erre a csodás darab húsra. Azon nyomban tudtam, ebből ropogós bőrű, roséra sült kacsamell lesz, akárki meglátja! Miután ez nem egy túl könnyű étel, azt találtam ki, hogy salátaágyra ültetem és készítek hozzá egy csudafinom áfonyás dresszinget. 

Ilyen lett:

ropogos_kacsamell3.jpg

Tovább

Rizs az ősz jegyében, sok finomsággal

Egy étel, ami több mint köret és ami elhozza az ősz ízeit. Rizs, hagyma, fokhagyma, mandula, gomba, húsos paprikák, kevéske bab, egy kis bor...  Felkeltettem a kíváncsiságotokat?

Nagyon könnyű elkészíteni, hálás feladat. Kevés ráfordított idő, elégedett családtagok.  Mindenkit arra bíztatok, hogy nyugodtan merjen kísérletezni. Az alapanyagok párosítsa, az ízek, fűszerek kiválasztása nem nagy tudomány, hiszen pontosan tudjuk, hogy mit szeretünk és mit nem. Hát ebből kell kiindulni! :) 

Sok sikert ehhez a recepthez és minden más olyanhoz, amit ti találtok ki, egy laza és kissé lusta napon! :)

gombas_zoldseges_rizs1_1.jpg

Tovább

Lassan főtt balzsamos marhasült, szaftban

Szerencsére az utóbbi évtizedben egyre nagyobb teret hódít a slow food a fast food-dal szemben.Vagyis egyre több időt szánunk arra, hogy az ételeink otthon készüljenek el, mintsem, hogy gyors éttermekben étkezzünk. De a slow food azt is jelenti, hogy hagyunk időt egy étel elkészítésére, a húsok megsütésére. A változás még nem az igazi, van még bőven hova fejlődnie ennek a "mozgalomnak", de tény, hogy a helyzet sokkal jobb, mint korábban volt. 

Ráadásul a slow food, mint elkészítési mód praktikus is, hiszen milyen egyszerű az, amikor csak bepakoljuk a hozzávalókat egy sütésálló edénybe, tepsibe, vagy jénaiba (legjobb, ha van teteje, ha nincs, tökéletes a régóta jól bevált alufólia is). Ez az étel is pont ilyen. Szépen, lassan hagyjuk kifőni a csodás ízeket a húsból, hagyjuk órákon át, hogy az aromák összeérjenek, az alapanyagok alaposan összebarátkozzanak.

balzsamos_marhasult_szaftban.jpg

Tovább

Vegán chili (nem con carne)

Ne tessék megrettenni attól a jelzőtől, hogy vegán. Igen, tény, hogy semmi állati eredetű cucc nincs benne, de van olyan fűszeres, pikáns, csípős (ha úgy akarod), mint az eredeti változata. Arról már ne is beszéljünk, hogy színei, illata és íze mámorító. Az ősz jelenik meg a tányérunkon, és a szánkban az ízek is teljesen azt érzékelik. Hiszen a sütőtök, a fűszerek mind ebbe az irányba mutatnak.

Érdemes elkészíteni azoknak, akik nyitottak az új dolgokra, akik - habár nem vegák ill. vegánok - mégis élvezik olykor a húsmentes kosztot, pláne ha ilyen ízletes. Meg kell mondjam, ez most nem csak mezei hazabeszélés, hanem az igazság, a csupasz igazság maga. Érezz rá az ízére, edd magában vagy akár rizzsel, kukoricával, a lényeg, hogy élvezd ezt a csodás ételt, amit nyugodtan és bátran hívhatunk chilinek! 

vegan_chili1.jpg

Tovább

Őszi körte pizsamában

Így ebben az őszi, hűs időkben vágyunk a kényeztető finomságokra. Amikor bevackolunk a kedvenc sarkunkba, amikor jólesik egy pohár tea vagy forralt bor (igen, már itt az ideje), egy jó könyv, egy jó (bakelit) lemez, no és ez a süti, és máris úgy érezzük, hogy mit nekünk borongós ősz, amikor itt van nekünk minden, ami egy kellemes délutánhoz vagy estéhez szükséges.  Ebben az időben még a gyümölcsök is beöltöznek. Most épp pizsibe. Ez a desszert egy könnyed, kicsit furmányos (mert meglepetés vár benne), mennyei ízű gyümölcsös sütemény. Könnyű elkészíteni és nagyon látványos. A siker garantált. Az élvezet maradandó.

korte_pizsamaban_1.JPG

Tovább

Ananászos kolbász falatkák

Ideális vendégváró? Csábító falatkák esti tévézéshez? Öncélú kényeztetés csakúgy alapon? IGEN! A pillanatok alatt elkészülő falatkák izgalmas  édes-sós ízkombinációja bárkinek a kedvence lehet. Tipikusan a semmi extra, ámde mennyei kategória. Nagy veszélye azonban, hogy nehéz abbahagyni. De szerintem örömmel vállaljuk a veszélyt ebben az esetben. 

Van egy titok, amire érdemes odafigyelni a siker érdekében: csakis, kizárólag jó minőségű grillkolbászt vásároljunk! Ne legyen zsíros, ámde annál ízesebb, fűszeresebb! Azt ajánlom, hogy olyan hentesnél vásároljuk, ahol ügyelnek a minőségre, sőt egyre több helyen már saját maguk készítik a kolbászokat. Ha ilyen árut veszünk, az ínycsiklandó eredmény garantált!

ananaszos_kolbasz_falatkak.jpg

Tovább

Mézes, pirított kelbimbó

Kelbimbó. Lehet szeretni és nem kedvelni. Van, akinek kissé kesernyés az íze, ezért nem szereti.

Színt vallok: ÉN IMÁDOM A KELBIMBÓT. Levesnek, főzeléknek, sütve, főzve, rakottan, köretnek, főételnek, BÁRHOGYAN. De ha már választanom kell, hogy mi a favorit, akkor azonnal ezt a receptet mondanám. Ropogós, puha, és nagyon finom. Kellemes keleties ízvilág, fűszeres, cseppet édes aroma. Összességében különleges, tökéletes ízek. Nagy kedvenc lehet, ha elkészíti valaki. Laza ebéd vagy vacsora kitűnő főszereplője. Köretnek is kiváló, de esti nassként a tv előtt is mennyei.

mezes_piritott_kelbimbo.jpg

Tovább

Töltött libanyak, nem csak Márton napra

Ha töltött libanyakról beszélünk, akkor azonnal beugrik róla a Márton-napi libaságok. Ezt a csodás finomságot azonban bármikor elkészíthetjük az év bármely napján és ráadásul semmilyen különleges tudás sem kell hozzá. Amire viszont biztosan szükségünk lesz, az egy jó hentes, aki gyönyörű libanyakbőrt szerez majd be nekünk. Azt mondjuk tényleg nem értem, hogy bár liba, kacsa szinte minden hentesnél van, a libanyakbőr beszerzése azonban egyáltalán nem könnyű. De hidd el, mindent megér egy kis utánajárás. :)

toltott_libanyak_1.jpg

Tovább

Karamellás, dupla csokis brownie

Mint minden brownie, ez is egyszerű, ámde annál finomabb! Ez a változat kissé fel van turbózva, de csakis, hogy minden csokiimádó igényét kielégítsem :) 

Tény, hogy ez egy igazi kalóriabomba, és az is tény, hogy picit időigényesebb (de csak picit), mindenesetre az eredmény mindent megér. Bűnözni ér, bűnözni jó. Mert ez a csábító sütemény valóban kihagyhatatlan. Merülj el az élvezetek tengerében ezzel a karamellás, dupla csokis brownie-val. Minden percét élvezni fogod :)

 karamelles_dupla_csokis_brownie.jpg

Tovább

Sültpaprika krémes spagetti

Ha nincs időd főzni, de szeretnél valami nagyon finomat és egyszerűt. akkor ajánlom szívből ezt az ételt. 

Ha már elkészítetted a sültpaprika krémet, akkor csak annyi dolgod van, hogy kifőzd a spagettit hozzá, és felturbózd egy kis hagymával és szafaládéval. ENNYI! 

paprikakremes_spagetti2.jpg

Tovább

Variációk sült gombára

Hogy miért szeretem a gombát? Mert ezerféle felhasználási módja van. Mert szinte nulla kalória van benne. És mert bárki eheti, akinek bármilyen ételallergiája van.

Két olyan receptet mutatok most be, amik nagyon egyszerűek, pillanatok alatt elkészülnek és isteni finomak. Sült gombák, amik kitűnőek önálló fogásként, vagy épp köret gyanánt. A legegyszerűbb alapanyagot, lásd gomba, is fel lehet úgy tuningolni, hogy valami különleges, nem a megszokott íz köszönjön vissza. Mindez nem tolakodóan MÁS, csak épp egy kis csavar van benne, amitől új perspektívák nyílnak. Nagyon kellemes, könnyed ételek, bármikor, bárkinek elkészíthető pár perc alatt.

De nézzük!

1. a tökéletes sült gomba kaporral

kapros_piritott_gomba1.JPG

 

2. Balzsamecetes-szójás sült gomba fokhagymával

balzsamecetes-szojas_sult_gomba.jpg

Tovább

Karcsúsító, tisztító leves

Ha valaki már fogyókúrázott életében, az biztosan találkozott a káposztalevessel. Nem volt az rossz. De jó se. Nagy adagban lefőzött, se színű, szétfőtt leves volt. Persze anno én is kipróbáltam, kisebb-nagyobb sikerrel. 

Na de ez a mostani leves, ez azért más. Nem nagyon, de más. Ha csak laza tisztítás miatt ennénk, akkor nem kell egy hétig enni, de olykor-olykor, hetente 1x, 2x nem árt, ha ezt esszük. Ha azonban szeretnénk megszabadulni 1-2 kilótól, akkor kezdjük el a héten elején enni és péntekig együk ezt. A legszerencsésebb, ha a normál reggeli és ebéd után, vacsorára fogyasztjuk ezt a levest 5 napig. Lehet előre elkészíteni, de én szeretem frissen, mert a látványos, szemnek is oly kedves színei csak így lesznek élénkek.

Laktat, táplál, és minden hasznos ásványi anyagot tartalmaz, ami bármikor jól jön a szervezetünknek, és hát ízes és finom is. Ja, és kb. 20 kcal-t tartalmaz (nem tudom pontosan mennyit, de keveset!). Cukorbetegeknek, mindenféle alapanyagra érzékenyeknek jó szívvel ajánlom. Nem csak  karcsúsodni vágyóknak.

Mitől is egészséges ez a leves?

Először is alacsony zsír és szénhidrát tartalma miatt.Rendkívül magas rosttartalma miatt laktató és annyit ehetünk belőle, amennyit csak akarunk. Nem leszünk kajakómások, nem lesz semmilyen következménye, ha akár 2 nagy tányérral is eszünk belőle.Kevés sót, annál több fűszert tartalmaz, izgalmassá téve a különböző zöldségek adta ízt. És a színe! A színe valami csodás. Pont olyan üde és pezsgő, mint a zamata.

Szinte bármilyen zöldség kerülhet bele, amit csak szeretünk, azonban kerüljük a keményítőt tartalmazókat, mint pl.: krumpli, kukorica, bab stb..

karcsusito_tisztito_leves1.jpg

Tovább

A szikkadt kenyér megdicsőülése

pirított kenyeres, kolbászos, édesköményes egytál

Nagyon ellene vagyok a pazarlásnak. Próbálom a maradék ételeket újrahasznosítani, annyit vásárolni, ami el is fog fogyni, figyelni arra, hogy a legritkább alkalmakkor dobjak ki ételt. Azt is csak akkor, ha már megromlott. Ha csak megmaradt némi étel, és már nem tudom, vagy nem akarom felhasználni, elfogyasztani, akkor a környékbeli hajléktalonoknak viszem el. Tehát a lényeg: NE PAZAROLJUNK!

Ennek jegyében készült ez a csodás étel is, ami semmivel sem kevesebb attól, hogy maradék alapanyagokból készült. Sőt! Van ebben minden, amit a hűtő mélye rejt: fűszeres kolbász, pirított kenyér, édes körte, édeskömény, szárzeller, zöldfűszerek. Ezekkel az alapanyagokkal csak valami tökéletes étel készülhet. Mit tökéletes? ISTENI!


piritott_kenyeres_kolbaszos_egytal.jpg

Tovább