Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Akarsz valami nagyon jót? ZABKEKSZ!

2014. november 21. - Heni süt neked

Szögezzük le: a legjobb sütik mindig egyszerűek. Így van ez a zabkekszekkel. Szinte bármilyen ízkombinációt ki lehet találni, a lényeg, hogy összedobod, porciózod, sütöd, ÉLVEZED! Ennyi. Semmi fakszni. Sőt, jól tárolható, hiszen egy fém- vagy üvegdobozban hetekig eláll, persze, ha marad... :) Ja, és ajándéknak is zseniális! Ha nem tudod mit adj a munkatársadnak, amikor a karácsonyi névhúzós játékot játszátok, hidd el, ennek tuti örülni fog! Vagy rokonnak is tökéletes a huszadik pár kesztyű vagy egy újabb sál helyett. Összegezve: jól jársz ezzel a sütivel!

csokis-fahéjas.jpg

Az előkészítés minimális, csak az alapanyagokat kell kikészíteni, összekeverni:

heni_sut_zabkeksz_1.jpg

HOZZÁVALÓK: az alap - 25 dkg zabpehely, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 25 dkg vaj/margarin, 1 dl tej, sütőpor, 2 tojás, szódabikarbóna, egy csipet só. Innentől az ízesítés szabadon választott. Tapasztalataim szerint a csokis-chilis, a duplacsokis, a csokis-narancsos, a gyömbéres, a kardamomos, a fahéjas-mazsolás megy a legjobban. Bevállalósabbaknak a csokis-wasabis. Na, az tényleg üt! Pikáns, egyedi és írtó finom. Nem csíp, nyugi, csak épp megadja azt a különleges ízvilágot, amitől rendesen el lehet alélni...

heni_sut_zabkeksz_variaciok-01.jpg

Persze legalább ilyen jó a kardamomos, ami megidézi a kelet varázsát, de épp csak annyira, amennyire vágyunk a télből a nyárba. Ínyencek figyelmébe!

 

heni_sut_zabkeksz_variaciok-02.jpg

 Az elkészítés még egyszerűbb, mint az összeállítás: először a száraz anyagokat összekeverjük, majd belekeverjük a nedveseket (vaj, tej /ha narancsos csokisat készítünk, akkor ezt kiváltja a narancs leve/, olvasztott csoki). Összedolgozzuk, de ne vigyük túlzásba, épp csak annyira, hogy összeálljon. Én egy fagylaltos kanállal adagolom ki a sütőpapírral kibélelt tepsire a tésztát, így nagyjából egyforma nagyságúak lesznek a kekszek. Be a sütőbe, és 30 percig, 180 fokon sütjük. Utána érdemes kiszedni egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki.

Ennyi! Ugye, hogy nem ördögtől való egy süti elkészítése? Mondtam én...

A rajzokért nagy köszönet László Zsuzsinak!

aszaltgyümölcsös-kardamomos.jpg

kardamomos-mazsolás.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr256920949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.