Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Legyünk szépek és gazdagok - lencsevariációk Újévre!

2014. december 29. - Heni süt neked

Senki nem hisz benne, mégis mindenki szertartásosan elkészíti családja bevált lencse receptjeit Újévre. Avagy néz egyet a netről. Ha ez utóbbiak csoportjába tartozol, hát lenne pár tippem. Ha elfogadod... :)

Klasszikus lencsefőzelék/leves:

lencsefozelek.png

  • fél kg lencse
  • kevés füstölt hús (pl. füstölt oldalas kiváló ehhez)
  • levesnél: leveszöldség kockázva
  • babérlevél, só, bors, fokhagyma

Nem tudom észrevettétek-e, de manapság nem kell beáztatni a lencsét, mert amúgy is hamar megfő. Így tehát csak annyi a dolgunk, hogy átöblítjük párszor hideg vízben, majd feltesszük forrni a fűszerekkel. Amennyiben levest készítünk, úgy félidőben (cca. 25 perc után) bezöldségeljük. Ha főzelék lesz belőle, akkor puhulás után berántjuk egy pirított hagymás, pirospaprikás rántással. Persze hagyjátok kihűlni és használjatok habverőt, így garantált a csomómentesség. Tálalni ecettel (tárkony igazán pikánssá teszi) és/vagy tejföllel érdemes.

Pikáns lencsesaláta:

lencsesali.JPG

  • fél kg lencse (vagy lencsekonzerv)
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • pár szem csemege uborka
  • kevés olívaolaj
  • lilahagyma
  • ecet, só, bors

Lustábbak dolgozhatnak konzervvel, akik mégis ráérősebbek, azok öblítés után tegyék fel sós vízbe főzni a lencsét és a sárgarépát, amit előtte felkockáztunk. Miután kihűlt, összekeverjük a laskára vágott, korábban már lesózott lilahagymával, kockára darabolt csemege uborkával, olajjal és ecettel (tárkony vagy vörösbor), sóval, borssal. Nem árt korábban elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek!

Indiai vöröslencse pástétom:

voroslencse_pastetom.jpg

  • 25 dkg vöröslencse,
  • 1 vöröshagyma
  • fokhagyma
  • gyömbér, római kömény, kurkuma, só, bors, chili
  • olívaolaj

Miután megfőztük a lencsét, (figyelem! a vöröslencse hamar puhul, kicsit színét veszti és pépesre fő, ha azt akarjuk), leöntjük a levét, de kicsit felfogunk, hogyha túl sűrű lenne a krémünk, tudjuk mivel hígítani. A főzés ideje alatt egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a fűszereket. A hagymát, fokhagymát aprítjuk, majd összekeverjük a kihűlt lencsével, a fűszerekkel. Utoljára az olajat adjuk hozzá és jól kikeverjük. Hidegen vagy melegen egyaránt finom.Pirítóssal, török kenyérrel, pitával, csapatival, naan-nal ajánlom! De ha vigyázol a vonalaidra így ünnepek után, akkor szárzellerel, uborkával, retekkel, almával, kaliforniai paprikával is isteni :)

Zabpelyhes lencsefasírt:

leencsfasirt.jpg

  • fél kg főtt lencse
  • 1 tojás
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • 5 dkg kemény sajt
  • kevés só, bors, zsálya, csepp vörösbor ecet
  • olaj a sütéshez

A főtt lencsét villával összetörjük (jobb így, mint botmixerrel, így rusztikusabb, szerintem szebb és finomabb is), hozzákeverjük a tojást, a fűszereket, a reszelt sajtot és a zabpelyhet. Ez utóbbit adagokban, hogy lássuk, érezzük, kellően kemény-e az állaga már a formázáshoz. Kis golyókat készítünk és forró, bő olajban kisütjük. Salátával mennyei! NEM csak vegáknak :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr157019415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.