Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Piaci körkép Húsvét előtt - sonka, tojás, friss zöldárú tekintetében

2015. március 27. - Heni süt neked

Jövő héten fizetés, és vasárnap pedig kezdetét veszi a Húsvét, a naptári év első nagy össznépi kajálása. Persze nem akarok senkit megsérteni vallásos érzéseiben, tehát a keresztény vallás egyik legnagyobb ünnepe közeledik öles léptekkel, ami mellesleg nagy össznépi evészettel jár. A fizetést csak azért említettem, mert valószínűleg sokaknak ekkor lesz a programja a húsvéti bevásárlás. Gasztroblogról lévén szó, a piacokra fókuszálok, azon belül is a sonkákra, tojásokra és a friss zöldárukra.

Így csütörtökön nyakamba vettem a várost és elmentem 4 piacra. Név szerint a Hunyadi térre, Újpestre, Óbudára, valamint a Fehérvári útra. Tettem mindezt azzal a céllal, hogy összehasonlítsam az árukínálatot és az árakat.

Bevallom, a várakozásaimat nem múlta felül az eredmény. Nagyjából azonos felhozatal, hasonló árfekvésben. Ami miatt érdemes volt meglátogatni mind a négy piacot, az a különböző hangulat volt.

A tapasztalat: csütörtöki napon még nincs nagy roham, de már érezhető a hétvége közeledte. Reggel 9 órakor kezdtem a körutat, és kora délután végeztem. Tehát ez időben főleg a nyugdíjasok, a kismamák voltak piacolni. Hiszen az átlagember ebben az időtartományban dolgozik. A kínálat érezhetően már az ünnepekre koncentrál. Minden hentes dugig telve füstölt árukkal. Tojásban nem volt érezhető a bővebb kínálat. Általában mindenhol a megszokott mennyiség volt található, köszönhetően annak, hogy szereti mindenki frissen megvásárolni a tojásokat, míg a füstölt húsok elállnak. Valószínűleg nagyobb mennyiségű, minőségű és méretű tojások majd a következő héten lepik el a piacokat. Zöldárú pedig nem Húsvétra időzítődik. Az van. Igaz, hogy az újhagyma most kezd IGAZI újhagymává válni a standokon, nem pedig hagyma csírákat árulnak. A paradicsom még mindig vastag héjú és ízetlen, kivéve bizonyos jó minőségű koktél paradicsomokat, amik viszont nagyjából arany árban vannak. Ja, kérem! Aki minőséget akar... (és ez a gondolat még vissza fog köszönni). Na, szóval. Uborka még mindig kígyó és átlag minőség. Paprika kaliforniai vagy tv avagy kápia. Ízben és árban különbözőek. Elfogadhatóak.

És akkor térjünk rá a SONKÁRA. Vagy legalábbis arra, amit mi sonkának hívunk. Mert ugye ez lehet kötözött sonka, paraszt sonka (első lapocka, hátsó sonka), tarja, csülök, comb. Mindezek persze füstöltek és NAGYON különböző minőségűek. Ezeket hívja a magyar ember húsvéti sonkának. Ezek a klasszikus menü alapjai.

Ajánlat: inkább kevesebb, de jó minőségű sonkát vásároljunk! Az olcsóbb, gyors pácolású sonkák, csülkök, egyebek fűszerekkel, ízfokozókkal, adalékanyagokkal és vízzel vannak tele. Míg az eredeti érlelés CSAK SÓT jelent és füstölést.

És most jöjjön a lényeg, az árak:

  Hunyadi téri piac Újpesti piac Flórián téri piac Fehérvári úti piac
TOJÁS 30 - 38 Ft 32 - 44 Ft 40 - 42 Ft 35 - 40 Ft
FÜSTÖLT TARJA 2500-2700 Ft 2400-2600 Ft 1900-2400 Ft 2300-2500 Ft
PARASZT SONKA 1700-2100 Ft 1900-2100 Ft 2200-2900 Ft 1800-2200 Kg
KÖTÖZÖTT SONKA 1650-1850 Ft 1990-2400 Ft 1500-2800 Ft 1950-3500 Ft
ÚJHAGYMA 150 Ft 200-250 Ft 98 - 200 Ft 150-200 Ft
RETEK 50-180 Ft 160-250 Ft 140-180 Ft 130-170 Ft
KÍGYÓ UBORKA 480-650 Ft 490-750 Ft 380-680 Ft 80-170 Ft/db
PARADICSOM 280-520 Ft 350-520 Ft 580-880 Ft 490-550 Ft
KOKTÉL PARADICSOM 780-980 Ft 890-1200 Ft 1 200 Ft 1000-1200 Ft
PAPRIKA 580-980 Ft 780Ft/kg vagy 80 Ft/db    980-1200 Ft/kg     vagy 140 Ft/db 680-980 Ft/kg vagy 150 Ft/db

 

A hangulatról:

A Hunyadi téri méreteit tekintve akkora, mint a Hold utcai, mégis sokkal jobban kihasznált, emberléptékű, a maga módján hangulatos, változatos kínálattal.

hunyadi_teri_piac.jpghunyadi_ter.jpg

hunyadi_piac.jpg

Az Újpesti piac monumentális a hosszú soraival, az elkülönülő termelői részével, és a külön részen található hentes/zöldséges részlegeivel. Sok az ember még ebben az időszakban is, rengeteg árú és pár különlegesség. Például az a szárnyas termékeket árusító hölgy, akinél szinte mindig lehet kakastaréjt és kakas herét kapni (be is vásároltam nála, erről részletesebben majd egy másik blogbejegyzésben). Vagy azt a hentes, aki óriási piros zománcozott edényekbe állította ki a kolbászait, sonkáit, és mindenkinek adott egy darab alma-sonka kombót kóstolónak. Jól csinálja! :)

ujpesti_piac1.jpg

ujpesti.jpg

ujpesti_piac.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flórián téri piac olyan átlagos. Semmi hangulata, egyénisége nincs. Áraival nem kiemelkedő, ahogy a minőségével sem.

obudai_piac.jpg

Fehérvári úti Vásárcsarnok egy nagy hodály, aminek a felső szintje a legizgalmasabb, annak ellenére, hogy kicsi és nem túl széles a kínálata. Finom a savanyúságot árusító rész (ez még nyári tapasztalat, kovászos uborkából). Az alsó részen vannak standok, ahol olcsóbban vannak termékek. De sajnos ez nem feledteti a hipermarket fílinget. Szóval nem ájulok el tőle.

fehervari-uti-vasarcsarnok.jpg

Összességében a Hunyadi az a piac, ahol a legolcsóbban, de minőségében tudjuk beszerezni a vágyott alapanyagokat és a leghangulatosabban tölthetjük el a vásárlásra szánt időt. Főleg nyár közeledvén, amikor a külső termelői standokon csodás árukra lelhetünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr957311112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.