Azért csak majdnem, mert nincs megtöltve a karalábé. Szorított az idő és csak fél órám volt arra, hogy elkészítsem. Ha betöltöm a karalábéba a húst, akkor az lassabban fő meg, mintha kis gombócokat formázva a kis kockára vágott ropogós zöldséghez adom a fűszeres darált húst. Az ízesítés és az alap metódus ugyan az. Itt is előjön, hogy ahány ház annyi féle töltött karalábé létezik. A mi családunkban a tejfölös, petrezselymes verzió volt divatban. De van, aki friss kaporral, ecettel-cukorral készíti, van aki egy csepp pirospaprikával színezi. Ízlése és tradíciója válogatja. A lényeg a zsengesége, frissessége, üdesége. Amit csak tavasszal-nyáron készítünk, és amit (véleményem szerint) nem lehet elégszer megfőzni és kiélvezni. Tehát ízekre, kalandra fel!
Hozzávalók 2 fő részére:
- 30 dkg darált sertés- vagy pulykahús
- 1 db tojás
- 2 db karalábé (nagy fej, ha kicsik akkor 4 db)
- 1 marék előfőzött rizs
- 1 doboz tejföl
- 1 ek. keményítő
- 1 cs. petrezselyem
- 1 kk. majoranna
- só, bors, kevés olaj
Elkészítés
- A karalábékat összevágjuk apró kockákra, és kevés olajon megdinszteljük, felöntjük egy kevés vízzel (max. 1 dl.). A tejfölből és a keményítőből habarást készítünk, amit hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ízesítjük a fűszerekkel, sóval, borssal, majorannával. Összefőzzük az ízek végett.
- A darált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött rizzsel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az így elkészített tölteléket apró, kis gombócok formájában a karalábé mellé tesszük, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük.
- A végén beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és hagyjuk egyet "rottyanni". Ismét felhívom a figyelmet, hogy ne főzzük szét a karalábét, maradjon kicsit ress, mert úgy finom igazán :)