Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Vöröslencse mogyoróvajas szósszal

2017. január 27. - Heni süt neked

Megint egy húsmentes étel? Igen! És hiányzik belőle a hús? NEM! Annyira harmonikusak az ízei ennek az ételnek, hogy pont így az igazi. Annyira fűszeres, amennyire kell, annyira selymes, amennyire csak lehet. Tökéletes ízkombinációk, tökéletes textúra. Egyszerű és gyors. Nem igazán lehet elrontani, így kezdőknek is jó szívvel ajánlom, ha el akarják varázsolni a párjukat vagy a vendégeiket. 

Nincs más hátra, nosza! Kipróbálásra fel! :)

voroslencse_mogyoroszosszal1.jpg

Hozzávalók

a mogyorószószhoz:
  • 4 ek mogyorókrém 
  • 1 kis darab gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szójaszósz
  • 1-2 tk lime lé és reszelt héj
  • 2 ek aprított koriander
  • 2-3 tk csípős szósz (ehhez ajánlom a Sárga Vihart)
  • ¼ tk cayenne bors
  • ¼ tk só
  • 1 ek cukor vagy édesítő
  • ½ tk szezámolaj
  • 2 dl kókusztej
a vöröslencséhez:
  • ½ csésze vöröslencse
  • 1,5 csésze víz
zöldségekhez:
  • 2 tk olaj
  • 1 fej hagyma
  • fél db piros kaliforniai paprika
  • 1 kisebb db sárgarépa
  • fél db cukkini
  • 1 ek friss bazsalikom

voroslencse_mogyoroszosszal.jpg

Elkészítése:

Keverjük össze a mogyorószószhoz az összes hozzávalót, amíg selymesen egynemű mártást nem kapunk. Tegyük félre.

Tegyük fel a lencsét főni másfélszer annyi vízben, mint amennyi a vöröslencse. Sózzuk, cukrozzuk és max. 10 percig főzzük, de vigyázzunk, nagyon hamar szétfő pépesre. Ezt semmiképp ne várjuk meg, sőt! Ha fogkemény marad, az pont jó, mert még lesz ideje puhulni,

Nagy lángon melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a kockára vágott hagymát és 3-4 perc alatt dinszteljük meg, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a felcsíkozott kaliforniai paprikát és sárgarépát, amivel további 2 percig pároljuk a hagymát. Tegyük bele a cukkinit, amit nagyon vékony szeletekre vágunk. Következik a bazsalikom. Tegyük bele az előkészített földimogyorószószt, keverjük alaposan össze, öntsük bele a majdnem elkészült vöröslencsét, ismét keverjük össze.  Vegyük takarékra a lángot és forraljuk fel a szószt még 2 percig. Fedjük le, zárjuk el alatta a lángot. Ezzel el is készült a mogyoróvajas, zöldséges vöröslencsénk. 

Rizzsel, burgurral, kuszkusszal, de akár tésztával is tálalhatjuk. Sőt! Önmagában is, pitával tunkolgatva. 

Mennyien selymes, kellemesen fűszeres, különleges húsmentes étel, ahol a hús egyáltalán nem hiányzik még olyan nagy hús fannak sem, mint én. :)

Élvezzük ki minden cseppjét!

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3111916441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása