Lazítsunk! Készítsük fel a gyomrunkat az ünnepi megterhelésre. Hiszen bárhogy is küzdünk ellene, a nagy, családi összejövetelek, a kötelező kűrök a nem igazán könnyű füstölt ételek terén, kikerülhetetlenné teszi a nagy zabálást. Ez tud ám jó is lenni, persze. Imádom a füstölt sonkát, a főtt tojást, a sonka levéből készült isteni bablevest, de ezek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők kímélő ételeknek. Épp ezért is készítsük elő a pocakunkat lazább, könnyebb ebédekkel,vacsorákkal. Ez az étel pont ilyen. Könnyed, üde, laza, mégis tartalmas. Ha valaki tartja a böjtöt, vagy vega, vegán, annak azt javaslom, hogy csicseriborsóval helyettesítse a csirkemellet. A fűszerezés maradhat így. Meghálálja ez a finomság a gondoskodást. :) Kipróbálásra erősen ajánlott!
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált csirkemell
- 3 gerezd fokhagyma - aprítva
- 1 ujjnyi friss gyömbér - reszelve
- 3-4 szál újhagyma (zöldjével) - aprítva
- 1 cs. koriander (ha nem szereted, akkor petrezselyem) - aprítva
- 1 ek szójaszósz
- 2 tk szezámolaj
- 2 ek zabpehely
- 3 db cukkini
a mártáshoz:
- 3 ek szójaszósz
- 1 lime (vagy fél citrom) leve
- 1ek méz
- 1 ek Sriracha (csípős szósz) - opcionális
Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a húsgombóchoz való alapanyagokat. Keverjük alaposan össze, majd hagyjuk 30 percig pihenni (lefedve), hogy a zabpehely megszívja magát. Ezidő alatt melegítsük elő 200 fokra a sütőt. Közben egy sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, amire a vizes kézzel formázott, kisebb gombócokat tesszük. Ebből a menyiségből nagyjából 18 gombócot kapunk. Tegyük be a sütőbe és süssük nagyjából 10 percig. Ekkor fordítsuk meg őket és újabb 10 percet süssük. Ekkorra már szép aranybarna lesz és pirult. Amíg sülnek a húsgombócaink, addig egy spirálozón - nagyobb konyhafelszerelési boltokban kapni, vagy interneten meg lehet rendelni (pl. itt ) mert nagyon hasznos egy jószág ám - tekerjük le a cukkiniket. Ezt készíteni és elfogyasztani a gyerekek is NAGYON élvezni fogják!!!
Most jön a főszám: egy serpenyőben öntsük össze a mártás alapanyagait, hagyjuk felforrni, és hagyjuk 1-2 percig, hogy besűrűsödjön. Tegyük bele a húsgombócokat, és lazán rázzuk össze, hogy a mártás bevonja az összes gombócot. Ekkor vegyük ki őket a serpenyőből, és tegyük bele a cukkini spagettit. Kb. 5 percig főzzük benne, majd tegyük vissza a golyókat és még egy percig pirítsuk össze az egészet.
Kész is vagyunk tálalhatunk! Jó étvágyat hozzá!