Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Édes kis semmiség

2018. január 09. - Heni süt neked

Szeretem az egyszerű, gyorsan elkészülő ételeket. Ez vonatkozik a süteményekre is. Örülök, amikor valami finomság készül úgy, hogy nem kell órákat eltöltenem a konyhában ahelyett, hogy egy jó könyvet olvasnék, vagy a hirtelen jött tavaszi télben sétáljak egy kiadósat, avagy épp csak beszélgessek jót egy kedves baráttal.

Azt is szeretem, amikor olyan süti készül, ami nem gejl, könnyed, és inkább a gyümölcs dominál benne, mintsem a vastag tészta. Ez az almás pite egy igazi finomság, ami a fenti összes kritériumnak megfelel. Elkészítésével meglephetjük magunkat, a családunkat, de vendégvárónak is príma. Ajánlom mindenkinek, aki odavan egy gyors és mennyei finomságú édes kis semmiségért ...

almas_pite.jpg

Hozzávalók:

a tészta:

  • kész édes linzertészta (Tante Fanny)
  • gm verzióban Mester leveles tésztából kitűnően elkészíthető

Elkészítése:

Őszinte leszek: igen, el lehet készíteni házilag is ezt a tésztát, de minek bajlódjunk vele, amikor jó minőségű, kész megoldások is vannak, amiket már szinte mindenhol meg lehet kapni? Az élet leegyszerűsödik ezzel a megoldással, időnk felszabadul, és egyáltalán nem érzem magam kevesebbnek, hogy nem én dagasztom, keverem, nyújtom. 

 

almas_pite1.jpg

a töltelékhez:

  • 2 ek vaj - lm diétában margarin
  • fél vanília rúd kikapart magjai - ha nincs, megfelel a vaníliás cukor is
  • 2 db szép, egészséges alma - a savanykás, lédús a kedvencem ehhez
  • 1 ek barna cukor (ez karamellesebb ízű) - vagy ennek megfelelő eritrit
  • 1 1 tojás

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy kis lábosban melegítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a kikapart vanília magokat. Terítsük ki a tésztát. Szerencsére már sütőpapírban van csomagolva, így egyszerűen már a tepsibe is tehetjük. Vágjuk félbe az almákat, magozzuk ki, majd szép, vékony szeletekre vágjuk fel. Tegyük le 2 sorban, ahogy a fenti képen is látszik, de figyeljünk arra, hogy legalább 3-4 cm-t hagyjunk szabadon a széleinél, hiszen ezeket majd vissza fogjuk hajtani. Kenjük le a vaníliás-vajas keverékkel. Szórjuk meg a tetejét cukorral, majd hajtogassuk vissza a tésztát, amit aztán a felvert tojással kenjünk le. Egy kis trükk következik: tegyük a hűtőbe az egészet kb. 15-20 percre. Ettől összeáll a tésztánk és ropogósabb lesz ez az omlós, linzeres sütink. Elérkezett az idő, hogy betoljuk a sütőbe, ahol először süssük 15 percig 200 fokon, majd 170 fokon további 30 percig, amíg a tészta gyönyörű aranybarna nem lesz körben a sarkoknál, és amíg az alma édes, puha, illatos sült nem lesz. 

Tálaláskor ezt a mennyiséget 4 darabra tudjuk vágni. Ha valaki szereti a plusz finomságokat, akkor házi tejszínhabbal vagy egy gombóc vanília fagylalttal is kínálhatja. Na, ez már a hedonizmus maga :)

Jó étvágyat! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

almas_pite2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8513450879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.