Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mennyei brokkoli - a húsvéti nagy evészetek elé

2018. március 13. - Heni süt neked

Most már alig 2 hét és máris itt van Húsvét. Amikor a családok ismét körbejárnak egymás közt, hogy végtelen délutánokon át végig egyék a kínálatot, ami valljuk be, nem egy könnyű menüsor. Sem a sonkás, tojásos része, sem a süteményes.

Épp ezért szerencsés, ha előtte kicsit felkészítjük a gyomrunkat. Pontosabban pihentetjük. Hogy legyen hova elférnie annak a sok finomságnak. Mert hát, valljuk be, nehezen lehet ellenállni, és ki akarna, egy ilyen fantasztikus ételsornak, ami ilyenkor mosolyogva felkínálkozik?

Álljon hát itt egy olyan recept, ami a könnyített hadosztályhoz tartozik, ami annak ellenére, hogy a megosztó brokkoliból készül, mégis lehengerlően finom, ellenállhatatlanul zamatos, mennyei étel.

mennyei_brokkoli.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 db brokkoli (50 dkg)
  • 3 dkg vaj - vagy margarin
  • 2 ek liszt - vagy 1 ek keményítő
  • 3 dl tej - vagy magtej
  • szerecsendió, só, bors, provance-i fűszerkeverék
  • chilis napraforgómag - vagy sima
  • parmezán sajt
  • kevés tejföl/joghurt - vagy lm tejföl/joghurt

mennyei_brokkoli4.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Főzzük meg sós vízben a brokkolit. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük szét, legyen ress, legyen mit harapni rajta! Mialatt fő, készítsük el a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk egy kisebb fazékban, majd hozzáadjuk a lisztet, enyhe barnulásig pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a fűszereket és hagyjuk besűrűsödni. Ekkorra megfő félpuhára a brokkoli, amit leszűrünk, és egy kiolajozott serpenyőbe lefektetjük. Ráöntjük a mártást, megszórjuk alaposan a reszelt parmezánnal, kevés tejföllel bepöttyözzük a tetejét, majd megszórjuk a chilis szotyival (Lidl a barátom).

mennyei_brokkoli3.jpg

Előre melegített sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük.

Ezzel el is készül ez a nagyon finom, gyors és tulajdonképpen egyszerű étel, ami a provance-i fűszerezésnek, a parmezánnak és a chilis napraforgómagnak köszönhetően igazán különleges.

Jó étvágyat!

mennyei_brokkoli2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2813736038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.03.14. 22:04:47

Kedves Heni, most egy lusta disznó válaszol neked. Nagyon sok hasonló csőben sültet eszem, a brokkolit ráadásul szeretem ugyanannyi sárgarépával tupírozni. Ami a különbség, nem szórakozok a besamellel. A tejfölbe, vagy joghurtba belekeverem a kanál lisztet (nem lesz pirított íze, de ez úgyis elnyomná a sajt, és a fűszerek, viszont megsül, mire megsül az egész), beleöntök egy kis olívaolajat, (lehet pirított szezámmag olaj is), reszelek bele sajtot, beleütök egy tojást, sózom, borsozom, fűszerezem, ha sűrő, tejjel higítom. Ez majdnem ugyanaz, csak egy kis tálban összekeverhető az egész massza. Igen, a tepsibe kis olaj, és egy kis zsemlemorzsa, hogy könnyebb legyen majd kiszedni, aztán a félig főtt zöldségek, leönve ezzel a keverékkel. És, mikor már majdnem kész, jöhet még rá, amit akarsz, én már csak egy kis sajtot szoktam még. (mondom, semmi, csak nincs az elijesztő lehetőség, hogy besamelnél odakap a liszt, kezdhetem előről, stb.).
süti beállítások módosítása