Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Citromos-áfonyás nyári sajttorta

2018. június 06. - Heni süt neked

Ez az egyik nagy nyári kedvencem. Szeretem, mert bár nem vagyok egyáltalán édesszájú, sőt, de ez a kicsit fanyar, citromos-áfonyás verzió levesz a lábamról. Több dolog miatt is kedvenc. Egyrészről könnyű elkészíteni, másrészről pedig olyan ellenállhatatlanul krémes, és annyira tele van pakolva a nyár ízeivel, hogy az már bűnös élvezetté teszi. Muszáj hát megosztanom veletek, hogy ti is részesüljetek ebből a bűnből, már ha elkészítitek.    De minek is akarnátok ellenállni a kísértésnek? Felesleges. Inkább élvezd az utolsó morzsájáig! :)

1_5.jpg

Hozzávalók: 
  • 20 dkg teljes kiőrlésű keksz, pl. Győri Édes vagy Zabkeksz - gm verzióban zabkeksz
  • 8 dkg vaj/margarin
  • 50 dkg mascarpone - lm diétában az lm verzió
  • 25 dkg (barna) cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
  • 2 dl natúr joghurt - lm diétában lm verzió
  • 3 db tojás
  • 20 dkg friss áfonya
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve

2_6.jpg

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Egy keverőtálban törjük apró darabokra, morzsásra a kekszeket. Öntsük hozzá a megolvasztott vajat, majd keverjük össze az egészet. Egy kapcsos tortaformába tegyünk sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a szélén. Az aljára öntsük a morzsás állagú vajas kekszet, majd nyomkodjuk le egy pohár aljával jó alaposan, hogy összeálljon a keksz. Tegyük be a sütőbe 10 percre,majd vegyük ki, és hagyjuk kihűlni. Egy másik keverőtálban keverjük el egy fakanállal a mascarpone krémet, a cukrot és a joghurtot. Keverjük alaposan ki. Majd lassan és egyenként adjuk hozzá a tojásokat. A habverő bár jó ötletnek tűnik, mégse használjuk, mert így túl sok levegő fog a krémbe kerülni, és nem fog jól összeállni. A citromok reszelt héja következik, majd a fél citrom leve. Végül a friss áfonyaszemek. Keverjük össze újból, de csak óvatosan, hogy ne törjön össze a krémünk. Most öntsük a formába, a ropogós kekszmorzsa tetejére. Toljuk vissza a sütőbe 40-45 percre, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. 
Tálalhatjuk!
Ennél üdébb, frissebb finomságot így kora nyáron nem is nagyon tudok elképzelni.
Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Ha érdekesnek találod a blogomat, kövess! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4014023634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.06.08. 09:31:49

Mekkora forma? A mennyiségek alapján húsz centinél nagyobba nem tenném...
süti beállítások módosítása