Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Kolbásszal töltött karaj tepsis zöldségekkel

2018. október 05. - Heni süt neked

Egy igazi, sajnos lassan a homályba veszett klasszikus: a kolbásszal töltött karaj. Nagyanyáink, anyáink nagy kedvence, amit az egész család imádott. Az élmény ma is pont ilyen. A szaftos kolbász, a színhús karajban, ami fokhagyma gerezdekkel van megtűzdelve, na kérem szépen, ez valóban mennyei. Arról ne is beszéljünk, amikor a paprikás sült zsír másnapra megdermed és kenyérre kenve élvezettel elmajszoljuk, hmmmmm. Az maga a nettó élvezet. 

A csúcspont pedig a sült zödségek jelentik, amit köretként kínálunk a sülthöz. 

img_3383.JPG

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertés karaj
  • 1 szál parasztkolbász
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  •  3-4 ek zsír - tetszés szerint
  • 2 db csicsóka
  • 3 db paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • 2 fej hagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db alma
  • só, bors
  • friss kakukkfű, rozmaring

img_3051.JPG

Elkészítése:

A húst a legegyszerűbb a hentesnél felszuratni és megtöltetni a kolbásszal. Ha ez megvan, akkor sózzuk, borsozzuk be alaposan kivülről, majd egy kispengéjű éles késsel szúrjuk meg a húst több helyen, és fokhagyma gerezdekkel tűzdeljük meg. Tegyük egy kizsírozott tepsibe, öntsük fel 1,5 dl vízzel, fedjük le alufóliával, majd toljuk a sütőbe 170 fokra, 1-1,5 órára. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát és pirítsuk ropogósra a karajt. Ha légkeveréses a sütőnk, akkor a hús alá betolhatjuk a feldarabolt zöldségeket, amiket egy enyhén kiolajozott, mély tepsibe tettünk, sóztuk, borsoztuk, és rátettük a friss fűszernövényeket. Ez alá is mehet egy kevéske víz, hogy hamar megpárolódjon, de miután elpárolgott a lé, ropogósra sülhessen a tepsis zöldségünk. 

Íly módon méltó párja lesz a kolbászos karajnak, ami így együtt egy igazi ízorgia.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

 img_9162.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2714233363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.