Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Húsleves gazdagon

2018. november 01. - Heni süt neked

Egy mezei húsleves is tud csodás lenni, meglepően teljes és korrekt főétekezés. Főleg, ha sok-sok csirkehúst és aprólékot, valamint rengeteg zöldséget főzünk bele. Így tulajdonképpen egy főzésből, több ételt is el tudunk készíteni, mint ahogy én is tettem. Hiszen a levesbe főtt csirmemellből egy gyros jellegű saláta lett másnap, a combokat megsütöttem, miután kivettem félúton a levesből, és klasszikus paradicsommártással tálaltam a leves után. Az aprólék pedig a leveshez külön lett tálalva, ahogyan a főtt zöldségek is. 

A totális gazdaságos megoldás. Érdemes így (is) elkészíteni a levest. 

fotojet_9.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell
  • 2 db csirkecomb
  • 4-5 csirkenyak
  • 4-5 csirkemáj + szív
  • 4-5 db zúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa 
  • 2-3 fehér répa
  • 1 db karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 2-3 fokhagyma gerezd
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, szemes bors, babérlevél
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom

img_5989.jpg

Elkészítése:

Mossuk meg a húst, és tegyük egy nagy lábosba. Öntsük fel bőségesen vízzel és forraljuk fel. Szedjük le a habját. Ekkor fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel. Zöldségeljük be, hagyjuk újból felforrni nagy lángon, majd főzzük takarékon, gyöngyözve, amíg megpuhulnak a cuccok. 

img_5995.jpg

Szedjük ki a zöldséget egy tálba, tegyünk így a húsokkal is. Majd a levest szűrjük tányérokba, és tálaljunk együtt mindent. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6006.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9614217415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2018.11.03. 19:07:12

Nagyon jól néz ki a leves a képen! Viszont én csirkéből soha nem készítek (talán pár évente csirkeaprólékból, de azt nem húslevesnek hívom). Ahogy írtad, arról nekem az "Újházi" mód jutott eszembe (belefőzzük, majd az alkatrészeket külön tálaljuk ilyen-olyan mártással, jaj, zsemlemártással hogy imádom a főtt húst!). Nálam ha szárnyas, akkor tyúk vagy liba. Legjobban marhából szeretem, azért egyenesen "ölni" tudnék. Mondjuk azt is gyorsan hozzáteszem, hogy én húslevest évente átlag ha kétszer-háromszor készítek a többiekkel ellentétben, akik majd' minden vasárnap ;)
Viszont a képek alapján tényleg gyönyörű lett, nagyon hangulatosak a fotók, és a leírás is nagyon jó, gratula!

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.11.03. 19:08:59

@motoroskonyhaja: sokszor, sokféle levest készítek :) ez most épp csirke. amúgy egyetértek veled, a marha vagy libaleves sokkal testesebb, húslevesebb.
köszönöm a dícsérő szavak. jólesnek :)

szepipiktor 2018.11.04. 15:19:00

Alapétel, de nem osztom meg veled sok évtizedes tapasztalataimat - mert cenzúrázod a kommentelőket...

Mikrobi 2018.11.04. 15:19:08

Egy csirke far-hátat mindenképpen tettem volna bele. Már csak a csontja miatt, az elengedhetetlen a húsleveshez.

Nyírjeslakó 2018.11.04. 15:19:11

A sok sárgarépától nem lesz túl édeskés?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.11.04. 15:21:06

@Nyírjeslakó: De, lehet. Mi így szeretjük. :) ha gondolod, te tegyél bele kevesebbet!

martineden 2018.11.04. 17:20:45

A kepen szep,bar az igazi az tyukbol,lehetoleg egeszbol keszul.Fokhagyma es baberlevel nem kerul bele,viszont egy szem krumlli es egy kis db kelkaposzta igen.Hideg vizben kezdjuk fozni es gyongyozni hagyjuk 3-4 oraig.Az a tyukhusleves.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.11.04. 17:22:04

@martineden: igen. ez pedig egy csirkeleves. ahogy én készítem :)