Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Marha tagine aszalt sárgabarackkal

2018. december 21. - Heni süt neked

Ha az ünnepekre valami mást szeretnél, nem a megszokott évtizedes menüsort, elég bevállalós vagy, hogy szembe menj a tradícióknak, akkor szívből ajánlom ezt a csodás ízbombát, ami minden jót és finomságot tartalmaz, aminek egy karácsonyi ételben csak lennie kell. Ez nem más mint a tagine (tázsin). Jelen esetben marhalábszárból, mennyei fűszerekből és aszalt sárgabarackból áll alapvetően. De nem lehet kiemelni egy-két dolgot, mert ennek az ételnek pont az a zsenilitása, hogy úgy hamonizál minden összetevője egymással, hogy nem tolakodik egyik íz sem, teret adnak egymásnak, hogy az aromák erősítsék egymást. Ez az étel a béke, a nyugalom, az összhang étele. 

img_7067.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 dkg marhalábszár
  • 1 doboz konzerv csicseriborsó
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 cs. friss koriander
  • só, bors
  • 1-1 tk fahéj, római kömény, őrölt korinader, friss gyömbér, pirospaprika
  • olaj

img_7070.jpg

Elkészítése:

Ha van tagine edényünk (már miért lenne, kérdezitek - joggal) akkor azt, ha nincs akkor egy vastagfalú lábost használjunk. A felhevített olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát és lábszárat. A húst süssük körbe, hogy minden oldala kicsit megkapjon. Ezt a folyamatot még a tűzhelyen végezzük. 

Most jöhet a többi: a csicseri, a paradicsom, a fűszerek, a sárgabarack. Egy kevés alaplével (vagy vízzel) öntsük fel, ez max. 2-3 dl. fedjük le és toljuk be az előmelegített sütőbe 170 fokra, és hagyjuk 1-1,5 órán át párolódni.

img_7069.jpg

Ennyi idő alatt a hús omlós, az ízek összeérnek, az aszalt sárgabarack ducira bedagad és enyhén megédesíti ezt a fűszeres ízorgiát.

Tálaláskor szórjuk meg a friss korianderrel! Üdítőleg fog hatni a tagine-ra! :)

Köretként leginkább kuszkuszt, bulgurt kínálok hozzá, de a rizs, árpa, köles ötlete sem megvetendő. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_7066.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2714416940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.