Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Lecsó mindenkor, mindenkorra...

2018. július 31. - Heni süt neked

Mert eljön az évnek az a szakasza, amikor íze van a paprikának és a paradicsom, amikor megfizethető áron lehet kilószám vásárolni belőlük. Ez a NYÁR. A nyár, amikor a lecsó mindenre megoldás és mindenre gyógyír. Ha összeveszünk: békítő étel, ha boldogok vagyunk: éltető energia, ha szomorúak:…

Tovább

Amikor az egyszerű nagyszerű

Valljuk be őszintén, hogy egy mezei sült csirkecomb is tud csodás lenni. Jó fűszerezésével, ropogós bőrével, és egy kevert salátával a kánikula egy könnyed, ízletes ebédje lehet, magas élvezeti szinttel.  Semmi másra nincs szükség, mint hogy jól készítsünk el egy jó alapanyagot. Egy helyes,…

Tovább

Paradicsomos fusilli tészta, pirított portobelloval

Egyszerű, nyári, laza ízek. Kevés konyhában eltöltött idő. Mennyei aromák, szemnek is tetsző étel. Ugye milyen jól hangzik? Akkor azonnal állj neki, és készítsd el a világ legegyszerűbb ételét, ezt a friss paradicsomból, fűszerekből és sült gombából álló kis csodát. Ahogy az első falatot a szádban…

Tovább

Pikáns szilvalekvár joghurttal

Egy nagyon lágy, krémes, nyári üdítő finomság ez a desszert. Nem vagyok édesszájú, de ez nagyon nagy kedvenc. Régebben, amikor még élt a nagymamám, akinek az édesség a mindene volt, mindig befőztem neki finom lekvárokat. Például szilvalekvárt is. Nem a klasszikus sok órán át főzős verziót, hanem egy…

Tovább

Sertésköröm, rózsaborsos sörrel főzve

Mert van élet a körömpörköltön túl is. Eleve a sertéskörmöt csak a lakosság egy részre eszi, az is pörköltként. Legyen az bográcsban főzve, csülökkel vagy pacallal, de mindenképp pörkölt formájában. Illetve max. rántva, de azt meg inkább borjú lábból, de némelyek azért sertésből is elkészítik. De…

Tovább

Mentás-sárgabarackos csirkecomb csicseriborsóval

Nyaranta teljesen fel vagyok ajzva, amikor kimegyek a piacra. Az a szín kavalkád, az mennyiség és minőség, ami ilyenkor dominál a piacon, leírhatatlan. Júliusban szinte minden megtalálható, ami a nyári kínálatban csak szerepel. Rengeteg új zöldség, még több ínycsiklandó gyümölcs. Illatok és ízek…

Tovább

Gorgonzolás sült karfiol

Üdítő ebben a melegben valami eszményi finomság, valami habkönnyű tünemény. Igen, egy sós ételt is lehet ilyen jelzőkkel illetni. Hiszen ez a sült karfiol valóban eszményi és habkönnyű. Különleges aromát nyer a krémes gorgonzolától, és igazán pikánssá teszi a sűrű tejföl. És a nagy bravúr, hogy a…

Tovább

Tormás gombakrém

Nincs is annál jobb, mint amikor egy isteni krémet kenegetünk foszlós, puha kenyerünkre. Legyen ez zöldségkrém vagy akár májpástétom, netán húskrém, ezek mind elvarázsolják az embert egyszerűségükkel és csodás zamatukkal. Így van ez velem és ezzel a gombakrémmel is. Selymes, krémes, pikáns és…

Tovább

A legjobb nyári krumplisaláta

Rajongok a salátákért. A helyzet nyáron csak fokozódik. Hiszen annyi friss zöldség csábít ilyenkor. Jöhet a könnyed leveles salátákból készült, vagy épp a főételnek is beillő tartalmasabb fajták. Ilyen például ez az újkrumpliból, kukoricából és más finomságokból álló saláta. Ebben tényleg minden…

Tovább

Marokkói fűszeres ragu

 Leszögezném, hogy rajongok a keleti ételekért. A marokkói konyha különösen szívem csücske. Ez a mostani recept saját kútfőből van, arab ízvilágú ihletettséggel. Varázslatos, fenséges étel, aminek az alapja és a különlegessége az arab 7 fűszer keverék és a sóban eltett citrom. Ez utóbbi a világ…

Tovább

Reszelt répa és zeller leves

Ez egy különleges, sűrű, egytálételként is simán beváló leves. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése. Az ötletet onnan vettem, hogy a hűtőmben volt egy csomó répa és zeller és gondoltam valami finom levest készítek belőle. De nem a szokásos zöldséglevest, hanem valami mást. Valami olyat, ami…

Tovább

Grillezett barack mandula morzsával

Bár kicsit korábban, de már javában benne vagyunk az őszibarack szezonban. Bevallom, elfogult vagyok ezzel a gyümölccsel kapcsolatban. Imádom. Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival. Szeretem csak úgy beleharapni a lédús húsába, limonádéba beleszeletelni sok jéggel, salátához…

Tovább

Karalábé főzelék húsgombócokkal

Teljesen igazad van. Ez tulajdonképpen a töltött karalábé. Csak mégsem töltött. Amúgy minden stimmel. Már ha stimmelhet, hiszen ez az étel is annyiféleképpen készíthető el, ahány ízlés és nagyitól örökölt recept csak van a földön. Az enyém petrezselymes, tejes, krémes. Én ezt kaptam örökül…

Tovább