Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Vegán svéd "húsgombócok"

2019. március 04. - Heni süt neked

Már jeleztem többször, hogy habár nem élek a vegán étrend szerint, rengeteg olyan számomra csábító ételt találok ennek az életformának az ételei között, hogy muszáj bevennem a mindennapi főzési rutinomba. Ilyen étel ez is.

Ízletes, finom, és maga a tökély. Ortodox húsevők is elégedetten bólogatnak, mert másra nincs lehetőségük, úgy tele van a szájuk, és annyira elmerülnek az ízekben. 

Habár általában tejszínes szélesmetélttel vannak összefőzve a gombócok kisütés után, én inkább átugrottam ezt a lépést és zöldsalátával ettem. Így is mennyei, de természetesen elkészíthetjük az eredeti, tésztás verziót is. 

De lássuk, miről is beszéltem eddig:

img_7651.jpg

 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg gomba
  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • 1 fej hagyma
  • 5 ek zsemlemorzsa - én sörélesztő pelyhet használtam helyette (gm diétába illik)
  • 1 ek szójaszósz - zöld címkés a gm!
  • 1 ek worchester szósz - van ebből is gm!
  • 1 cs. petrezselyem
  • szárított rozmaring
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma

 img_8604.JPG 

Elkészítése:

Késes aprítóban vágjuk apróra a gombát, adjuk hozzá a szintén apróra felkockázott hagymát, fokhagymát, a levétől alaposan lecsöpögtetett babot, valamint a zsemlemorzsát. Itt álljunk meg egy pillanatra. A diétám miatt nem szerettem volna több szénhidrátot beletenni ebbe a finomságba, így kiváltva a morzsát, sörélesztő pelyhet raktam bele (azonos mennyiséget), ami még ízesebbé tette az egészet, hiszen parmezán helyett is szokták használni elég gyakran. Ezzel a megoldással gluténmentessé is tettük a gombócokat :)

Folytatva: jöhetnek a fűszerek, a szójaszósz, a worchester szósz, a petrezselyem. Alaposan keverjük össze az egészet. Nagy segítség, ha egy krumplinyiomóval pépesítjük a babot és utána keverjük egységessé az egészet. 

Ha ezzel elkészültünk, formázzunk kis gombócokat, amiket forró olajban (nem kell sok) 1-1 percig süssünk át (mindkét oldalán). 

Innentől szabadonválasztott minden. Készíthetünk növényi tejszínből mártást hozzá, kifőzhetünk hozzá (tojásmentes) tésztát, vagy simán eszegessük bármilyen mártogatóssal. Tökéletes megoldás lehet, ha puha, friss kenyérbe tesszük, akár félbevágva, szendvicsként, felturbózva salátával, öntettel, mint a falafelt.

Valóban csodás ízű, vegán svéd "húsgombócot" kapunk így, sokféle felhasználási lehetősségel. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7650.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8914630306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása