Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Citromos-fokhagymás csirke, zöldség fürdőben

2019. március 30. - Heni süt neked

Hétvégén az ember nem szeret pepecselni a konyhában. Pláne tavasszal, amikor az első mozdulattal akarunk kiszabadulni a zárt terekből a friss levegőre, a napfényre. Enni viszont kell és az sem mindegy, hogy mit. Ilynekor a legjobb választás egy olyan étel elkészítése, aminek összeállítása pár perc, a többi munkát meg a sütő végzi. Mi pedig mindeközben tehetük egy kellemes sétát, kiülhetünk a szomszédos parka/kertbe egy jó könyvvel és élvezhetjük jótékony hatását a D vitaminnak. A lelkünk pedig, na az pedig repdes. 

És még hogy fog repdesni, amikor családunk, barátaink elismerő cuppogását halljuk majd ebéd közben. Mert ugye ismeritek azt a mondást, hogy a szakács legnagyobb dícsérete az, ha csönd van az asztalnál. Ilyenkor ugyanis mindenki az étellel és annak élvezetével van elfoglalva. Abban az időben nincs már fontos dolog :)

Pont ilyen ez az étel is, amit könnyed tavaszi napokra (is) jó szívvel ajánlok!

img_7818.jpg

Hozzávalók min. 4 főre: 

  • 1 egész csirke (kb. 1 kg)
  • 2 kisebb citrom (kezeletlen, ha lehet)
  • 1 fej (!) fokhagyma
  • 1 póréhagyma zöldjével együtt
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 marék zöldborsó
  • zeller
  • karalábé
  • 2-3 szem krumpli
  • só, bors, friss tárkony (lehet szárított is)

img_3626.JPG

Elkészítése:

A legjobb egy öntöttvas lábosba főzni, de ha nincs, akkor jó egy bármilyen vastagfalú, magas edény. Ebbe ágyazzunk meg a csirkének. Alulra tegyük a felkockázott zöldségeket, a vastagabbra karikázott pórét, aminek a zöldjét is használjuk fel, valamint a borsót. Erre helyezzük a csirkét, amit korábban alaposan bedörzsöltünk sóval és borssal, kívül és belül egyaránt, majd a hasüregbe tettük az egyik citromot, egészben. Köré szórjuk a sok-sok gerezd fokhagymát és a másik, felszeletelt citromot. Jöhet a friss tárkony, ami olyan plusz ízt ad ennek az ételnek, hogy emiatt elhagyhatatlan. Öntsük fel annyi vízzel, ami szinte ellepi. Na, jó, csak úgy nézzen ki, mintha egy fördőben pihenne őnagysága. :)

img_7819.jpg

Fedőt rá és toljuk a sütőbe (ha vaslábos, akkor ne melegítsük elő, ha nem az, akkor 180 fokon mehet az előmelegítés) és 180 fokon süssük-főzzük 1 órát. Majd vegyük le a fedőt és grill programon 15 perc,  amúgy még további félórát süssük, hogy ropogós legyen a bőre és a lé nagyrésze mág tovább redukálódjon. 

Ha elkészültönk, akkor magában is, egytálételként is mennyei, és még egészséges is, hiszen szénhidrátmentes szinte... De ha valaki csak körettel tudja elképzelni, akkor ajánlom mellé a kuszkuszt, bulgurt - hiszen szaftos ételről van szó, de ugyanakkor ropogósra sült húsról is - vagy épp egy ízes édesburgonypürét.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr614685888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása