Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Nyári, üde zöldségleves

2019. június 05. - Heni süt neked

Nincs is annál finomabb, mint amikor idei, zsenge répákból, karalábéból, zöldborsóból levest készítünk. Főleg melegben esik jól egy tál langyos, üdítően friss és könnyű zöldségleves. Az egyszerűségével, letisztult ízeivel egyszerűen elvarázsol. Nem kell ide sok fűszer, hiszen a zöldségek natúr ízét szeretnénk élvezni. Ilyenkor a só és a bors a legjobb barátunk, no meg egy kis friss petrezselyem. Ennyi aroma, a már meglévők mellé, bőven elég, hogy elérjük azt a bizonyos "hmmmm" érzést. Amikor csak kanalazzuk, kanalazzuk a levest, aminek minden cseppje emlékeket ébreszt. A nagyi leveséről, gyerekkorunk nyarairól... Amikor a rohanó világban egy szusszanásnyi időt kapunk a teljes ízélmények megélésére. Nyugalmat arra az 5 percre, amikor az agyunk kikapcsol, és mi csak és kizárólag erre a tál levesre összpontosítunk. Mert ez a leves tényleg elvarázsol.

img_8402.jpg

Hozzávalók:

  • 1 cs. új sárga-, és fehérrépa
  • 15-20 dkg fejtett, friss cukorborsó
  • 1 fej idei karalábé
  • 1 fej új főzőhagyma
  • só, bors
  • tejföl vagy joghurt - lm diétában növényi
  • a fehérrépa zöldje (petrezselyem)
  • kevés zsiradék (olaj vagy libazsír)
  • vajgaluska - opcionális

Elkészítése:

A zsiradékon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított zöldégeket. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje (legalább 3 ujjnyira). Forraljuk fel és főzzük 15 percig. Ha még gazdagítani szeretnénk, akkor készítsünk vajgaluskát hozzá 1 tojásból, 1 ek. vajból, csipet sóból és annyi lisztből, amennyiből sűrű nokedli állagot nem kapunk. Egy teáskanállal szaggasuk a forrásban lévő levesbe a főzés utolsó 5 percében. Ennyi idő alatt a vajgaluska meg is fő.

Tálaláskor a leves tetejére egy kanál tejfölt halmozzunk, és szórjuk meg a petrezselyem zölddel. Az eredmény egy, a friss zöldségektől (főleg a cukorborsótól) enyhén édes, mennyei zöldségleves leves lesz, amit meleg, langyosan, de akár hodegen is élvezettel lehet fogyasztani.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_8403.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6714875450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://1st1.ga 2019.06.06. 17:18:10

tejföl vagy joghurt helyett próbáljátok ki a tejszínt is

Attilajukkaja 2019.06.06. 17:18:23

Jól néz ki! Amúgy a cukorborsót hogy lehet kifejteni, de főleg, minek?
sobors.hu/2019/04/13/mi-a-kulonbseg-zoldborso-cukorborso

Attilajukkaja 2019.06.07. 19:21:01

Heni, te még emlékszel arra az időre, amikor a friss zöldborsónak, zöldbabnak vagy görögdinnyének volt szezonja? Nagymamám ilyenkor minden második nap valamilyen zöldborsós ételt készített, de mire halálra untuk volna, már le is csengett. :o)
Ma már minden mindig kapható, és be kell hogy valljam, hogy a fagyasztott zöldborsó is nagyon finom. Így múlik el a dolgok (Gálvölgyi azt mondaná, hogy az élet) dicsősége, ... de a frissen fejtett zöldborsó illatát én már akkor magamba szívom, amikor fejtem (persze a TV előtt ülve) és a legszebb, legédesebb szemeket be-bekapom.
Ha nagyon megszorul az ember, akkor konzerv zöldborsót használ. De akkor figyelembe kel venni, hogy a konzerveket mindig telepumpálják sóval és cukorral. Alapjában véve konzervellenes vagyok, de .... az én szekrényemben is meglapul néhány konzerv. :o)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.06.07. 19:25:21

@Attilajukkaja: Hogy a csudába ne emlékeznék! Imádom, ahogy a friss zöldborsóból mindig dupla mennyiséget kell vennem, mert fejtés közben a felét elnassolom. Édes, friss, zsenge. És igen, a fagyasztott borsók, amiknél fel van tüntetve, hogy 'zsenge', azok kimondottan jó minőségűek. Télen-nyáron :) A konzerv változat nálam is csak legvégső esetben jöhet csak szóba :)