Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

Egyben sült fűszeres tarja, krumplival

2019. október 19. - Heni süt neked

Valljuk be őszintén, nincs is annál finomabb, mint amikor egy gyönyörű darab hús a megfelelő elkészítéssel mennyei eledellé változik. Ez az egyben sült, fűszeres tarja olyan pazar ízélményt nyújt, amit elképzelni nem lehet, csak elkészíteni, és megkóstolni. Semmi túlfűszerezés, semmi extra cucc. Csak a hús, alapfűszerek, egy sütő és türelem, ami meghozza eredményét, a már szinte tökéletes fogást, az egyszerűségében oly nagyszerű sültet. Só, bors, csipet pirospaprika, jó minőségű hús, némi friss fűszernövény és ennyi. A csoda maga.

img_9175.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja
  • só, bors, fűszerpaprika
  • rozmaring, kakukkfű
  • apró szemű krumpli
  • kevés zsiradék 
  • 1-1,5 dl víz

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokon!

Keverjük össze egy kis tálban a fűszereket (ne sajnáljuk a sót!) egy kevés olajjal és alaposan dörzsöljük be vele a húst. Ezután egy serpenyőben (amit később a sütőbe is be tudunk tenni) pirítsuk körbe a tarját, hogy a hús összehúzódjon, benntartva ezzel az értékes leveket. Hagyjuk, hogy pörkanyag képződjön. Nem kell félni, a fűszerpaprika nem fog megégni! 

Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük fel kevés vízzel (1-1,5 dl) az előmelegített sütőbe tegyük be a húst. Süssük 180 fokon 1 órát. Ezután vegyük ki és tegyük a tarja mellé a félbevágott krumplikat. Enyhén sózzuk meg őket. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 45-60 percet. Ha úgy látjuk, hogy kezd megégni a teteje, akkor takarjuk le egy darab alufóliával csak a húst. 

Ennyi sütési idő alatt a tarja omlósan puha lesz,  fűszeres kérge ropogós. A mellette sült krumpli magába szívta a hús kisült szaftjait ettől belül puha, szinte krémes, kívülről kicsit megpörkölődött, roppanós.

Mennyei étel ez a fogás, amely szinte kiált valami finom savanyúságért! :)

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9177.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8415052032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.